JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...melyik a világ legterebélyesebb fafajtája?
A banjánfa.


Kumbh Mélá
Háromévente ismétlődő hatalmas zarándokesemény

Megtekintve: 1729
 
Szótan

Standard:kumbh melā
Jelentés:korsó-gyűlés
Ajánlott magyaros: Kumbh Mélá
Alternatív magyaros: Kumbha Mélá
Bővített magyaros: Kumbh Mēlā
Kerülendő magyaros: Kumb Mela
Ajánlott angolos:Kumbh Mela
Kerülendő angolos:Kumbha Mela


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A Kumbh Mélá (gyakran a szanszkrit kiejtést tükröző Kumbha Mélá alakban is emlegetik) tömeges zarándoklat, amelyre háromévente kerül sor. Az ünnep neve körülbelül azt jelenti, hogy „a korsó gyűlése”, mivel eredetlegendája a halhatatlanság italát (amrita) tartalmazó korsóhoz kötődik. Amikor az istenek és a démonok Az óceán kiköpülése után összevesztek a szent nedű fölött, a korsót mindenfelé hurcolták az égen. Eközben négy csepp nektár a földre hullott, méghozzá a mai Alláhábád (ókori nevén Prajága), Haridvár, Uddzsain és Nászik városánál.

Ez a négy város felváltva szolgál az elvileg háromévenként ismétlődő Kumbh Mélá helyszínéül. Maga a mélá több tízmillió látogatót vonz, és egy egész hónapon át tart (jobbára a hindu naptár mágha hónapjában, a tél végén). Az egyes Kumbha Mélák eltérő fontosságúak: a „sima” ünnepnél jelentősebb az elméletileg hat évente rendezett Ardha Kumbha Mélá (fél Kumbha Mélá), és még jelentősebb a tizenkét évente tartott Mahá vagy Púrna (nagy vagy teljes) Kumbha Mélá. Van olyan forrás is, amely szerint a Mahá Kumbha Mélá név csak a száznegyvennégy évente egyszer bekövetkező ünnepet illeti. Mivel az ünnep időzítését és helyszínét egyaránt bonyolult asztrológiai szabályok határozzák meg, a tényleges ütemezés nem ilyen áttekinthető.

 
További anyagok


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.