JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...miből készül Indiában a McDonalds hamburger?
Bárányhúsból.


linga
Siva fallikus jelképe

Megtekintve: 2689
 
Szótan

Standard:liṅga
Jelentés:jel
Ajánlott magyaros: linga
Alternatív magyaros:  lingam
Bővített magyaros: liṅga
Kerülendő magyaros: lingum
Ajánlott angolos:linga, lingam
Kerülendő angolos:lingum
Modern:ling


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A linga – a szanszkrit szó eredeti jelentése: „jel, ismertetőjel” – absztrakt fallikus szimbólum, amely általában egyszerű, legömbölyített tetejű henger alakját ölti. A szóval magyar (és angol) szövegben gyakran lingam alakban is találkozhatunk – ez sem helytelen, de tartalmazza a szanszkrit semlegesnemű alanyeseti végződést is, ez pedig általánosságban nem szokás: a szanszkrit szavakat tőalakban illik használni idegennyelvű szövegben. Lehetséges az is, hogy a lingam alak valamelyik dél-indiai nyelvből került be a nemzetközi használatba, ahol maga a szótő tartalmazza az m végződést – de ebben az esetben is helyesebb a szó őseredeti, szanszkrit formáját használni. Olykor – főleg indiaiak által írott szövegben – néha a ling alakkal is találkozhatunk: ez a modern hindí kiejtést tükrözi.

A teremtő – elsősorban természetesen a férfiúi nemző – erőt jelképező fallikus szimbólumok a világ talán minden kultúrájában ismeretesek. Ez alól India sem kivétel: az Indus-völgyi civilizáció településein is megtalálhatóak voltak. Siva kultuszának valószínűleg sok eleme e kultúra öröksége. Bár a hinduizmus más isteneihez hasonlóan Sivát is ember alakban szokás megjeleníteni, templomainak szentélyében szinte mindig linga található, nem pedig antropomorf istenszobor, mint az más istenek templomainál szokásos.

Az ókorból fennmaradt lingák egy része többé-kevésbé naturalista falloszábrázolás; gyakori volt még a korai időkben az olyan linga is, amelyből az isten személyes mivoltát jelző emberalak lép elő, illetve egy vagy több emberarc áll ki. A leggyakoribb – mára már standardnak mondható – linga azonban egyszerű henger (néha sokszögű hasáb) lekerekített felső résszel. Az álló henger szinte kötelező tartozéka egy különleges alapzat, amely jobbára félbevágva lefektetett körtére emlékeztet. Ez a jóni: a női ősprincipium, a teremtés termő-szülő erejének jelképe. Formáját talán a vulva, talán az anyaméh ihlette.

A linga a teremtés világot átható erejét jelképezi, nem pedig a szexualitást: a mai hinduk közül sokan felháborodnának, ha valaki azt mondaná nekik, hogy a linga egy pénisz.

 
További anyagok


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.