JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...milyen hosszú a Mahábhárata eposz?
Körülbelül kétszázezer verssor.


Dzsina
Győztes; Vardhamána Mahávíra titulusa

Megtekintve: 3185
 
Szótan

Standard:jina
Jelentés:győztes, diadalmas
Ajánlott magyaros: Dzsina
Bővített magyaros: dzsina
Kerülendő magyaros: dzsína, dzsinna
Ajánlott angolos:Jina


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek
A szanszkrit dzsina szó „győztest” jelent, és az ókorban a nagy emberek, elsősorban nagy tanítók (többek között a Buddha) titulusa volt. A különféle dzsinák között a legfontosabb – akinek gyakran tulajdonneveként használatos a Dzsina név – Vardhamána Mahávíra volt, a dzsainizmus alapítója, vagy legalábbis fontos reformere.
 
További anyagok


Képek

A Győztes

Cikkek

[ Források]  Nyúlfark: dzsainizmus

(Kulcsszó: Dzsina)

Gautama Sziddhárthával – akit mi Buddha néven ismerünk – egyidőben élt egy másik nagy tanító, Vardhamána Mahávíra. Azt mondta, nem ő a vallásalapító, csupán huszonnegyedik és utolsó a mesterek láncolatában. E mestereket – akik közül legalábbis a régebbiek minden valószínűség szerint kitaláltak, de némelyikük valószínűleg történelmi személy volt – a tírthankara, vagyis "gázlókészítő" névvel illette, arra utalva, hogy ők adnak lehetőséget az embernek átkelni az élet rohanó folyóján a biztonságos túlpartra. A középső utat hirdető Buddhával ellentétben ő szélsőséges aszkézisra tanította híveit, akik általában a Dzsina, "győzedelmes" névvel illették őt. Ebből a névből alakult ki a vallás ma leggyakrabban használt neve: dzsaina, vagyis Dzsinához tartozó.


[Tudod-e...]  mit jelent a Buddha név?

(Kulcsszó: Dzsina)
Részletek...

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.