JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...mit jelent igazából a pizsama?
Lábruhát.


Előadások, vetítések Indiáról

Megjelent: 2010. Április 14. Megtekintve: 4537
India hosszú-hosszú ideje érdekel és vonz nagyon sok magyar embert. Egyre többeknek támad lehetőségük el is látogatni ebbe az országba, a többség azonban még mindig itthon marad. Mind az itthon maradók, mind az Indiába készülők vagy ott már jártak szívesen hallgatnak és néznek Indiával, az Indiai kultúrával kapcsolatos előadásokat, bemutatókat, vetítéseket. Művelődési házak, iskolák, kulturális rendezvények, vagy akár magáncsoportok felkérésére szívesen vállalom színes, érdekfeszítő és hiteles előadások tartását számos indiai témában.

Ha Ön Indiáról, a Keletről, az utazásról, az egzotikumokról szóló rendezvényt szervez, kérem, keressen meg a  JÉ! India kapcsolat oldalán keresztül, vagy a daniel kukac jeindia pont hu címen. Indológus diplomám, nyelv- és kultúraismeretem, és személyes indiai tapasztalatom (13 alkalommal összesen több mint két évet töltöttem az országban) garantálja, hogy nem üres vagy félrevezető, hanem tartalmas és hiteles előadást kap a hallgatóság. Fotóarchívumom pedig - melynek egy része itt a honlap fotógyűjteményében is megtekinthető - biztosítja, hogy a tartalmas szavak mellé színes képi élmény is kerüljön.

Előadások tartását szívesen vállalom jógaközpontok, ezotériával foglalkozó társaságok részére is, de - mint az a honlap többi részébe beleolvasva hamar látható - én a magam részéről a józan észt helyezem mindenek elé, és a világot (nem csak Indiát) meglehetősen profán és szkeptikus módon szemlélem. Nem szoktam semmilyen gondolkodásmódot, hitvallást kereken elutasítani, de nem is találom meg a hangot azokkal, akik a maguk részéről a racionalitást utasítják el kereken.

Általában 60-90 perces előadásokat szoktam tartani. A konkrét téma megbeszélés után igen sokféle lehet; itt mutatok ízelítőt kész előadásaimból, amelyeket bárhol, bármikor szívesen megismétlek.

Benáresz, az élet városa

Benáresz: a város, amelynek legnagyobb nevezetessége a halál, mégis lüktet az élettől. A szent város a Gangesz partján, amely a teremtésen kívül létezik, és amely akkor is megmarad Siva szigonyának csúcsán, ha majd a világot elborítja az ár.


Delhi arcai

Delhi: az Ó- és az Új-, meg ami még belefér, hiszen legkevesebb hét város állt itt a történelem során. Delhi és lakói ma - egy életképekre épülő, könnyed előadás.


A dzsainizmus

A dzsainizmus legalábbis egyidős a buddhizmussal, egyazon vidékről is származik, ám tanai alig ismertek Indián kívül. Ismerkedés ezzel a vallással, amelynek követői sosem voltak sokan, de többnyire mégis jelentős, erős közösséget alkottak.


Az indiai építészet kezdetei

Egy komolyabb, művészettörténeti előadás sok képpel és néhány videóval az indiai építészet legkorábbi fennmaradt emlékeiről - sztúpákról, barlangtemplomokról és korai kőtemplomokról - és ezek kapcsolatáról a faépítészettel.


Indiai gasztronómia

Népszerű, sokakat érdeklő előadás az indiai konyháról. Az előadáshoz néhány kép és néhány recept is tartozik, de a lényege két dolog: hogy mi az indiai konyhaművészet "lelke", és hogy hogyan főzhetünk Magyarországon, magyar hozzávalókkal indiai módra.


Mágikus Hampi

A mai Hampi apró falucska Karnátaka államban, ám ötszáz évvel ezelőtt a hatalmas Vidzsajanagar birodalom fényes, hatalmas fővárosa volt, amely ámulatba ejtette a portugál és angol látogatókat. Ismerkedés a mágikus tájjal, a lenyűgöző romokkal és a szeszélyes történelemmel.


Növények az indiai kultúrában és irodalomban

Az egzotikus növények már önmagukban is izgalmasak - és még izgalmasabbak akkor, ha tudunk néhány dolgot a kulturális kontextusukról. A rózsa nem csak csinoska virág, hanem kultúránk egyik fontos eleme - és vajon micsoda a kinsuka, a kadamba, vagy épp a lótusz?


Siva, a kiismerhetetlen

Siva a hindu pantheon legizgalmasabb, legösszetettebb isteneinek egyike. Rontó és teremtő, zord és bőkezű, szent és tisztátalan. Ismerkedjünk meg alakjának történetével, és különböző arcaival, aspektusaival.


A tea

Bár nem India adta a világnak a teát, máig is a legfőbb teatermelők közé tartozik. Könnyed bevezető a tea világába, különös tekintettel "a teák pezsgőjére", a nemes darjeelingi teára.


Visnu galádságai

Sokat hallhatunk különféle istenek cselekedeteiről. Visnu az emberiség megmentője, a nagy jótevő, pedig - éppúgy, mint mondjuk Zeuszé a mi házunk táján - az ő jelleme sem épp feddhetetlen, és leghíresebb tettei között is sok akad, ami nem éppen politikailag korrekt.Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.