JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Fojtogatók - regény a thagokról

Megjelent: 2011. Szeptember 8. Megtekintve: 3943
A közelmúltban jelent meg magyarul John Masters regénye a thagokról - a Kálí istennőt szolgáló fojtogató szektáról. A könyv a Kelet Kiadónál kedvezménnyel kapható.

John Masters regénye a történelem legnagyobb bűnügyi összeesküvésének feltárását mutatja be az olvasónak. Valóságos, létező összeesküvés volt az indiai fojtogatóké: a szekta több évszázadon át virágzott, tagjaik mélységesen hittek vallási elhivatottságukban. Felszámolásukig, a 19. század közepéig, áldozataik száma India-szerte meghaladta az egymilliót.

Több hiteles forrásmű szól a fojtogatók szervezetéről és működéséről - ezek a munkák szolgáltak e regény történetének hiteles alapjául. Főhőse, William Savage India karavánútjai mentén több tömegsírra bukkan, a halottak valamennyien rituális fojtogatások áldozatai. Savage egymaga fog nyomozásba, a brit hatóságok megtagadják tőle a segítséget, nem hisznek elméletének. Munkája során meghökkentő és borzongató események tárulnak föl, nem csoda, ha valószínűtlennek vélik fejtegetéseit. A szekta tagjai pedig számosak, és fegyelmezetten őrzik inkognitójukat. Ám Savage beépül a szervezetükbe, s irányítóik közelébe férkőzik…

John Masters (1914–1983) alezredesként szolgált az indiai brit hadseregben, családja nemzedékek óta Indiához kötődött. Jól ismerte a katonaság, a gyarmati tisztviselők és az indiaiak életét. Saját, megélt tapasztalatai és történelmi érdeklődése, felkészültsége teszik hitelessé a vallásos hitnek erről a borzalmas eltévelyedéséről készült leírását.

A regényből Pierce Brosnan főszereplésével sikeres film is készült, amelyet a magyar nézők Gazemberek címen ismerhetnek. A magyar szövegbe itt olvashatsz bele .

A könyv magyar változatának külön erénye, hogy a fordító - Somogyi Eszter - indológus, így a regényben lépten-nyomon felbukkanó indiai sajátosságok nem sikkadtak el úgy, mint sok más, a témát nem ismerő fordító munkájában. Az idegen kifejezések és nevek helyes, kiejtés szerinti magyaros átírásban szerepelnek, és a szerző által írott alapos szószedetet a fordító is kiegészítette a magyar olvasók számára.

A könyv bemutatója szeptember 14-én, szerdán este 7 órakor lesz az Alexandra Könyvesházban.

A Fojtogatók - Kálí istennő szolgái a Kelet Kiadónál 25% kedvezménnyel kapható (1036 Budapest, Lajos utca 160-162. Érdeklődés: kelet@keletkiado.hu).


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.