JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...melyik a világ legerősebb paprikája?
Valószínűleg az északkelet-indiai "kígyópaprika" vagy annak valamelyik tenyészváltozata.
 

Kathak táncest volt

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2007. Október 25. Megtekintve: 3814
Abban a szerencsében részesültem, hogy kaptam egy tiszteletjegyet tegnap estére a Fészek Klubba, Pragati Sood Anand kathak-táncosnő estjére. Szép est volt - csak fáj arra gondolni, hogy mennyivel szebb is lehetett volna. Tudom, ajándék ló meg mifene - de azért csak elmorgom a magamét.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A táncosnő és a vele fellépő négy zenész India függetlenségének 60. évfordulója alkalmából turnézik Európában. Négy magyarországi fellépése közül ez a tegnapi volt az egyetlen Budapesten; ma (október 25.) este még Gyöngyösön elcsíphetik a szerencsések, aztán más országba indul. Fellépését támogatta többek között az Indiai Nagykövetség, és az Indiai Kulturális Kapcsolatok Tanácsa. Úgy hírlik, hogy műfajának nevesebb táncosai közé tartozik Indiában.

Nos, az üröm az örömben a következő volt. A helyiség, amelyben a művésznő fellépett, vízszintes padlójú volt, lelátónak nyoma sem akadt benne. A talán térdmagasságba emelt színpad a szabálytalan alakú helyiség egyik fala mellett volt; a teremben elhelyezett egyszerű székeket a vendégek nagy száma miatt a fellépés előtt további székekkel gyarapították. Így is csak állóhely jutott nem keveseknek.

Ők jártak jobban: talán láttak is valamit. Az első két-három széksorból valószínűleg élvezhető volt az előadás. Aki hátrább ült, az - testalkatától, valamint az előtte ülők testalkatától, térbeli konfigurációjától és dinamikájától függően - meg kellett elégedjen azzal, hogy a táncosnőt deréktól felfelé, melltől felfelé, nyaktól felfelé, vagy egyáltalán nem látja.

A kathak táncstílus egyik fő izgalmassága a virtuóz lábmunka, amit Pragati bőségesen demonstrált is annak a maréknyi embernek, aki látta a lábát. Mi többiek legalább hallottuk: a színpad elején padlómikrofont helyeztek el a lábcsörgők kihangosítása végett. Ha ezt a mikrofont valakinek eszébe jutott volna hátulra tenni, hogy a táncosnőnek ne legelöl kelljen állnia az ilyen daraboknál, akkor mindenki egy kicsit többet láthatott volna belőle.

Magyarországon ritkaságszámba megy, hogy élő zenével kísért indiai táncot lássunk. Mint azt a művésznő hangsúlyozta is, a kathakban különösen fontos a táncos és a zenészek interakciója, tehát felvett zenére táncolva nem lehetne az előadás olyan, amilyennek lennie kell. De azért a közönség is szereti élvezni a dekoratív ruhába öltözött, izgalmas alakú hangszereken mesterien játszó zenészek látványát. A zenészek a színpad szélén ülnek a földön. Láttunk is néhány villanást belőlük - amikor bejöttek, meg amikor kimentek.

Így lehet egy nagy dérrel-dúrral szervezett és beharangozott előadást tökéletesen pofára ejteni: pedig csupán egy rendes előadóterem hiányzott volna ahhoz, hogy teljes legyen az élmény. 


Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Kathak táncest volt
( Adrien – 2007.10.26, 11:10 )

Sajnálom, hogy így járt, aki ott járt...
Én sajnos lemaradtam, a keleti térfélre egyáltalán nem jöttek.

Készített valaki felvételeket? Fotót, videót?
Olyan kíváncsi lennék...
Szólj ha lapul a gépeden valami anyag!!! Mosoly

Üdv,
Adrien

Kathak táncest volt
( Dániel – 2007.10.26, 11:23 )

Én eleve nem vittem fényképezőgépet, gondolván, hogy copyright ügyek miatt nincs értelme - és amikor a látási viszonyokat tapasztaltam, nagyon boldog voltam, hogy nem cipelek egy fölösleges fotóstáskát. Láttam pár embernél fényképezőgépet (vakuztak is többször, ami szerintem kicsinyt illetlenség egy táncelőadáson), de nem tudom, kinek vannak képei.

Kathak táncest volt
( milendee – 2007.10.29, 17:54 )

teljesen egyetértek a cikk írójával, én a szerencsés korán érkezők között már fél 7kor foglaltam helyet a 3. sorban, de - amint én is megírtam - az előttem ülő termetes hölgy hátát bámultam, illetve a hajkoronáját kerülgettem intenzív nyakmunkával. a zenészek engem különösen érdekeltek, ebben volt egy kis szerencsém, épen rájuk láttam, a színpad szélén.

jómagam is csodálkoztam, hogy egy ilyen hírű művészt 4 zenésszel, előkelő vendégekkel nem lehetett egy erre alkalmas, és hát mégis egy kicsit előkelőbb helyszínre szervezni.

persze örülök, hogy láttam, megérdemli a hírét, lenyűgözött.

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.