JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
Tudod-e...
...honnan származnak az arab számok?
Természetesen Indiából, különben nem lenne itt a kérdés.


Impresszum

A honlapról

A lap címe: JÉ! India. A JÉ nem véletlenül nagybetűs: nemcsak az Indiára - a Másikra, az ismeretlenre, a sokrétűre - való rácsodálkozást akarom vele jelezni (és szorgalmazni); hanem a Józan Ész rövidítése is egyben e szócska. Nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki vegye elő és merje használni a maga józan eszét - mindenkor, de mivel én itt Indiáról fecsegek, különösen ezzel a témával kapcsolatban. Tegyük félre a pozitív vagy negatív elfogultságot, a válogatás nélküli hiszékenységet és a szemellenzős elutasítást; legyünk nyitottak, de kritikusak. Elkerülhetetlenül kívülállók maradunk - de válhatunk bennfentes kívülállóvá.

A honlap jelenleg harmadik reinkarnációjában él. Az első személyes honlap volt Balogh Dániel barlangja címen - sok Indiás tartalommal, de sok egyébbel is. A másodiknak már az volt a neve, hogy JÉ! India - ennek a honlapnak a közvetlen elődje volt statikus HTML alapokon és szerényebb kivitelben. Végül pedig elérkeztünk ahhoz a kreálmányhoz, amit most olvasol.

A JÉ! India neve és "filozófiája" eredetileg útikönyv-ötlet volt. Máig sem tettem le arról a szándékomról, hogy egyszer könyvet is írjak Indiáról - utazóknak, bennfentes kívülállóknak, praktikákkal és józan ésszel. Ez azonban a közeljövőben biztosan nem történik meg, hiszen szabadidőmet felemészti a honlap gondozása.

Kapcsolat

Ha közérdekű kérdésed van Indiával vagy a honlappal kapcsolatban, akkor kérlek, a Fórumot használd - az itt megjelenő hozzászólásokat rendszeresen figyelem, és lehetőség szerint válaszolok rájuk. Ha közvetlenül szeretnéd megkeresni az adminisztrátort, akkor használd a Kapcsolat oldal űrlapját, vagy pedig írjál emailt.

A honlapon való hirdetési lehetőségekről és partneri ajánlatokról itt olvashatsz: Médiaajánlat.

Stáb

Balogh Dániel adminisztrátor, ötletgazda, főszerző, satöbbi

tagprofil e-mail  cikkei

Születtem 1974-ben, július szép nyári havában. Ekkor a családom Veszprémben élt, de nagyon kicsi voltam, amikor felköltöztünk a fővárosba, ahol máig is élek. Általános iskola után angol kéttannyelvű gimnáziumot végeztem. Jó volt oda járni, és nagyon jól megtanultam angolul is, amit számos különböző magyar és nemzetközi vizsgapapírral tudok igazolni, ha muszáj. Mindig olyan dolgok érdekeltek, amik kissé távolabb esnek a hétköznapoktól és az "átlag" érdeklődésétől. Nevezzük az egyszerűség kedvéért elvontságnak ezt a jellemvonást.

Ezután nem csoda, hogy az ELTE Bölcsészkarán kötöttem ki. Először pszichológia szakra felvételiztem (1993), de a téma érdekes volta ellenére viszonylag hamar úgy döntöttem, hogy nem szeretném erre feltenni az életemet. A fő szakom, amit egy évvel később kezdtem el, indológia névre hallgatott. Ez azt jelenti, hogy elsősorban India ókori és mai nyelveivel foglalkozunk; másodsorban pedig kultúrájának egyéb aspektusaival. Egyetemi tanulmányaimat addig nyújtottam, amíg csak lehetett, váltogatva a két szakot, és megszakítva a dolgok rendes menetét egy hosszabb indiai ösztöndíjjal. Végül azonban kénytelen voltam "felnőni", és 2004. tavaszán megkaptam indológusi diplomámat (a pszichológiát abszolutórium után abbahagytam).

Szerencsére globalizálódó világunk - számos kellemetlensége ellenére - egyre több lehetőséget nyújt arra, hogy az indológia orchidea-szakmájának művelője is megkereshesse a betevőt vagy legalább annak egy részét. Ennek módja például az Indiával kapcsolatos angol fordítások készítése illetve szakmai lektorálása. Sokszor azonban arra kényszerülök, hogy a hivatásomtól teljesen független fordításokat vállaljak el a megélhetés végett. Egy darabig évente egy-két alkalommal magyar turistákat kalauzoltam Indiában egy hazai utazási iroda megbízásából; az ennek során szerzett tapasztalatok és kapott kérdések vezettek az új honlap tervének kialakításához. Pár éven át egy nemzetközi indológiai könyvkiadási projekt (a Clay Sanskrit Library) szerkesztőasszisztense voltam. Legújabban - 2010 óta - pedig ismét az iskolapadot koptatom, az ELTE doktoranduszaként.

Viszonylag fiatal korom ellenére számos alkalommal jártam Indiában – voltam ott mint hátizsákos turista, ösztöndíjas diák, tudóspalánta, mint filmesek és zenészek konzultáns-tolmácsa, és mint magyar turisták idegenvezetője. Jártam India legtöbb táján (bár azt nem állítom, hogy bejártam ezt az európányi országot) az év különböző szakaszaiban. Néhány helyen huzamosabban is éltem a mindennapokban, de másutt is sokszor volt lehetőségem közel kerülni helyi emberekhez. Ugyanakkor azzal is volt alkalmam szembesülni, hogy különböző magyar látogatók mire kíváncsiak elsősorban. Hangsúlyozom, hogy vannak Indiát nálamnál jobban ismerő emberek, és olyanok is, akik másképpen ismerik az országot – anélkül, hogy akár az ő véleményük, akár az enyém hibás volna.

Hobbim bőven akad, amikor éppen időt is találok valamelyikre. Szeretek kirándulni, a panellakásba belopott természetet pedig édesvízi akváriumok és tengernyi szobanövények képviselik nálam. Olvasmányaimtól elsősorban azt várom el, hogy tartalmas de szórakoztató időtöltést biztosítsanak - ezt leginkább a minőségi sci-fi és fantasy irodalomtól kapom meg. Zenei ízlésem sokat tűr de keveset szeret igazán; e kevés többnyire a népzenei elemeket magába olvasztó világzene műfajából kerül ki. Számítógépes szakképzettségem nincsen, de amatőrként élvezettel foglalkozom időnként olyasmivel, mint a honlapkészítés vagy a 3D grafika.

Programok

Mai események
  • Semmi
Közelgő események
  • Semmi
Linkcsere
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.