JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...mi a franc az a kasmírkivonat?
Hidrolizált kecskeszőr-fehérje.

 

gundá

[ Társadalom | Hindí | Szakkifejezések ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2010. December 31.
Dióhéjban: Gengszter, nehézfiú
Átírások Ajánlott:gundá Bővített:guṇḍā Standard:guṇḍā, guṃḍā Jelentés:züllött ember Ajánlott angolos:gunda Kerülendő angolos:goonda


Rock On!! (2008)

Hindí nyelvű, magyar feliratos, rendezte: Abhishek Kapoor, főszerepben: Frahan Akhtar, Arjun Rampal; 145 perc
Szerző: Filmklubosok Megjelent: 2010. Október 11.
A Rock On!! 2008-ban fiatalos sztorijával, eszköztelen, természetes színjátékával, az indiai filmben szokatlanul igényes fényképezésével és újszerű rockzenéjével új utakat nyitott a bollywoodi filmben. A film nagy kritikai sikert aratott és azonnal kultuszfilmmé vált, a film hat főszereplője közül négy elnyerte a Filmfare-díjat (az „indiai Oscart), miként az operatőri munka, a sztori és a rendezés is számos elismerésben részesült.
Tovább ( 96 szó — nincs hozzászólás )


Hindí filmklub

Megjelent: 2010. Szeptember 27.
A hosszú évek óta a magyarországi indiai nagykövetség és az ELTE Indoeurópai Nyelvtudományi Tanszékének támogatásával működő hindí nyelvű filmklub célja képet adni India sokszínű és gazdag hindí nyelvű filmgyártásáról.
Tovább ( 118 szó — nincs hozzászólás )


Bollywood Filmklub

Megjelent: 2010. Szeptember 20.
Tizenkét alkalmas indiai filmklub indul Shahrukh Khan életműve nyomán. Egy sorozat, mely közelebb repít Indiához és az ezerszínű ország táncos-zenés életvidámságához, furcsaságához. Tulajdonképpen ez a filmklub nem más, mint egy repülőjegy nélküli utazás ígérete. A filmeket meghívott előadók vezetik fel, ezzel a moziidőt (mely indiai filmek esetén közel három órát jelent) majdhogynem egész délutános programmá bővítve.
Tovább ( 1020 szó — 4 hozzászólás )


Bollywood

[ Angol | Szakkifejezések ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2010. Április 26. (2 hozzászólás)
Dióhéjban: A bombayi filmipar beceneve
Átírások Ajánlott:Bollywood

Sita Sings the Blues - magyar felirat

[ Irodalom | Hinduizmus | Érdeklődőknek | Videók ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2009. Április 16.
Magyar felirat .ASS és .SRT formátumban a Sita Sings the Blues című filmhez - lásd: Sita Sings the Blues - ingyen, Sita Sings the Blues - streaming.
Tovább (1 hozzászólás)


Sita Sings the Blues - streaming

[ Hinduizmus | Legendárium ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2009. Március 11.
Szerző: Nina Paley
Hát ez most nem az a klasszikus olvasmány, hanem a  JÉ! India első streaming videója. Az alkotója egy Nina Paley nevű amerikai hölgyemény, akit a sorsa egyszer Indiába vetett, mert a pasija odaköltözött dolgozni. Ő lelkiösmeretesen - többek között a klasszikusok, például az eposzok olvasásával - készült a nagy kultúrkalandra, majd kiment a pasi után. Amaz meg emailben szakított vele. Ezek után nem csoda, ha a hölgy kiakadt - és talán az sem csoda, ha kissé pesszimista hangulatban olvasta tovább a Rámájanát. Felfigyelve arra, hogy ha őszintén megvalljuk, micsoda egy hímsoviniszta mű ez. Hát ebből alakult ki néhány év alatt a Szítájana (Sitayana), vagyis mondjuk "Szítá pályafutása" munkacímet viselő rajzfilm, mígnem kinőtte magát az egészestés Sita Sings the Blues eposz-opusszá.
Tovább ( 7 szó — 1 hozzászólás )


Sita Sings the Blues

[ Hinduizmus | Humor | Nem India ] 2008; írta és rendezte: Nina Paley; angol nyelvű - állítólag magyar szinkrontolmácsolással [remélem, fülhallgatóban, nem pedig hangszóróba, mert nincs az a pénz, amivel rávehetnek, hogy én azt hallgassam]
Szerző: Dániel Megjelent: 2008. November 25.
Nem gondoltam volna, hogy valaha eljön az a nap, amikor én (Dániel, nem Móni) írok filmajánlót a JÉIndiára... De eljött. Igaz, a film nem bollywoodi, még csak nem is indiai, sőt, még színészek sincsenek benne, mert rajzolt. Viszont zenés-táncos, azzal nincs hiba. Hogy mi ez a film? Ez kérem szépen a Szítájana, hivatalos címén Sita Sings the Blues.
Tovább ( 343 szó — nincs hozzászólás )


Jab We Met/Amikor találkoztunk… (2007)

[ Mozi ] Rendezte: Imtiaz Ali, főszerepben: Kareena Kapoor, Shahid Kapoor, hindi és pandzsábi nyelvű, magyar (!) feliratos, 120 perces
Szerző: Minóka Megjelent: 2008. Május 27.
Rengeteget hallhattunk már arról, mi minden történhet az emberrel, ha vonaton utazik Indiában. Mindennapos eset például, hogy az ember felszáll a vonatra egy didergő téli hajnalon, és másnap reggel, amikor megérkezik, már rekkenő nyárban száll le róla. Jó, jó, tudom, ettől még nem kell elájulni, ez a kiszámítható élmények közé sorolható. De olyan izgalmakat, meglepetéseket és kalandokat is tartogathat egy vonatút, amilyeneket elképzelni sem lehet. Nem is kell! Kezdetnek elég, ha megnézitek ezt a filmet.
Tovább ( 226 szó — nincs hozzászólás )


The Namesake (2006)

[ Mozi ] A névrokon / Idegen név / Beceneve Gogol – Rendezte: Mira Nair, főszerepben: Irfan Khan, Tabu, Kal Penn, 122 perces, angol / bengáli nyelvű, magyar feliratos
Szerző: Minóka Megjelent: 2008. Február 21.
Figyelem! A filmklub ezúttal NEM az Örökmozgóban lesz, hanem az India Pirro Étteremben - Budapest V. ker. Hercegprímás u. 18. A jobb oldali kerettel ne törődj. Belépő nincs. Többnyire nem szoktam lefordítani a filmek címét magyarra, leginkább azért nem, mert nem megy. Nem mintha nem tudnám, mit jelent magyarul, de a címadás nagyon kényes és felelőségteljes művelet, még akkor is, ha az ember lánya csak alkalmi keresztanyja és nem szülője a műnek. Erre a felismerésre hosszú de nem túl termékeny filmajánló-írói pályafutásom alatt tettem szert, és e film címe – a három magyar címváltozattal – kiváló alkalmat ad arra, hogy rámutassak a névadás már-már mágikus mivoltára, annál is inkább, mert többek között erről szól a film.
Tovább ( 403 szó — nincs hozzászólás )


Keleti Szél

[ Portál ]
Beküldte: asiafan Megjelent: 2008. Február 19.
Ázsiai filmek és zene, sztárok, hírek. Kína, Japán, Korea, Thaiföld, India...
Tovább ( nincs hozzászólás ) | Link megnyitása


Bollywood - A földreszállt félistenek otthona

[ Portál ]
Beküldte: Gianni Megjelent: 2008. Február 18.
Bollywood magyarul - indiai filmek, filmajánlók, videók, sztárok, hírek és pletykák az indiai filmgyártás fellegvárából.
Tovább ( nincs hozzászólás ) | Link megnyitása


Bluffmaster (2005)

[ Mozi ] Rendezte: Rohan Sippy, főszerepben: Abhishek Bachchan, Priyanka Chopra, Ritesh Deshmukh, Nana Patekar hindí nyelvű, angol feliratos, 137 perces
Szerző: Minóka Megjelent: 2007. November 22.
Előre figyelmeztetek mindenkit: ez a film KÉSZ ÁTVERÉS! Ha ez lett volna a címe, akkor talán előbb gyanakodtam volna, de így, bevallom, az utolsó percig gyanútlanul „megettem” mindent. Sőt! Dörzsöltnek hittem magam és fanyalogtam, hogy már megint minek kellett ebbe filmbe is ilyen vagy olyan, untig ismert bugyutaságot tenni, láttunk már ilyent eleget; na, hát ez az ilyen vagy olyan bugyutaság (majd meglátjátok, ha eljöttök a filmklubba!) pont arra volt jó, hogy még jobban elterelje a figyelmemet, és végül én legyek a „blöffmesterek” igazi áldozata, amihez hasonlókat szívből kívánok minden kedves állandó és leendő filmklub-látogatónak is! Hehe.
Tovább ( 413 szó — 2 hozzászólás )


Gangster/A gengszter (2006)

[ Mozi ] Rendezte: Anurag Basu, főszerepben: Emraan Hashmi, Shiney Ahuja, Kangana Ranaut, hindí nyelvű, angol feliratos, 120 perces
Szerző: Minóka Megjelent: 2007. Április 24.
A minap a kínai piacon beszédbe elegyedtem egy eladóval, akinek a bódéjából a legfrissebb indiai filmek zenéje szűrődött ki. Magyarul jóformán egy szót sem tudott, és magáról csak annyit árult el, hogy Oroszországból jött; a bollywoodi filmekben viszont elég tájékozott volt, így aztán rövid beszélgetésünk alatt (szerinte urduul, szerintem hindíül, hehe) megtárgyaltuk a legfrissebb termést. Legnagyobb meglepetésemre a „Gangster”-t nem látta. Hallott ugyan róla, de nem igazán volt rá kíváncsi, mert, úgymond, nincsenek benne nagy sztárok. Hát ez az, amiben a tévedett. Ez a film egy csapásra sztárrá tette a főszereplőket, és jogosan.
Tovább ( 538 szó — nincs hozzászólás )

Indiai mozihétvége

[ Érdeklődőknek | Dokumentum ]
Beküldte: Dániel Megjelent: 2007. Március 5.
A 2007. március 10-én kezdődő indiai mozihétvége részletes programja.
Tovább (nincs hozzászólás)

Február végi pezsgés

[ Ünnepek | Nem India | Magyarország ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2007. Február 14.
Kicsit megkésve, de végre kialakult a Hindí Nyelv Napjának és az e havi Filmklubnak a programja. Mindkét buli nagyon elközelgett már; a részleteket az oldal jobb széléről elérhető Eseménynaptárban találjátok (dátumsorrendben kissé összekutyulva – erről nem tehetek, ilyen a naptárkezelőm és kész).
Tovább ( 38 szó — nincs hozzászólás )


Pushpak / Pesum Param

[ Társadalom | Tamil Nádu | Mozi ] Tamil címe: Pesum Padam, jelentése: Beszédes képek. Rendezte: Srinavasa Rao Singeetham, főszerepben: Kamal Hassan, Amala. 125 perc, némafilm.
Szerző: Minóka Megjelent: 2007. Február 13.
Tratatata! Tratatata!! Figyelem! Óriási szenzáció a hindí filmklubban! Kétszeresen ritka és különleges, mert egyrészt nem hindí nyelvű, másrészt egyáltalán nem beszélnek benne semmilyen nyelven. Az ám! Némafilm 1988-ból! Egy film, amelynek megtekintéséhez nincs szükség nyelvtudásra, tolmácsra, feliratokra vagy magyarázatokra. A klasszikus némafilmekben szokásos magyarázatok, illetve párbeszédek lényegét összefoglaló feliratok sincsenek. Ilyenekre itt semmi szükség, a képek (a zene segítségével) magukért beszélnek.
Tovább ( 279 szó — nincs hozzászólás )

Videók és szárik

[ Honlap | Öltözködés | Közlemények ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2007. Január 6.
Az ünnepek alatt szorgosan dolgoztam – a háttérben – a honlapon, úgyhogy hamarosan csörgedezni kezdenek a további újdonságok – kezdve a rövidfilmekkel. Először azzal foglalkozunk majd, hogy hogyan kell száriba öltözni. Remélem, sok lányt érdekel ☺
Tovább ( 163 szó — 5 hozzászólás )


Amar Akbar Anthony

[ Hinduizmus | Iszlám | Kereszténység | Humor | Mozi ] Rendezte: Manmohan Desai. Főszerepben: Vinod Khanna, Amitabh Bachchan, Rishi Kapoor. Hindí nyelvű, angol feliratos, 184 perces.
Szerző: Minóka Megjelent: 2006. November 15.

Az Amar Akbar Anthony igazi családi film a 70-es évekből. Hozzátok a nagymamákat, unokákat, nem baj, ha nem tudnak hindíül! Nyugi, azért lesz angol felirat, de igazából semmi szükség rá. Volt Agrában a Sansthanban a kezdő csoportban valaki, aki szeptemberben egyetlen szót sem értett hindíül, és ez az állapot a tanév végére sem változott lényegesen. De a moziban soha semmilyen magyarázatra vagy segítségre nem volt szüksége. Azt mondta: A mozi az más! Ott tudok hindíül. Hát ezt élheti át mindenki, aki eljön megnézni Amart, Akbart és Anthonyt.

Tovább ( 331 szó — nincs hozzászólás )

Csoma legendárium

[ Buddhizmus | Nem India | Magyarország ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Szeptember 20.

Életemben nem írtam még filmkritikát. Nem értek hozzá, meg általában a filmhez sem. Azért megpróbálom elmesélni, miket gondolok Szemző Tibor Az élet vendége – Csoma legendárium című filmjéről, ha már ellátogattam a bemutatóra.

Tovább ( 551 szó — 4 hozzászólás )

Lapozás:
|<
<
1
2
>
>|

Rendezés Dátum Megnevezés Találatok

<< Tánc  

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.