JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...milyen hosszú a világ leghosszabb szárija?
388,9 méter.
 

Április 13-ai leállás

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2007. Április 13. Megtekintve: 1998
Nem szoktam babonával foglalkozni, de úgy tűnik, a péntek tizenharmadika kissé betett a honlapnak. Elnézéseteket kérem az ideiglenes elérhetetlenségért; ilyesmi természetesen a jövőben is bármikor történhet, de ugyanebből az okból többé már nem fog. Ha elolvasod ezt a cikket, megtudhatod, hogy mi is volt ez az ok, és miben kellett változtatnom a honlap működésén ahhoz, hogy ne álljon fenn a továbbiakban.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A gond ott kezdődött, hogy a  JÉ! India az új szolgáltatónál is szerver-túlterhelést okozott. Ez némileg meglepett, hiszen - aki figyelemmel követte a költözési krónikát, tudja - éppen azért költöztünk kora tavasszal új (drágább, minőségibb) szolgáltatóhoz, hogy ilyesmi ne forduljon elő.

Mindenesetre ellentétben a régi tárhelyszolgáltatóval, a mostanival gyors, informatív és hasznos levelezést tudtunk folytatni, és ennek köszönhetően sikerült belőni, hogy hol is lehetett a probléma gyökere. Két dolog összejátszása okozta (minden valószínűség szerint) a fennakadást. Az egyik az, hogy éppen ekkor kúszogatott a honlapon a Google indexelő robotja, ami gyors egymásutánban sok oldalt nyitott meg. A másik pedig az, hogy ezek között az oldalak között volt olyan is, ami már túl nagy falat volt az adatbázis-szervernek.

Ezt a túlnagyfalatságot magam is megtapasztaltam, hiszen megpróbálgattam kézzel a leggyanúsabb oldalmegnyitásokat megismételni - és ez ismételten túlpörgette az adatbázis-szervert. Hogy ez pontosan hogyan történik, és hogyan történhet meg egyáltalán, azt nem tudom, és a technikai részleteit nem is akarom tudni. Elég hozzá az, hogy az új tárhelyszolgáltatóban meglehetősen megbízom, és elhiszem nekik, hogy nagyon komoly vason, alapos szoftverháttérrel fut a honlap. Akkor pedig nem lehet más a ludas, mint a Xaraya tartalomkezelő - amiről már egy korábbi eszmefuttatásomban írtam, hogy köztudottan meglehetősen lassú és itt-ott nehézkes, ugyanakkor olyan csodálatos rugalmasságot és testreszabhatóságot nyújt, hogy semmiképpen nem váltanám át a honlapot másik tartalomkezelő rendszerre még akkor sem, ha profi webprogramozó lennék és korlátlan időm lenne a honlappal tökörészni - márpedig e két feltétel egyike sem igaz.

Lényeg tehát a lényeg: volt egy bizonyos fajta oldallekérés, amit a google sok egyéb mellett elindított, és ami komoly terhelést okoz. Nevezzük nevén a gyereket: a "bármely kategória ezek közül" illetve az "összes kategória ezek közül" típusú oldalakról van szó. Remélem, minden rendszeres látogatóm tudja, hogy a  JÉ! India cikkei kategóriákba vannak rendezve. Talán használjátok is az egyes cikkek oldalainak tetején megjelenő kategória-navigációs sávokat, amik arra jók, hogy az éppen olvasott cikkel azonos kategóriába tartozó további cikkeket nyithattok meg velük. (Nézd meg ennek az oldalnak a tetejét, ha nem tudod, miről beszélek.)

Ezek alatt a kategória-nyomvonalak alatt eddigelé volt egy "bármely" és "összes" link is. Valószínűnek tartom, hogy ezeket nagyon kevesen és nagyon ritkán használták - de a vakon tapogatózó google-pók időnként megpróbálkozott velük. Az adatbázis akkor görcsölt be, amikor egy cikk nem 1-2, hanem 4-5 vagy még több kategóriának is tagja volt, és a Google megpróbála listázni, hogy milyen más cikkek léteznek, amelyek mindenben azonos kategória-tagozódásúak.

Azt hiszem, kénytelenek vagyunk beismerni és elfogadni, hogy a Xarayát egyszerűen nem arra tervezték, hogy kétszáznál több kategória közül sokszoros egyezéseket ellenőrizzen. A legtöbben, akik ezt a tartalomkezelő rendszert használják, szerintem maximum 20-30 kategóriával dolgoznak, és ritka náluk az olyan cikk, ami 3-nál többe tartozik. Talán pár év múlva már normális lesz az olyasmi, mint amit a  JÉ! India csinál, de egyelőre szomorú önteltséggel nyugtázom, hogy a honlap megelőzi saját korát :) Idővel majd jobb lesz a tartalomkezelő is, meg jobbak lesznek a számítógépek is, amik a honlapot működtetik.

A végeredmény tehát a részleges amputáció lett. Levágtam a beteg bal kisujját, hogy ne menjen a szívére a betegség. Így tehát nincs többé "bármely" és "összes" kategória megjelenítése - azt hiszem, hogy a Google boton kívül iszonyú keveseknek fog fájni e funkció megszűnése.

Ha már az amputációnál tartottam, egyelőre beszüntettem a "nyomtatható oldal" és az "RSS hírfolyam" funkciót is, mert ezek szintén szerepet játszhattak a problémák megjelenésében, és szerintem nagyon kevesen használták őket. A tartalomkezelő rendszer lehetőséget nyújt e funkciókra, de mindig is "támogatás nélküli" üzemmódban futtattam őket. Ahhoz, hogy ezek tökéletesen működjenek, elég komoly időráfordításra volna szükség, és ez eddig nem fért bele nekem. A tökéletlen működésük viszont bosszúságot okozhat nektek, olvasóknak is, és problémákat a szervernek is. Úgyhogy nincs többé nyomtatási nézet és RSS. A nyomtatási nézetet előbb-utóbb szeretném működővé varázsolni; az RSS-t szerintem soha senki nem használta, és egyelőre nincs is rá szükség.


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.