JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...honnan származik a sampon szó?
Egy hindí nyelvű parancsból: "dögönyözz".
 

Sita Sings the Blues
(2008; írta és rendezte: Nina Paley; angol nyelvű - állítólag magyar szinkrontolmácsolással [remélem, fülhallgatóban, nem pedig hangszóróba, mert nincs az a pénz, amivel rávehetnek, hogy én azt hallgassam])

Szerző:  Dániel. Megjelent: 2008. November 25. Megtekintve: 3546
Helyszín:
Örökmozgó
Budapest 1074
Erzsébet körút 39
További információ:
A Filmklubról
Belépő
600 forint; diák: 450; nyugdíjas: 300
Nem gondoltam volna, hogy valaha eljön az a nap, amikor én (Dániel, nem Móni) írok filmajánlót a JÉIndiára... De eljött. Igaz, a film nem bollywoodi, még csak nem is indiai, sőt, még színészek sincsenek benne, mert rajzolt. Viszont zenés-táncos, azzal nincs hiba. Hogy mi ez a film? Ez kérem szépen a Szítájana, hivatalos címén Sita Sings the Blues.

A cikk a hirdetés után folytatódik


Ja, és NEM a filmklubban lesz, tehát nem a Pirro a helyszín, csak nincs kedvem emiatt átszabni a honlapot, tehát tekintsetek el attól, ami itt jobbra fent írva vagyon.

A lényeg tehát: az Anilogue fesztivál keretében november 29-én 19:30-kor a Toldi moziban, és nov. 30-án 21:00-kor az Uránia dísztermében látható lesz a világraszóló mű: a Sita sings the Blues. Sajnálom, hogy csak most szólok a dologról, de nekem is épp hogy tudomásomra jutott. Még a jegyeinket sem foglaltam le, annyira rendes vagyok, hogy először a honlapra teszem ki. Amúgy az Urániába online is lehet jegyet foglalni, és elővételben átvéve olcsóbb:. A jegyek 620 forintos kedvezményes áron kaphatók november 26-án 18 óráig. E napon 18 óra után az elővételi lehetőség megszűnik (a lefoglalt, de át nem vett jegyeket a pénztárgép törli). November 27-i pénztárnyitástól a jegyár 890 forint.

No akkor most ajánlanom kéne ezt a filmet. Röviden: akinek mond valakit az, hogy Rámájana, az nézze meg, mert nem tudja, mit hagy ki, ha nem teszi. Amúgy a film hivatalos honlapját is érdemes megnézni. A trailere pedig itt található.

Egy kis háttérinformáció. Az alkotója egy Nina Paley nevű amerikai hölgyemény, akit a sorsa egyszer Indiába vetett, mert a pasija odaköltözött dolgozni. Ő lelkiösmeretesen - többek között a klasszikusok, például az eposzok olvasásával - készült a nagy kultúrkalandra, majd kiment a pasi után. Amaz meg emailben szakított vele. Ezek után nem csoda, ha a hölgy kiakadt - és talán az sem csoda, ha kissé pesszimista hangulatban olvasta tovább a Rámájanát. Felfigyelve arra, hogy ha őszintén megvalljuk, micsoda egy hímsoviniszta mű ez.

Hát ebből alakult ki néhány év alatt a Szítájana (Sitayana), vagyis mondjuk "Szítá pályafutása" munkacímet viselő rajzfilm, mígnem kinőtte magát az egészestés Sita Sings the Blues eposz-opusszá. A film zseniálisan gyermekded rajzaival, fárasztóan és bájosan idióta részleteivel és zseniálisan cinikus humorával már önmagában is remekmű volna, de ami még izgalmasabbá teszi ezt a kultúrközi kalandot, az a régi slágerek beledolgozása. A bollywoodi művekhez hasonlóan zenés betétek szakítják meg a filmet, melyekben a húszas-harmincas évek énekeire remekül koreografált nonszensz-jelenetek hangsúlyozzák a történet aktuális epizódját.

Csak ismételni tudom magamat: nézzétek meg!


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.