JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

A Kelet csodálatos zamata
(Piotr Kłodkowski)

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2009. Február 20. Megtekintve: 2708
A cikk a hirdetés után folytatódik

A Typotex Kiadó "szokatlan szempontok" sorozatában jelent meg ez a könyvecske, amelyben Piotr Kłodkowski lengyel orientalista és diplomata mesél közel- és távol-keleti élményeiről. Az egy-egy témát boncolgató esszécskék és történetecskék éleslátó és emberséges gondolatokat mondanak el - afféle szemnyitogató a kötet. Sajnos - mondhatni, természetesen - a magyar fordítást nyilván nem nézték meg orientalisták. Bizonyára nehéz is lett volna a jó féltucat szerepeltetett ország egy-egy magyar szakértőjét felvonultatni, de ez nem teszi semmissé azt a tényt, hogy az indiai nevek és szavak magyar átírása hasraütéses alapon készült: a fordító fogta magát, és találomra meghintette néhány ékezettel az egzotikus szavakat.

Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

A Kelet csodálatos zamata
( :: aagnesh :: – 2009.03.11, 08:06 )

Olvastam & nekem tetszett, tényleg érdekes szempontokat tartogat, szórakoztató útisztorizgatás keretén belül kommenteli pl. a következőket: kutyahúst áruló kifőzdék népszerűsége Kínában, muszlimok megdöbbenése a malacsültet csemegéző európaiakat szerepeltető filmen, dzsainista indiai tudós élményei Európában, aztán hogy a szent tehenek Indiában az ember legjobb barátai, ahogy a kutyákról képzeljük a nyugati világban; sőt az istenség hasznos ajándékai - barbár tett megölni őket, eközben a "fejlett" Nyugat kétpofira zabálja, lsd. McDoumáldsz & társai... Ahogy Kína a kutyahúst, mert nekik aztán nem a barátaik, miért lenne barbárság kutyát enni?
Engem nyilván azért ragadott meg a legjobban az interkulturális hús-téma, mert én sem eszem meg, de - a többi sztorit is beleértve - bárkinek érdekes lehet a könyv, akit érdekelnek a különböző kultúrák, és a benne élő emberek.

A Typotex Kiadó weboldalán bele is lehet olvasni virtuálisan, a következő címen:
http://www.typotex.hu/upload/books/666/barbar_inyencsegek.pdf

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.