JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...mi az a Kohinoor?
Egy nagyhírű gyémánt; a neve perzsául azt jelenti: fényhegy.


makara
Mitikus víziszörny

Megtekintve: 2114
 
Szótan

Standard:makara
Jelentés:krokodil
Ajánlott magyaros: makara
Bővített magyaros: makara
Kerülendő magyaros: makára
Ajánlott angolos:makara
Modern:makar


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A makara a hindu mitológia és ikonográfia egy szörnylénye, amelyet általában a krokodillal azonosítanak. Való igaz, hogy a szanszkrit szó krokodilt is jelent, és leszármazottja, a hindí magar szó kifejezetten a krokodil – pontosabban az indiai mocsári krokodil – neve. A mitológiai makara azonban csak távolról emlékeztet krokodilra, mivel elefántéra emlékeztető ormánya van, teste pedig tömzsibb, lába hosszabb a krokodilnál.

Káma isten zászlóját vagy címerét makara díszíti, és a lény szerelmes-szexuális asszociációiról tanúskodik az is, hogy az erotikus lírában gyakran festenek a szép hölgyek testére makara alakú mintákat pézsmával vagy más illatos kenettel. Krisna makara alakú fülbevalói is feltehetően szerelmes természetére utalnak. A templomépítészetben a makarák igen sűrűn jelennek meg oszlopok törzsén illetve kapuáthidalókon, afféle strázsaként. A Bak állatövi jegyének – amelyet az európai hagyományban általában halfarkú kecskebakként ábrázolnak – szintén makara a neve szanszkritul.

 
További anyagok


Képek

Kákatíja ornamentika
Mozgalmas vízköpő
Gangá és Jamuná

Cikkek

[ Szófejtők]  makara

(Kulcsszó: makara)
krokodilszerű szörnyeteg

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.