JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...miből készül Indiában a McDonalds hamburger?
Bárányhúsból.


Csavargás 11 – Tamil Nádu

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2006. November 18. Megtekintve: 6046
Ivanics Zsolt indiai úti esszéje, amely 'Csavargás a hindu mondavilág sírkertjében' címmel eredetileg az Árgus irodalmi folyóiratban jelent meg 2005 júniusában. Itt a honlapon a szerző szíves felajánlásával szerepel. Ez a tizenegyedik rész. A szögletes zárójeles kiejtési megjegyzéseket én írtam hozzá.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Pár nap után úgy döntünk, hogy busszal felmegyünk a hegyekbe, ahol talán kicsit hűvösebb lesz. Az utazás igazi "élmény", komolyan úgy gondoltam, hogy nem éljük túl. Szerpentineken, szakadékok peremén suhantunk el egy olyan busszal, aminek a világítása nem érte el egy elemlámpa fényerejét. Egy bizonyos magasság felett az eső is eleredt, így aztán mindenki leeresztette az ablak helyett felszerelt átláthatatlan műanyag rolókat. A teljes sötétséget a vezető ablaka elé vetülő halvány derengés árnyalta, de így is úgy éreztem, hogy egy motorizált koporsó tetszhalottjai vagyunk. Éjszaka érkeztünk Munnarba. A látvány lehangoló, mint egy szelet penészes kenyér. Hideg van, esik az eső és nincs világítás. Keresünk egy hotelt, aztán egy kivilágított fűszerbolt oldalából kisarjadt étteremben vacsorázunk. A pincér pont annyira barátságos, mint egy felém úszó cápa, csak egy kicsit testesebb, és a bajusza jobbra és balra is megvan vagy nyolc centi.

Reggel kilenctől Ganeshával, a fiatal riksással bejárjuk a környéket. Amit eddig éjszaka nem láttunk, az most teljes szépségében mutatkozik meg a reggeli fényben. Teaültetvények között haladunk. Errefelé több száz kilométert lehet utazni úgy, hogy mindvégig körbevesznek a rikítóan zöld dombok. Utolérhetetlenül szép látvány. Ganehsa nagyon figyelmes idegenvezető, amit érdemes megnézni, azt megmutatja. Az erdőben hol egy fájdalomcsillapító hatású gyógynövény, vagy egy szép és ritka virág miatt állunk meg. Körbevesz bennünket a köd, és úgy hasítunk a riksával, mint egy muslica a gőzzel telített mosókonyhában. Az út egy kis parkolóban ér véget, innen gyalog megyünk fel a hegy csúcsára, ahonnan szabad szemmel is megcsodálható Dél-India legmagasabb pontja, a 2695 méter magas Anamudi.

Másnap továbbindultunk, Coimbatore-ba [Kójamuttúr] és Ootyba. Ezeken a helyeken keveset időzünk, jóformán csak a busz-csatlakozást várjuk ki. A buszpályaudvarokról viszont tanácsos mihamarabb besétálni a városba vagy a faluba. Ilyenkor van idő egy kicsit pihenni. Nem véletlen egyébként, hogy a buszozást választottuk, hiszen mehettünk volna vonattal is. Viszont a buszon többet lát az utazó, még ha számolhatatlanul több kellemetlenséggel is küszködik. Különben is, ne tegyünk úgy, mintha nem tudnánk, hogy miért utaznak kevesen a mesés szépségű keletre. Nem a drágaság, vagy a betegségektől való félelem tartja vissza az embereket, hanem a kényelmetlenség. A nyűgökkel szembeni feszült türelmetlenség eredménye az, hogy inkább leéljük az életünket egy gyufásdoboz szegletében, minthogy szembe menjünk a szokásainkkal. Mert tényleg nem könnyű. Viszontagságos és gondterhes lehet a száz kilométernyi utazás is, de amit cserébe kapunk, az nem pótolható semmivel sem. Van abban valami törvényszerűség, hogy minden mélypont után eszményi napok következnek, hogy aztán eljöjjön az újabb véglet. Könnyű megszokni. A váltási periódus két-három nap.

Szerző: Ivanics Zsolt

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.