JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...hány betűt lehet írni egy szem rizsre?
Ezerháromszáztizennégyet biztosan.


Kailásza
Az istenek hegye a Himalájában

Megtekintve: 2270
 
Szótan

Standard:kailāsa (kailāśa)
Ajánlott magyaros: Kailásza
Alternatív magyaros: Kailása
Bővített magyaros: Kailāsza, Kailāśa
Kerülendő magyaros: Kajlásza, Kajlás, Kélás
Ajánlott angolos:Kailasa
Kerülendő angolos:Kailasha
Modern:Kailas, Kailash


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A Kailásza-hegy nevével gyakran Kailása alakban is lehet találkozni, amely szintén nem helytelen; a név modern kiejtésében pedig lemarad a szó végéről a rövid a, így lesz belőle Kailász illetve Kailás (angolosan Kailas, Kailash). A Himalája e hegycsúcsa a hinduizmus isteneinek szent lakhelye, különösképpen Siva kedvelt tartózkodási helye. A Kailásza a buddhizmus, a dzsainizmus és a tibeti bön vallás számára is szent.

A hegy maga a ma Kínához tartozó Tibetben található, de megközelíthető Észak-India és Nepál felől is. 6 638 méteres tengerszint fölötti magasságú csúcsa a világ kis számú olyan komolyabb csúcsának egyike, amelyet máig sem mászott meg senki – és nem is szokás próbálkozni vele, a szentsége iránti tiszteletből.

A név eredete és jelentése tisztázatlan; valószínűleg nem szanszkrit szóból származik. Az angol wikipedia cikke (forráshivatkozás nélkül) azt állítja, hogy a szó szanszkritul „kristályt” jelent – ez azonban egyetlen kiadott szanszkritszótárban sem szerepel.

 
További anyagok


Képek

Az elórái Kailászanátha templom

Cikkek

[ Olvasmányok]  Csavargás 2 – Barlangtemplomok

(Kulcsszó: Kailásza)
Ivanics Zsolt indiai úti esszéje, amely 'Csavargás a hindu mondavilág sírkertjében' címmel eredetileg az Árgus irodalmi folyóiratban jelent meg 2005 júniusában. Itt a honlapon a szerző szíves felajánlásával szerepel. Ez a második rész. A szögletes zárójeles kiejtési megjegyzéseket én írtam hozzá.

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.