JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...milyen hosszú a világ leghosszabb szakállú emberének szakálla?
183 centi volt 1997-ben.
 

Öt éves a JÉ! India mostani inkarnációja

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2011. Május 14. Megtekintve: 81966
Egy kis visszatekintés, egy kis öntömjénezés. Öt év óta működik jelenlegi formájában a JÉ! India honlap, és összesen hat és fél éve létezik már, ha az egyszerűbb elődjét is hozzászámítjuk.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A történet ott indul, hogy hajdan - még a ködös huszadik században - volt egy Balogh Dániel barlangja nevű honlap, amelyen a kora huszonéves Balogh Dániel kedvenc képei, kedvenc versei, néhány saját verse és más írása között volt egy Indiáról szóló rész is, fotókkal és különféle információkkal. A Barlang azonban idővel szőrén-szálán eltűnt arról az ingyentárhelyről, amelyen helyet kapott - nekem pedig akkoriban nem volt sem különösebb kedvem, sem időm újra feltenni valahová - inkább valami továbbfejlesztett, komolyabb változatról gondolkodtam, amit majd egyszer megcsinálok.

A terv a virtuális asztalfiók mélyén hevert, és azt, hogy végül JÉ! India lett belőle, tulajdonképpen idegeneknek köszönhetem. Annak, hogy időnként belefutottam számomra ismeretlen honlapokon egy - már rég halott - linkbe, ami a Barlangra mutatott; és különösképpen annak, hogy egyszer - nem is emlékszem már, hogy hol és milyen apropóból, de vagy előadást tartottam valahol, vagy valaki másnak az előadását tolmácsoltam - odajött hozzám egy teljesen ismeretlen, fiatal srác, és megkérdezte, hogy én az a Dániel vagyok-e, akinek a barlangja volt. Mert ha igen, akkor szeretné elmondani, hogy sokat olvasgatta, mennyire tetszett neki, és mennyire hiányolja. Hát ez a szentimentálisan májhizlaló pillanat hozta meg a döntő fordulatot: elkezdtem komolyan gondolkodni egy új honlap létrehozásáról.

A személyes és magánjellegű Barlang helyett komolyabb, bár szubjektivitástól nem mentes "szakmai" honlapra gondoltam, amely csak, vagy legalábbis szinte csak Indiáról szól. Előbb-utóbb a neve is megszületett: JÉ! India - vagyis Józan Ésszel Indiáról. Ez nagyjából elmondja, amit el szeretnék vele érni, emellett könnyű megjegyezni. Diktálni persze nem olyan könnyű, ezt előre is sejtettem, és azóta is szívom. (Nézd meg a honlapomon - mondom valakinek, - JÉ! India pont hu. / - Micsoda, J-India? / Nem, JÉ! India. / - Yeah, India? / Stb.) Névjelöltként felmerült annakidején az is, hogy indofil - ez hangzatos és egyszerű, de nem biztos, hogy az indofilia találó leírása annak, ahogyan én Indiához viszonyulok. Kacérkodtam még olyasmikkel is, hogy indo-log, ind-ex, indialog (a dialógra is utalva), de ezek túl mesterkéltek lettek volna. Maradt tehát a JÉ! India.

A "kilövésre" végül 2004. október 14-én került sor: ekkor került fel - ismét egy ingyenszolgáltató tárhelyére - a JÉ! India első verziója. Voltak rajta fotók kis galériákba rendezve, meg ismertető cikkek és irodalmi idézetek. Mindez jobbára a régi Barlangból lett átmentve. Statikus HTML-ben írtam meg az egészet, minden oldalt külön, minden linket kézzel, és a fokozatos frissítéseket mutató listákat is kézzel újítottam meg rendszeresen.

2005. februárjára elkészítettem a honlap új arculatát, amely már a mostanihoz hasonlított, bár annál valamivel egyszerűbb volt, és az arabeszkes díszítés - amelyért hála a névtelen kőfaragóknak, akik Szalím Csistí sírján dolgoztak Fatéhpur Szikríben - még kisebb méretben szerepelt benne. A honlap feledik születésnapjára pedig saját domaint és - továbbra is az ingyenszolgáltatónál tartva - reklámmentességet ajándékoztam neki. Az első év során sokkal kevesebb új tartalmat sikerült létrehoznom, mint a honlap első közreadásakor bohón véltem; ugyanakkor sokkal népszerűbb lett a lap, mint remélni mertem: ez alatt az év alatt több mint tizenkétezer egyedi látogatást regisztrált a tárhelyszolgáltató statisztikája. A tartalom - és a témakörök, a mai Rovatok - fokozatos bővülése mellett azért megjelent a korai Fórum, valamint egy kereső is.

Ezután - hosszas előkészítő munka után - 2006. május 14-én történt meg a nagy áttörés: ezért mondom ötévesnek ma a honlapot. A korábbi statikus oldalak helyett a Xaraya nevű ingyenes tartalomkezelő rendszer lett a JÉ! India lelke, és ezzel egyidőben az ingyenszolgáltatótól átkerült egy fizetős tárhelyre. A tartalomnak a dinamikus rendszerbe integrálása fokozatosan történt a következő hetek-hónapok során.

2007 tavaszán a honlap másik - drágább - fizetős tárhelyszolgáltatóhoz költözött, mivel a kezdeti szolgáltatónál számos probléma lépett fel. Közben fokozatosan egyre jobban kialakult a JÉ! India ma is látható struktúrája, arculata. 2007 nyarán úgy döntöttem, hogy a tartalmat Creative Commons licensz keretében teszem elérhetővé. 2007 őszére pedig a cikkek száma elérte a kétezret.

A fejlődés azóta lelassult - most kétezerötszázhoz közelít a cikkek teljes száma, de még nem érte el. Hosszú ideje rendszeresen jelennek meg új szófejtők, de a tartalom más rovatainak komoly fejlesztésére rég nem volt időm.

Manapság a JÉ! India napi két-háromszáz látogatást kap: 2011 első öt hónapjában összesen 32 213 látogatást adott ki 26 231 látogató, akik átlagosan 2,68 oldalt néztek meg, és átlagosan 2 percet és 13 másodpercet töltöttek a honlapon. A látogatók túlnyomó többsége - természetesen - Magyarországról érkezik, de szép számmal jönnek olvasók a környező országokból is, valamint Németországból, Angliából, az USA-ból és Indiából is.

És hogy a következő öt évre mi várható? Nem ígérek semmit - de azt hiszem, minden esély megvan rá, hogy a JÉ! India fennmaradjon, és legalábbis olyan tempóban fejlődjön, mint az elmúlt pár év során.


Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Öt éves a JÉ! India mostani inkarnációja
( Névtelen – 2011.05.28, 01:45 )

Gratulálok a születésnaphoz!

Nagyon jó böngészni a honlapon, mindig talál az ember valami érdekességet.

Kötelező olvasmánnyá indiai utazásunk előtt-alatt vált.

De még mindig rendszeresen visszajövök receptekért, magyarázatokért, átírási szabályokért.

Külföldön élőként a 
JÉ! India egy etalon, hogy hogy lehet egy országról, egy kultúráról sokszínűen, őszintén, érdekesen beszámolni.

Köszönet az eddigiekért!

K.

Öt éves a JÉ! India mostani inkarnációja
( Dániel – 2011.05.28, 07:28 )

Köszönöm, ez bizony nagyon jól esik.

Öt éves a JÉ! India mostani inkarnációja
( Névtelen – 2011.05.30, 18:55 )

Köszönöm ezt a honlapot, nekem is nagyon tetszik.Nemcsak a tartalma, hanem a stílus is.
Üdvözlettel:F.Ilona

Re: Öt éves a JÉ! India mostani inkarnációja
( zoomfilm.hu – 2012.02.28, 12:59 )

Indiáról való virtuális kutakodásomban, nagyon hamar találtam rá az oldalra, majd más, idegen nyelvű oldalakat is nézegettem. Ezt a lapot egyszerű, átlátható, praktikus, őszinte, élő oldalnak látom. (A felsoroltak mind pozitív minősítések.) Köszönet! g.

Öt éves a JÉ! India mostani inkarnációja
( Névtelen – 2012.09.27, 20:39 )

Kb. 2 éve jártam itt, de megjegyeztelek!!!! Most újra szétnézek, s várom azt a mentális orgazmust, amit előbb átéltem. Gratula az oldalhoz, tetszik, szuper. Ne hagyd abba semmiképp!

Öt éves a JÉ! India mostani inkarnációja
( Dániel – 2012.09.28, 07:56 )

Köszönöm, ez nagyon jól esik. Eléggé közel vagyok már az abbahagyáshoz: időm, amit rá tudok fordítani, minimális, pénzt szinte semmit nem hoz, közben pedig időről-időre probléma van a tartalomkezelővel és a tárhelyszolgáltatóval... a tiedhez hasonló gratulációk segítenek életben tartani a "lángot".

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
 • Semmi
Közelgő események
 • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.