JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...milyen hosszú a világ leghosszabb szakállú emberének szakálla?
183 centi volt 1997-ben.
 

Hack

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2006. December 12. Megtekintve: 1816
Na, ilyet is megéltünk: meghekkelték a  JÉ! India oldalt. A mai napon 2-3 órán keresztül elérhetetlen volt a lap, de baja nem esett, csak belepofátlankodott valaki.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Az esemény feltűnt a tárhelyszolgáltatónak is, és tragikus helyesírású körlevelet küldött az adott szerveren helyet foglaló honlapok gazdáinak. A javításon és a megelőzésen ők is dolgoznak; mindenesetre mikor a problémával szembesültem, már várt a levelük, és mi tagadás, megnyugtatott, amikor azt olvastam benne, hogy csak az index fájlokat írták át.

Hasonlót írt egyébként a hacker is a maga kis üzenetében, szóval úgy tűnik, egy rosszindulattól mentes feltűnéskeresővel volt dolgunk. Reméljük, nem válik rendszerré az ilyesmi – egyszer az életben meg kell, hogy ilyen is történjen.

Második fázis. Újabb támadás, valamivel keményebb. Tegnap csak ártalmatlanul és könnyen helyrehozhatóan bemutatkozott a hacker barátunk. Ma hosszabb leállás volt reggel; a szolgáltató azt írta, hogy ők is mindenféle biztonsági dolgot végeztek a szerveren. Azonban a ma hajnali hekkelés sokkal mélyrehatóbb volt: a honlap mögött rejlő könyvtárstruktúrában minden nyitóoldalnak tűnő fájlt felülírt a sajátjával. Ezzel az volt a gond, hogy felülírt egy csomó olyasmit, ami nem nyitóoldal, hanem egy-egy honlapmodul főprogramja – tehát az ő bemutatkozása nem jelent meg a főoldal helyreállítása után, viszont a modulok főoldalai nem működtek rendesen azután sem, hogy a szerver működését helyreállították. Szóval lényeg a lényeg: egy csomót kellett szarakodnom több száz fájl visszaállításával. Most már tényleg remélem, hogy ennyi volt.

Viszont az még a további újság, hogy lehet, hogy mégiscsak muszáj lesz költözni. A szolgáltató szeretne mindenkit kirakni erről a szerverről. Állítólag a hackertámadást az tette lehetővé, hogy egyesek, akiknek ezen a szerveren van a honlapjuk, elavult verziójú tartalomkezelő rendszereket használnak (én úgy vélem, nem tartozom ezek közé); a szerver rendszere meg olyan, hogy ha az egyik honlap biztonsági rését kihasználják, akkor hozzáférhetnek a többihez is. Tehát szeretnének mindenkit átköltöztetni olyan szerverre, ahol egy honlap feltörése után a többi még nem válik hozzáférhetővé.


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.