JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...mi a Bikáner városa melletti Karnídéví templom szent állata?
A patkány.


Árják és szvasztikák

Szerző:  Dániel. Megjelent: 2006. Május 26. Megtekintve: 59474
Benne van a köztudatban, hogy az „árja” kifejezés és a szvasztika szimbólum indiai eredetű. De tulajdonképpen mennyiben, és miért? A tizenkilencedik század második felében kezdtek rájönni különböző tudósok – köztük több német -, hogy rokonság áll fenn az európai (ide most a finnugort ne értsük bele) és az indiai nyelvek illetve a perzsa nyelv között. Ekkor alkották meg az indoeurópai nyelvcsalád fogalmát. Valamikor ekkortájban kezdték a faji fensőbbségi elméleteket is kidolgozni. A fajelmélet megalapozói között volt több nagy tudós is, akit ideológiailag baromira elítélhetünk, és számos téves következtetésre jutottak, amikor bizonyítani akarták a maguk feljebbvalóságát, de ugyanakkor rengeteget tettek az összehasonlító nyelvészetért.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Lássuk most az őstörténelmet! Volt hajdanában-danában egy hatalmas népcsoport, törzsek halmaza, akik árjáknak – illetve valami ehhez nagyon hasonlóan hangzó dolognak – nevezték magukat. Ez a szó lényegében azt jelentette, hogy „nemes”; etimológiai alapon valószínűleg az eredeti jelentése kb. házigazda, „olyan ember, aki vendéget fogad”. (Az ari szóból képződött az arija, árja szóalak; az ari jelentése a szanszkritban határozottan „ellenség”, de az ősibb jelentése „idegen”, más törzshöz tartozó ember lehetett – vagyis tisztelt vendég és gyűlölt ellenség egyaránt.)

Az árja népek valószínűleg valahol Ázsia északnyugati, és/vagy Európa északkeleti részén élhettek a ködös
óidőkben, de erről igazából alig tudni valamit. Aztán szétvándoroltak a világon. Ennek a szónak az emléke megmaradt Indiában – „nemes” jelentésben, pl. a Buddha négy nemes igazsága is négy „árja” igazság. Megőrződött a szó másutt is a világon: Irán neve is ugyanebből a szóból származik, valami olyasmit jelentett, hogy az árják földje; sőt, lehetséges, hogy még Írország neve (ír gaelül Eire) is ugyanezt jelenti. Az indoárja népek, akik Indiába vándoroltak (apránként, valamikor az i.e. második évezred során), fokozatosan leigázták és beolvasztották a náluk sötétebb bőrű, kisebb termetű őslakosokat, és természetesen magukat felsőbbrendűnek tartották. Ezt a párhuzamot kihasználva kiáltották ki magukat árjáknak a németek és sokan mások.

A szvasztika, vagyis az egyforma ághosszúságú kereszt, amelynek végpontjaira egy-egy, a keresztágra merőleges további ág csatlakozik, a világ számtalan helyén, a történelem számtalan időpontjában felbukkant. Mivel a lelőhelyek részben egyeznek az árja népek élőhelyeivel, egyesek arra következtettek, hogy ez egy ősi árja szimbólum, és a magukévá tették a jelet. Ennyire egyszerűen megrajzolható, ugyanakkor „izgalmas” kinézetű szimbólumot azonban egymástól függetlenül is kitalálhattak különböző népek – nem valószínű például, hogy az ókori kínai, vagy éppen az amerikai indián kultúrában megjelenő szvasztika-szimbólumok árja törzsekkel való kapcsolat miatt kerültek oda.

Mindenesetre a szvasztika ősi jótékony szimbólum; az indiai kultúrában – és több más történelmi kultúrában is – az élet és a szerencse jelképe. A neve is szanszkritul van, kb. azt jelenti, hogy „jóléttel kapcsolatos”. Az okosok azt mondják, hogy napszimbólum, a nap éltető erejére utal: a négy ága képviseli a nap négy pozícióját az égbolton (felkelő, delelő, lenyugvó, és a nadíron, tehát az éggömb legmélyebb, láthatatlan pontján levő), a horgok pedig a körkörös mozgást hivatottak megjeleníteni.

Sokan mondják, hogy a hitleri szvasztika az indiainak a tükörképe, ennek nem sok alapja van. Indiában a szvasztika mindkét tükörváltozata előfordul, de a gyakoribb az, amelynek mellékágai az óramutató járásával egyező irányba állnak. A fordított változatot egyesek baljósnak tartják. A náci horogkereszt szintén az óramutató járásával egyező irányba mutat.

A szvasztika Indiában ma is létező, fontos szerencsehozó jelkép; számos épületen, autón látható odapingálva. Egy
kis szerencsével akár közvetlenül egy Dávid-csillag mellett is látható – ami Indiában ugyanúgy nem a zsidóságra utal, ahogy a szvasztika sem a náciságra.


Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Árják és szvasztikák
( Mughal – 2007.01.07, 22:07 )

Fontos tehát a szimbólum szempontjából a környezet vagy a szövegkörnyezet. Ezt figyelembe kell vennünk (gondoljunk az Árpádsávos lobogó körüli vitákra).

Árják és szvasztikák
( Akara – 2010.01.23, 14:40 )

A most következő hozzászólásom kissé terjedelmesre sikeredett, ezért sajnos csak két részben tudom csak elküldeni.

I.

Néhány pontatlanságot leszámítva a cikk rendben van. Az alapgondolat - miszerint a XX. századi európai árja-elméletek, s az ősi, indiai árják nem egy kalap alá valók - ám mégis összefüggnek bizonyos szinten - helyénvaló. A cikk mégsem egészen teljes.

Három dolgot emelnék most ki, amit feltétlenül fontosnak tartok megemlíteni egy ilyen cikkben.

Az egyik az ún. varnashrama-dharma, mely a hinduizmushoz köthető szorosan (mint a varna-k rendszere), ugyanakkor a hőn szidott, ám kevésbé ismert indiai kasztrendszer alapjául is szolgált.
Ez négy varna-t különböztet meg (és ezeket most angol átírásukkal ismertetem):
brahmanákat, kshatriyákat, vaishyákat - mint árják; és sudrákat, mint az árjákat szolgáló (nem feltétlenül alantas, bár nyilvánvalóan alsóbb rendű) embereket.

A másik fontos dolog a szó jelentése.
Magára az árja szóra, eredetére, jelentésére több levezetés, már-már elmélet is született. Ezek közül akár egy lehet a cikkben szereplő is, ám én mégis ismertetnék egy másikat, ami szerintem közelebb állhat a lényeghez. Miszerint az Ārya, mint melléknév a hatalmasra, a hűségesre, a legjobbra, a tiszteltre, a jó családból valóra utal – s az ’ar’ gyökből származik.

Két feltétel határozta meg az Ārya méltóságot: a születés és a beavatás.
Ārya-nak születni kell, s ez alapján az árjaság örökség, származás (rassz, kaszt) által meghatározott adottság. Természetesen ez csak az első feltétel.
A születés szükséges, azonban nem elégséges feltétele annak, hogy valaki Ārya legyen. A veleszületett adottságot a beavatásnak /upanayana/ kell megerősítenie. A beavatás hatására következik be a második születés, s ez által lesz valaki kétszer született /dvíja/.

Árják és szvasztikák
( Akara – 2010.01.23, 14:48 )

II.

Bizonyára azzal is sokan tisztában vannak azzal, hogy Hitler - valószínűleg nem csak fölös kedvtelésből - rengeteget foglalkozott Indiával, a hinduizmussal. Viszonylag - mondhatjuk - mélyen beleásta magát a témába. (Itt fontos megjelölnöm forrásként egy cikket: http://tresmontes7.wordpress.com/2007/11/30/ramana-maharshi-speaks-about-adolf-hitler/)
Az is nyilvánvaló, hogy nem egy hirtelen szikra miatt került elő a szvasztika és az árja faj - nyilván volt alapja. Ugyanakkor, ez még nem jelenti azt, hogy a kettő oly' szorosan és elválaszthatatlanul folyna össze.

Természetesen a témával évekig kell foglalkozni, minden lehetséges tudást meg kell szerezni, s ez közel sem olyan egyszerű, mint ahogy fentebb dióhéjban ismertettem, pusztán pontosítás végett. Valószínűleg létezik olyan ember, aki még ez után is tovább pontosítana, és még több érdekességről tudna beszámolni. Ugyanakkor remélem, hasznos volt az írásom.

Köszönöm a figyelmet!

Árják és szvasztikák
( Dániel – 2010.01.23, 15:00 )

A fenti levezetés valóban csak egy (a leginkább elfogadott) a szóba jöhetők közül; ha megnézed az árja szócikket, akkor itt nagyon röviden leírtam egy másikat is, ami feltehetőleg azonos azzal, amelyre te hivatkozol. Az, hogy "szerintem közelebb állhat a lényeghez" - nem tudományos érv.
Az a gondolat, hogy az upanajana tesz valakit "igazán" árjává, nekem őszintén szólva új, és bár bizonyosan nem mernék róla nyilatkozni, de meglepne, ha ez régi (ókori) gondolat volna - inkább modernnek hangzik.

Árják és szvasztikák
( Akara – 2010.01.23, 20:46 )

Nos, igazából nem is tudományos érvnek szántam, cska ismertettem, hogy ezzel is tisztában legyünk. Természetesen nem ragazskodom hozzá, meg lehet győzni - éppen ezért nem is akartam kizárni más elméletet - ezért írtam, hogy szerintem.
Én világéletemben így tudtam, és erre forrásokat is tudok. Akartam másolni egy bekezdést Mireisz László egyik cikkéből is, de valahogy azt a bekezdést sehogy sem akarta megjeleníteni az oldal, azt hittem, azért, mert túl hosszú az írásom... :/

Viszont azért nehéz nekünk, európaiaknak kiigazodni a keleti világokban és vallásokban, mert rengeteg a félremagyarázás, rossz elemzés, sőt, akár szándékos félreinformálás is - de gondolom, nem ismeretlen a probléma.

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.