JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...mitől rongálódtak meg Elephanta szigetének páratlan szépségű szobrai?
Leginkább a portugálok ágyútüzétől.
 

Minden ízében India

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2007. November 23. Megtekintve: 7982
Ez egy teljességgel haszontalan cikk, ami már-már reklámnak, sőt, önreklámnak minősül. Azért olvasd el, légy szíves. Arról szól, hogy írtam egy könyvet indiai fűszerekről és főzésről, és most jó lenne kiadót illetve szponzorokat találni hozzá.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Hol is kezdjek hozzá, hogy azért valamennyire érdekes is legyen, és ne tiszta reklámozás vagy kuncsorgás? A tipikus válasz: "az elején". Na jó, de mi az eleje egy ilyen dolognak? Hát... mondjuk, hogy ez:

Amikor nyáron több indológussal és indológus-hallgatóval együtt Indiában jártam, meglátogattunk többek között egy fűszerültetvényt Goában. (Innen származik az őszi képsorozat legutóbbi néhány fotója: Vanílianövény, Izzó orchidea és Kurkumavirág.) Miközben a hegyvidéki monszun sarában caplattunk a fűszernövények között, egyszercsak felkurjantottam: "ideje volna már végre, hogy írjak egy könyvet indiai fűszerekről".

A többiek helyeseltek, mert udvarias népség. Vagy talán nem csak azért - én mindenesetre meglehetősen komolyan gondoltam a dolgot, hiszen az volt a benyomásom, hogy egyszerűen nincs magyar nyelven olyan könyv, ami fűszereket - pláne indiaiakat - értőn, érthetően, élvezhetően, szépen, és ráadásul nyelvileg korrektül mutatna be. Az elérhető könyvekben e kritériumok közül legalább kettő hiányzik, véltem.

Itthon aztán, mihelyt lett egy kis szabadidőm, nekiveselkedtem a könyvírásnak. Elmentem egy-két könyvesboltba is körülnézni, hogy mi van már készen - és rá kellett jönnöm, hogy a világ fűszereiről készítettek már szép, informatív és érdekes könyveket, tehát annak ellenére, hogy azoknak sem a szerzője nem indológus, sem a fordítója (mert természetesen külföldiül írták az eredetiket) nem ért különösebben az indiai fűszerekhez - szóval mindezek ellenére az én leendő könyvemet nem fogja eladni az, hogy én írtam, és szerintem korrektebb, pontosabb, hitelesebb. Mert ezt aki akarja, elhiszi nekem, aki meg nem akarja, nem hiszi el - a  JÉ! India honlapon kívül nem tudok más ismeretterjesztő publikációt felmutatni bizonyítékul.

Úgyhogy gondolkodóba estem: mit tudok még adni, amire szüksége is lehet az olvasónak. És így jutottam oda, hogy a könyv nem csak fűszerkalauz lett, hanem - a honlapon már amúgy is olvasható kulináris cikkeket kiindulópontul felhasználva - afféle általános gyakorlati és elméleti bevezető az indiai konyhába. Afféle "józan ésszel az indiai konyháról", ami, bár egy csokor receptet is tartalmaz, nem szakácskönyv. Inkább azt próbálja bemutatni (méghozzá direkt magyaroknak, magyarul magyarázva, és nem németeknek vagy angoloknak, úgy-ahogy magyarítva), hogy mik az indiai konyha alapfűszerei, alapgondolatai, alaptechnikái, alapszabályai és alapműfajai - amelyekre felépítve kreatívan, improvizálva főzhetünk. Szóval egy nagy kalap alap.

No most miért is mesélem el mindezt itt a honlapon? Azért is, hogy dicsekedjem, mert büszke vagyok magamra: a könyv gyakorlatilag készen van. Most, amikor ezt a cikket írom, még van hátra egy kis munka a tárgymutatóval, és egy nagy halom fotót kell még vágni és utómunkázni, valamint elkészíteni a képek jegyzékét. De ennyi; minden más kész van, legfeljebb egy-két szót cserélek még le itt ott. Illetve ami még nagyobb meló, de amit valószínűleg nem saját kezűleg csinálok majd: a tipográfia. Ehhez szakember kellene.

Itt van tehát ez a majdnem kész és szerintem remek könyv, és jó lenne, ha valaki kiadná, meg ha valaki szponzorálná a kész könyvben elhelyezett köszönetnyilvánítás vagy hirdetés fejében. Kiadók felé egyelőre nem tettem lépéseket, csak ismerősökön keresztül érdeklődtem néhány helyen - aminek csak bátorítás volt az eredménye, de az ő kiadójuknak nem vágna a könyv a profiljába. Ha tehát nyitott volnál erre akár kiadóként, akár támogatóként, vagy tudsz valakit, akit érdekelne a dolog, minden ötletet szívesen várok a honlap@jeindia.hu címre, és természetesen további információkat illetve mintákat is szívesen küldök. A könyv néhány mintaoldalát regisztrált tagok innen a honlapról is letölthetik: Minden ízében India minta.

Néhány technikai részletet azért már most is elmesélek. A szöveg teljes terjedelme mintegy 340 ezer karakter szóközökkel együtt (vagyis jó 200 szabványoldal, illetve bő 8 szerzői ív). Pillanatnyilag kb. 170, szűk A4 méretű oldalra van beszerkesztve, de ez nem tartalmazza az illusztrációnak szánt fotókat, amelyek - ha a jelenlegi tipográfiai koncepció megmarad - talán másfélszeresére is duzzaszthatják az oldalszámot. A könyv minden oldalát színes, fotóminőségű nyomtatásban képzelem el, amit tudom, hogy nem olcsó dolog kivitelezni - ezért is volna jó, ha akadna néhány szponzor. Az illusztrációk elsősorban saját készítésű fotók - köztük egyaránt vannak indiai helyszíni képek és hazai stúdióképek fűszerekről és készételekről. A fűszeres részt régi, közkinccsé vált botanikai könyvekből szedett rajzos illusztrációk is díszítik háttérképként. Valószínűleg bekerül majd néhány internetről szerzett fotó is - de amit szívesen bevennék, azok között szerepel olyan is, ami nem közkincs, és a tulajdonosa még nem jelzett vissza, hogy hozzájárul-e a közléséhez.

A könyv főbb részei: kb. 15 oldalnyi előszó és bevezetés; 60 oldalnyi fűszerenciklopédia (ebben 42 főcím és 25 alcím); 20 oldal a fűszerkeverékekről és szószokról; 15 oldal általában az indiai konyháról és az ételekről; 20 oldal a konyhaművészet régió és vallás szerinti változatairól; és kb. 10 oldal függelék, benne kiejtési információ, étlapfejtő, forrásajánló, valamint név- és tárgymutató. A fűszerkeverékek összetételeit is beleszámítva mintegy 70 recept szerepel a könyvben szétszórva.

Mint a cikk elején említettem, a könyv jelentős részének a honlapon már korábban megjelent anyagok szolgálnak alapul (de jócskán kibővítve és átírva). Természetesen ha eljut a könyv a fizikai megjelenésig, akkor is szeretném fenntartani magamnak a jogot, hogy a honlapon részleteket tegyek közzé belőle. A honlap vonatkozó szekcióiba itt lehet belepillantani: Konyhászati források; Receptek; Fűszerek.


Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Minden ízében India
( Sára – 2009.10.07, 16:08 )

Írtam privit Mosoly, magyarul mélt. jelentkezem, segítek, ha tudok.

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.