JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...mi is az a fakír tulajdonképpen?
Muszlim szent ember.


Szerzők: John Drew

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2006. Június 7. Megtekintve: 3100
John Drew és versei bemutatása

A cikk a hirdetés után folytatódik

John Drew angol irodalmár, aki hosszabb időn át élt Budapesten (Pécsett, a Janus Pannonius Tudományegyetemen is tanított), és Indiához is szoros szálak fűzik – ott is élt hosszasabban, és kedves neje is onnan való. Legjobb információim szerint jelenleg valahol Anglia kies mezein él és a világnak hátat fordítva gazdálkodik.

John szatirikus kis verseiben egyértelműen látszik a keleti háttér, de tartalmuk teljes mértékben nyugati. A versek magyar fordítását én követtem el. Azt hiszem, nem csak saját fordítói gyengeségem okozza, hogy csattanós tömörségük magyarul kevésbé érvényesül, hanem itt is meglátszik az alapigazság: az eredeti mindig jobb. Ezért angolul is közlöm a verseket.

Az itt közölt versek fölött John Drew rendelkezik a szerzői joggal; a magyar fordítás fölött én. A honlapon a versek a szerző hozzájárulásával szerepelnek. (Ez a hozzájárulás történetesen így hangzott el: ‘Your website etc is quite beyond me. Of course you can put any verses you like absolutely anywhere.’) Az angol nyelvű eredeti kiadások adatait a versek fölött közlöm.

Rajtam kívül legalább ketten fordítottak már John verseiből magyarra – közöttük névrokonom, Tarr Dániel.
Nekem persze a sajátjaim jobban tetszenek. John a következő verssel válaszolt a fordításaimra:

Dániel
Lefordította
Néhány
Mondásodat -
Mondták
A kamakurai
Buddhának.

Le hát,
Már egy ideje -
Felelt a Buddha.

Ez egy
Másik Dániel -
Közölték vele.

Túl sok
Dánielt
Kell
Megítélnem -
Mondta a Buddha.

Daniel
Has translated
Some of your
Sayings,
They told
The Buddha
At Kamakura.

He did so
Some time ago,
Said the Buddha.

This is
Another Daniel,
They told him.

Too many
Daniels
Coming
To judgement,
Said the Buddha.

Szerző: John Drew

Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Szerzők: John Drew
( Névtelen – 2012.05.20, 00:38 )

De jó lenne valahogy újra get in touch with a jó öreg John, kedves lapszerkesztő-műfordítónak van hozzá kontakt-info-ja?
Én régen nagy lelkesedéssel jártam az óráira az ELTÉ-n, és úgy beszélnék vele/írnék neki! Ha igen, volna kedves azt elküldeni az ambrozyzsofi@gmail.com-ra? Köszönöm!

Szerzők: John Drew
( Dániel – 2012.05.20, 08:35 )

Sajnos évek óta nem hallottam felőle; úgy tudom, feltett szándéka volt, hogy komolyan elvonuljon a világtól. Körülnéztem, hogy legalább a régi email-címét megtalálom-e, de még azt sem találtam - így semmit nem tudok segíteni.

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.