JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...hol található Kőrösi Csoma Sándor sírja?
Dardzsilingben.


indoárja
Indoeurópai nyelv, illetve ezt beszélő nép

Megtekintve: 2106
 
Szótan

Ajánlott magyaros: indoárja
Ajánlott angolos:Indo-Aryan


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

Az indoárja kifejezést olykor az indoeurópai nyelvcsaládra vagy annak ind ágára használják, ez azonban meglehetősen avíttas. Népcsoport(ok) megnevezéseként azonban ma is használatos – bár politikailag nem túl korrekt – a szó. Ilyenkor az árja népek indiai ágát jelenti.

Ezek az emberek Közép-Ázsiából vándorolhattak be a mai Pakisztán és India területére az i.e. II. évezred közepe táján. Korábban a tudósok azt feltételezték, hogy az Indus-völgyi civilizáció lehanyatlása (i.e. 18. század) és az indoárják bevándorlása között (i.e. 13. század) eltelt mintegy ötszáz év valószínűtlenné teszi a két kultúrkör közötti kapcsolatot, mára azonban egyre több régészeti lelet utal arra, hogy a késői Indus-völgyi kultúra nyomai néhány helyen egészen a korai védikus korig megmaradtak, másrészt pedig a késői Indus-völgyi kultúra lelőhelyein az indoárják egy korai csoportjának jelenlétre utaló nyomokat találtak. Ugyanakkor nem valószínű, hogy az Indus-civilizációval szoros kapcsolatba került korai indoárják azonosak lettek volna a Rigvéda indoárja népével, bár lehetséges, hogy továbbörökítették az Indus-civilizáció néhány vonását a későbbi indoárja bevándorlás utáni időkre.

 
További anyagok


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.