JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...micsoda valójában a curry?
Egy fűszerkeverék, amit az Indiából hazaköltöző angolok találtak ki.
 

A szökőár hatása Dél-India keleti partján

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2005. Január 2. Megtekintve: 2211
Mindannyian hallottunk már a páratlan erejű szökőárról, amely 2004. december 26-án egy Szumátra közelében történt földrengés következtében végigsöpört Délkelet-Ázsia számos partvidékén. Néhány részletet idézek egy európai tudós leveléből, aki Pondicherryben él, Chennai (régebben Madras) városától mintegy 150 kilométerre délre. A levél a cunami után néhány nappal számol be a helyzetről.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A város épületei és infrastruktúrája a régi állapotukban vannak, de a hangulat érthető módon különös. Maga a város jól védett helyen áll, és inkább a délebbre fekvő halászfalvak (például Vírampattinam) kapták ezen a partszakaszon a nagyobb csapást. A várostól északra közel fekvő halászközösségek (mint Kurucsikkuppam, Vaittikkuppam és Szolainagar) sem szenvedtek olyan borzalmas pusztítást, mint a távolabb északra, Chennai környékén fekvő városok.

A környező falvakban a helyzet lesújtó, és még mindig sodródnak ki holttestek a partra. A segélyezés eléggé zűrzavaros. A nagyobb településeken a kormány segítsége már eljutott mindenkihez: ételt osztanak, újjáépítési programokat ígérnek, és a halászközösségek minden tagjának, függetlenül attól, hogy mennyi kár érte őket, 2000 rúpia [kb. 45 dollár] pénzbeli segélyt adtak ki. A kisebb falvakat is várhatóan eléri ez a segély, de lassabban. Egy indiai barátom sokat dolgozott az ügy érdekében (azt mesélte, hogy személyesen is részt vett 31 holttest kihalászásában, akik mind idősebb nők vagy fiatal gyermekek voltak), és ételszállítmányokat fuvarozott a feltehetőleg érintett partvidékek legkisebb falvaiba. Itt számtalan problémával kellett szembenéznie: nyilvánvalóakkal, mint például a főzőedények hiánya, és váratlanabbakkal, mint például hogy a kárt nem szenvedettek is elvárják az ingyenebédet, vagy hogy a legtragikusabban rászorulók időnként ilyen vagy olyan okból eleinte visszautasítják a segélyt. Az egyik tegnap meglátogatott falu lakosai dühösen elutasították az élelmet, mondván, hogy ha a kormány eddig köpött kideríteni, hogy egyáltalán élnek-e még, akkor minek küld most ételt, amikor már amúgy is késő. Végül csak azért fogadták el az adományt, mert megértették velük, hogy azt nem a kormány vagy valamelyik párt ajánlotta fel, hanem segíteni akaró magánszemélyek.

Az emberek nagyon félnek, hogy újabb árhullámok jöhetnek. Ma reggel is tömegesen menekültek a legközelebbi halászfaluból, bent a városban azonban inkább éppen a tenger felé törekedtek rengetegen, hogy megnézhessék a közeledő hullámot. Nagyobb hullám azonban nem érkezett, és idővel belefáradtak a bámészkodók is.


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.