JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...mi az a Kohinoor?
Egy nagyhírű gyémánt; a neve perzsául azt jelenti: fényhegy.
 

Földrengés Kasmírban

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2005. Október 10. Megtekintve: 2273
2005. október 8-án, pakisztáni idő szerint reggel 8 óra 50 perckor hatalmas, a Richter-skála szerint 7.6-os erősségű (a Nagaszakira dobott atombombánál több mint ötezerszer erősebb) földrengés rázta meg Kasmírt. A földrengést ugyanaz a tektonikus erő okozta, amelynek köszönhetően a Himalája a világ legmagasabb hegysége: az indiai lemez mintegy 50 millió év óta folyamatosan nekisajtolódik az eurázsiai lemeznek. Epicentruma Pakisztán területén volt; a lökéshullámokat Afganisztánban, Pakisztánban és Indiában is érezték.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Az első, nagyerejű rengést száznál több utórezgés követte, amelyek közül egy meghaladta a 6-os erősséget, és több 5-ös erősségnél jelentősebb volt. A pakisztáni kormány hivatalos számlálása a halálos áldozatok számát jelenleg (október 21-én) több, mint 50 ezerre teszi, de a nemhivatalos becslések szerint akár a százezret is elérheti; az indiai kormány kb. 1300 halálos áldozatról tud. Hárommilliónál többen váltak hajléktalanná a rengések következtében; az ENSZ számítása szerint 4 milliónál több embert érintett közvetlenül a katasztrófa. Az anyagi kár a becslések szerint meghaladja az 5 milliárd dollárt. Az otthontalanná vált, hidegtől, éhségtől és szomjúságtól szenvedő, járványveszélynek kitett túlélők segítségére siető helyi és nemzetközi segélycsapatok munkáját hátráltatja, hogy a hegyvidéki terepen a földrengés okozta földcsuszamlások tönkretették az utakat.

Képes beszámolót (angol szöveggel) többek között a National Geographic hírfotói között találsz. A cikk adatait a Wikipedia oldaláról gyűjtöttem, ahol további rengeteg és rendszeresen frissített információt találhatsz a földrengésről.


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.