JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...melyik a világ legerősebb paprikája?
Valószínűleg az északkelet-indiai "kígyópaprika" vagy annak valamelyik tenyészváltozata.


mriga
Őz vagy hozzá hasonló állat

Megtekintve: 1291
 
Szótan

Standard:mṛga
Jelentés:zsákmányállat, őz
Ajánlott magyaros: mriga
Bővített magyaros: mṛiga
Kerülendő magyaros: mrga, mirga, mruga
Ajánlott angolos:mriga


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A szanszkrit mriga szó eredetileg űzött vadat, zsákmányállatot jelentett; a leggyakrabban őzre, szarvasra, antilopra, gazellára és hasonló fajokra használják. A hindu ikonográfiában a mriga Siva egyik gyakori attribútuma.

A klasszikus indiai folklór a Hold foltjaiban egy vadnyúl alakját fedezi fel, és a költészetben a Holdat sokszor a „nyúl-jelű” (szanszkrit: śaśāṅka) névvel, vagy ennek valamilyen szinonimájával illetik. A szinonimák között gyakori a mṛgāṅka, vagyis „mriga-jelű” szó is, hiszen a vadnyúl – gyors lábú, gyakran vadászott növényevő állat lévén – könnyen belefér a mriga általános kategóriájába. A mai emberek – mind indiaiak, mind külföldiek – azonban néha félreértelmezik ezt a kifejezést, és „őzjelű”-nek fordítják.

 
További anyagok


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.