JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...micsoda valójában a curry?
Egy fűszerkeverék, amit az Indiából hazaköltöző angolok találtak ki.


Betűtípusok

Szerző:  Dániel. Megjelent: 2007. November 6. Megtekintve: 30243
A honlap egyes részein - különösen a szófejtőkben - előfordulnak különleges mellékjelekkel ellátott betűk. Ha modern operációs rendszert használsz, akkor valószínűleg az ezek korrekt megjelenítéséhez szükséges betűtípusok már telepítve vannak a gépedre; előfordulhat azonban, különösen régebbi gépeken, hogy csak fura krikszkrakszot vagy üres négyzeteket látsz a helyükön.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Kódtábla

A  JÉ! India honlap minden része a Unicode kódolási szabványt használja. A Unicode egy viszonylag újkeletű rendszer, amely a karaktereket nem egy bájton tárolja, hanem szükség szerint több bájtos kódolást is engedélyez. Így az egy betűtípusba befériszthető karakterek száma a nemzetközi viszonylatban nevetségesen kevés kétszázegynéhányról több milliárdra nő. Ez lehetővé teszi, hogy egységes - hardvertől, operációs rendszertől függetlenül működő - kódolással jelenítsük meg nemcsak az összes ma létező írott nyelv teljes ábécéjét, de szükség esetén az óperzsa ékírástól a magyar rovásíráson át a tolkieni tengwákig vagy a klingonig bármit.

Mindenkinek, aki számítógépen dolgozik egzotikus betűkkel, tanácsolom, hogy csakis Unicode szabványú betűtípust használjon - a házilag barkácsolt, egyedi kódolású fontok ideje lejárt.

Főleg régebbi böngészőknél fordulhat elő, hogy nem ismerik fel, hogy a lapot Unicode kódolással kellene megjeleníteni. Ha ez történik veled, akkor a magyar szövegben is mindenféle krikszkrakszot látsz, és a problémát könnyen orvosolhatod: a karakterkódolást kell Unicode-ra (UTF8) állítanod. Ennek parancsát Firefoxban Nézet / Karakterkódolás alatt találod, Internet Explorer 7-ben pedig Lap / Kódolás alatt.

Latin betűk

A legtöbb szabványos betűtípus nem tartalmazza az ind hangok átírásához szükséges összes mellékjelet; a legjellemzőbb a betűk alá tett pont hiánya. Ha az alábbi keretben - apró megjelenítésbeli különbségektől eltekintve - ugyanazokat a betűket látod a felső és az alsó sorban, akkor nincs semmi gondod. (A felső sorban betűk vannak, az alsóban pedig a betűk helyes megjelenését ábrázoló kép.) Ha viszont mást látsz a felső sorban, akkor szükséged lesz legalább egy új betűtípusra.

ṭ, ṭh, ḍ, ḍh, ṛ, ṛh, ṇ, ḷ, ṣ

Alapértelmezésben a honlap a Tahoma betűtípust használja a mellékjeles betűk megjelenítéséhez. E betűkészlet 2004-es vagy újabb változatai tartalmaznak minden mellékjelet és karaktert, amire szükségünk van. Ez a betűtípus Windows XP-től felfelé része az installációs csomagnak, és Windows rendszerhez ingyenesen letölthető a Microsofttól; tipográfiai információt itt találsz róla. A Mac OS X a 10.5 (Leopard) változat megjelenése óta szintén gyárilag tartalmazza; korábbi verziókhoz kénytelen vagy külön beszerezni.

Helyettesítésére alkalmas - bár kevésbé szép - megoldás az Arial Unicode, illetve Mac OS-hez a Lucida Grande betűtípus. Az előbbit tartalmazza a Microsoft Office és a Mac OS X Leopard telepítőkészlete; utóbbi a Mac OS X régebbi verzióiban is megtalálható. Sajnos az elképesztő mennyiségű ábécé karaktereit tartalmazó Arial Unicode font legálisan csak pénzért kapható. Ha ezeknek a betűtípusoknak valamelyike telepítve van a rendszeredre, akkor a kritikus karaktereket valószínűleg ezekből fogja helyettesíteni a böngésződ. Így a szöveg egyenetlen megjelenésű lehet, de legalább olvasható lesz.

Ha saját számítógépeden szükséged van ind mellékjeles betűtípusokra, a fentieken kívül hasznodra lehet még az innen is letölthető Gentium 1.02 betűtípus, valamint a Bahá'í egyház által kifejlesztett, ingyenes Times Extended Roman és Courier Extended Roman betűkészletek, amelyeket itt találsz meg.

Indiai írások

A honlapon egyelőre (írom ezt 2007 késő őszén) nagyon kevés helyen jelennek meg indiai írások, de idővel valószínűleg több lesz belőlük. Pillanatnyilag leginkább a fórumban találkozhatsz velük. Sajnos a dévanágarí szöveg Firefox alatt gyakran hibásan jelenik meg a fórumban - mivel ez a kedvenc böngészőm, a probléma megoldásán - úgymond - dolgozom, ami azt jelenti, hogy egy-két éven belül talán lesz is időm kitalálni rá valamit. (Ha valaki ért a Xaraya BBkód megoldásának komplex Unicode glifákkal való konfliktusának kezeléséhez, boldog leszek, ha javasol nekem valamit...) Egyelőre kénytelen vagy silabizálni, vagy ideiglenesen Explorert vagy Operát használni, amelyek alatt tudtommal ez a probléma nem jelentkezik.

Ha valahol indiai karaktereket kellene látnod, de krikszkrakszot vagy négyzeteket látsz helyette, akkor telepítened kell a megfelelő betűtípusokat. Bármely betűtípus megteszi, amely tartalmazza a dévanágarí, a tamil ábécé vagy egyéb ind írások karaktereit; a korszerű operációs rendszerek gyárilag tartalmaznak ilyeneket, de előfordulhat, hogy a rendszer telepítésekor nem kérted ezeket. Az operációs rendszer telepítésének megváltoztatásánál engedélyezned kell a komplex írásrendszerek használatát, és az indiai nyelvek betűtípusainak telepítését.


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.