JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...melyik a világ legterebélyesebb fafajtája?
A banjánfa.


Gyakoribb mudrák

Szerző:  Dániel. Megjelent: 2008. Március 17. Megtekintve: 42295
A mudrák, vagyis szimbolikus kéztartások, a buddhista és hindu ikonográfiában egyaránt fontosak. A mudrā szanszkrit szó eredeti jelentése ‘pecsét’ – ebből ‘ismertetőjel’, és így az ábrázolt személy felismerését, kontextusba helyezését segítő kéztartás.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A mudrá fogalmába néha belesorolják a teljes testtartást is; a szinonimaként használható haszta (szanszkrit hasta, szó szerint: ‘kéz’) viszont értelemszerűen mindig kéztartást jelent. Buddhista kontextusban gyakrabban találkozhatunk a mudrá szóval, hindu kontextusban pedig a haszta szóval.

Az itt bemutatott gyakoribb mudrákon kívül az érett mahájána buddhizmus, illetve a hindu és buddhista tantrikus irányzatok a bonyolult mudrák teljes arzenálját dolgozták ki és használják ábrázolásaikban. Az egyes mudrák pontos ujjtartása időszaktól, ikonográfiai irányzattól függően változhat; ugyanakkor az apró különbségeknek mások már jelentésváltozást tulajdonítanak.

A szobrokon kívül a mudrák igen fontosak az indiai táncban is, ahol az egy- és kétkezes jelek szótárával komplett mondatokat, történeteket lehet elmondani.

Számos - indiai és távol-keleti - meditációs iskola is használ mudrákat segédeszközként: úgy tartják, hogy a megfelelő (jobbára bonyolult, kétkezes) mudrák segítenek a megfelelő csatornába terelni a tudatot, illetve felszabadítani annak erejét.

Az itt bemutatott mudrák rövid összefoglalását a letöltések között is megtalálhatod nyomtatható, egyoldalas változatban: Mudrák - összefoglalás.

abhaja mudrá

abhaja mudrá

“nincs félelem”

Félelem eloszlatását, megnyugtatást jelentő kéztartás. Általában jobbkezes, de a bal kéz is állhat így, vagy akár mindkét kéz egyszerre.

varada mudrá

varada mudrá

“kegyadó”

A lefelé tartott jobb tenyér, amelyből mintha épp most gördült volna ki az ajándék, azt fejezi ki, hogy az ábrázolt személy kegyet, áldást ad.

tardzsaní mudrá

tardzsaní mudrá

“intő”

E kéztartás másik neve szúcsí, “tű”. Vitát, cáfolatot fejez ki, valamint azt is jelentheti - különösen vízszintesen tartott kézzel -, hogy az ábrázolt személy démont, rossz hatást, rossz gondolatot űz el.

kartari-haszta

kartari haszta

“olló”

Az olló-tartás jobb- vagy balkezes is lehet, és egyes istenségek attribútumainak, fegyvereinek tartására való: a tárgyat a mutató- és a középső ujj közé illesztik be.

vitarka mudrá

vitarka mudrá

“érvelés”

Más néven dnyána mudrá (“tudás”, “bölcsesség”) vagy csinmudrá (“tudat”) - az utóbbi nevet elsősorban vízszintesen (tenyérrel felfelé) tartott változatára használják. Tanítást, magyarázást kifejező gesztus, illetve (elsősorban vízszintesen tartva, ülő alak combjára vagy térdére fektetett kézzel) meditációt jelent. Tanító, érvelő értelemben olyan változata is van, amelyben a gyűrűsujj képez karikát a hüvelykkel (a fenti kartari hasztához hasonlóan).

lóla-haszta

lóla-haszta

“lógó kéz”

Jelentés nélküli “természetes” kéztartás.

gadzsahaszta mudrá

gadzsahaszta mudrá

“elefántormány”

Elsősorban táncban használatos kéztartás; szobrok közül a táncoló Siva alakján fordul elő, ahol - a leggyakoribb értelmezés szerint - azt fejezi ki, hogy a híveket az isten a karja oltalmába hívja.

katjavalambita haszta

katjavalambita haszta

“csípőre támasztott kéz”

Jelentés nélküli “természetes” kéztartás; nyugalomban álló alakoknál fordul elő.

buddhasramana mudrá

buddhasramana mudrá

“Buddha elvonulása”

Lemondást, különösen a Buddha otthontalanságba vonulását fejezi ki. Csípőmagasságban, vízszintes alkarral is előfordul.

andzsali mudrá

andzsali mudrá

“üdvözlet”

Más néven namaszkára mudrá. A hagyományos indiai üdvözlő gesztus; tiszteletet, alázatot fejez ki. Ha a két tenyér a fej fölött van összetéve (eredetileg elsősorban ezt illene andzsalinak nevezni), akkor alázatos kérést fejez ki.

bhúmiszparsa mudrá

bhúmiszparsa mudrá

“földérintés”

Ezzel a kéztartással a meditáló Buddha a földet hívja tanúul, hogy elérte a megvilágosodást és nem kér Mára kísértéseiből.

dharmacsakra mudrá

dharmacsakra mudrá

“a tan kereke”

A tanítást adó Buddha kéztartása, amely voltaképpen a két, egyaránt vitarka mudrában tartott kéz összeillesztése. A kezek egymáshoz képesti helyzete változó lehet. Főleg a Buddha első prédikációjára utal, amely “a tan kerekének megforgatása” néven ismeretes.

dhjána mudrá

dhjána mudrá

“elmélkedés”

Elmélyedést, meditációt kifejező kéztartás.

bhútadámara mudrá

bhútadámara mudrá

“kísérteteket meghökkentő”

A mahájána buddhista ikonográfia számos összetett mudrájának egyike, amely a gonosz elhárítását fejezi ki.


Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Gyakoribb mudrák
( Névtelen – 2010.03.24, 21:22 )

Nagyon tetszettek. Hálás köszönet értük. Választ kaptam egy régi kérdésemre. A válasz: abhaja mudrá “nincs félelem”

Köszönöm szépen
Lor

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.