JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Bhagavad-gítá – a Magasztos szózata
(Vekerdi József (ford.))

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2006. Június 18. Megtekintve: 3261
A cikk a hirdetés után folytatódik

A Bhagavadgítá szó szerinti, prózai fordítása. Pontos és elfogulatlan; a rendelkezésre álló egyéb magyar fordítások vagy pontatlanok, vagy vallásosan elfogultan értelmezve készültek (ami nem baj, ha az adott vallást követed – de a Gítába Indiában is mást-mást olvasnak bele különböző emberek).

Kiadói információ: Terebess, 1997


Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Bhagavad-gítá – a Magasztos szózata
( acsd – 2007.08.13, 06:53 )

Meglátásom szerint minden fordítás egyben értelmezés is. S mert az utolsó mondattal teljesen egyetértek ("a Gítába Indiában is mást-mást olvasnak bele"), Vekerdi József fordítását is egy ilyen értelmezésnek tudom tekinteni. A rövidség kedvéért csak egy példa: 4.9. versben a "mám éti" Vekerdi értelmezésében "belém olvad", miközben a szöveg nem említ olvadást: "hozzám jön". S persze, lehet így értelmezni, de helytelen volna ezt az értelmezést az "elfogulatlan" jelzővel kitüntetni, és más értelmezések fölé emelni.
Az indiai szerzők a hagyományos kommentárokon nőttek fel, azt mondják: én... pontosabban mi, a hagyományunk így látja a Gítát... a szószedetek ennek következtében nem szó szerinti fordítások, hanem a további kommentárt megalapozó értelmezések, a szanszkrit nyelvű kommentárok mintájára.

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.