JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...miért szeretnék egyesek, hogy azt mondd: Góranga?
Mert nem tudnak szanszkritul.


kamala
Lótusz

Megtekintve: 1795
 
Szótan

Standard:kamala
Ajánlott magyaros: kamala
Bővített magyaros: kamala
Ajánlott angolos:kamala
Modern:kamal


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A szanszkrit nyelvben a kamala a lótusz egyik leggyakoribb megnevezése, amely számtalanszor fordul elő az indiai költészetben. A lótusz a hindu ikonográfiában is gyakorta szerepel, például Laksmí és Szúrja attribútumai között.

Érdemes tudni, hogy bár a lótuszt és a vízililiomot a hétköznapokban szinonimának tekintjük, valójában teljesen más növényekről van szó. A lótusz - Nelumbo nucifera szirmai szélesek és kerekek, levelei pedig teljes kört alkotnak, és általában tölcséresre formálódva felemelkednek a vízről. A lótusz virága piros, rózsaszín, esetleg fehér. Ezzel szemben a vízililiom, tavirózsa vagy tündérrózsa – a Nymphaea nem különböző fajai, szanszkritul utpala – szirmai mindig hegyesek és keskenyek, leveleik pedig a vízen fekszenek, és egy körcikk hiányzik belőlük a teljes körhöz. Tündérrózsák sokféle színben előfordulnak, de a piros és a kék a leggyakoribb.

A szanszkrit kamala szó nőneme kamalá – ez pedig Laksmí istennő egyik neve. A hímnemű kamala alak ellenben manapság meglehetősen népszerű hindu férfinév. A hindí kiejtés – és sok más modern indiai nyelv – szerinti formája Kamal, ez pedig – ha angolosan, tehát a hosszúságok jelölése nélkül írják le – egybeesik a Kamál névvel, amely viszont kedvelt muszlim férfinév: arabul kiválóságot jelent.

 
További anyagok


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.