JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Bírí: az indiai szivarka

Szerző:  Dániel. Megjelent: 2010. Április 16. Megtekintve: 3896
A bírí egy felsodort falevél, amelyet dohánytörmelékkel töltenek meg, és cérnával összekötöznek. Az elmúlt években egyre több Indián kívüli országba is exportálják, ahol egyes dohányosok úgy vélik, hogy a cigarettánál kevésbé ártalmas a termék.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Nálunk is jópár éve kapható bírí, főleg a keleti kuriózumokat árusító boltokban. Mivel angolul általában az van a csomagolásra írva, hogy beedi, az emberek hajlamosak „bídi”, „bidi”, vagy akár „bedi” névvel illetni, pedig a magyar r sokkal közelebb áll a nevében levő hanghoz, mint a magyar d. Valójában egy pergetve ejtett retroflex avagy cerebrális d-ről van szó – ha érdekel, hogy ez mit jelent, itt olvashatsz róla: A bővített magyaros átírás. És ha már nyelvészkedem, akkor azt is elmondom, hogy a szó őse a szanszkrit vīṭikā, amely eredetileg a bétel, pontosabban a bételevélbe göngyölt bételfalat neve.

A bírí általában házi- vagy kisipari körülmények között készül, és számtalan márka kapható, amelyek nagy része csak egy-egy vidéken található meg; vannak azonban nagy, India-szerte kapható márka is. A márkanéven kívül általában számot is viselnek a gyártmányok. Egy csomag (pontosabban köteg, angolul bundle) bírí 20-25 szálat tartalmaz, és alig kerül többe, mint egyetlen szál márkás cigaretta – ebből következik, hogy a bírí a szegény dohányosok „kenyere”, és a gazdagabbak lenézik. Egyes indiai diákok viszont kifejezetten kedvelik, és ez a helyzet néhány nyugati turistával is.

A bíríről számos tévhit kering Európában. Tudományosan ugyan nem foglalkoztam a témával, de a magam idejében jónéhány ilyen szivarkát elszívtam, utána is olvastam, és most elmesélek néhány dolgot, amit tudomásom szerint sokan rosszul gondolnak.

  • a bírít eukaliptuszlevélből sodorják – hamis. A sok száz vagy sok ezer bírí-márka némelyike éppenséggel akár tartalmazhat is eukaliptuszt (amely egyébként Indiában nem őshonos, bár sokfelé ültetik, és egyes területeken már meghonosodott [és invazív] fajnak számít), de a többségre ez semmiképp nem igaz. Tudtommal több fafajta levele is használható bíríkészítésre; amit biztosan használnak erre, az egy Bauhinia-faj, amely fagyérzékeny díszfaként (orchideafa néven) az utóbbi években nálunk is megjelent; a másik pedig egy Diospyros-faj, a kákiszilva rokona.
  • a bírí nem tartalmaz dohányt – hamis. Én is hallottam, hogy létezik olyan bírí, amelyben a felsodort falevélen kívül semmi sincs, de ilyet még nem láttam. Nyiss csak fel egy bírít, és kis forgácsféléket találsz benne – no, az kapadohány.
  • a bírí kevésbé ártalmas a cigarettánál – hamis. Ha van igazság ebben az állításban, az legfeljebb amiatt lehet, hogy a bírí sokkal kisebb. De annyi bizonyos, hogy a bírí füstjében sokkal több a kátrány, és nem sokkal kevesebb a nikotin, mint a cigarettafüstben; amellett további kétes anyagokat is tartalmazhat, pl. növényvédőszereket.
  • a bírí hallucinogén – hamis. Sem a töltéshez használt dohány, sem a göngyöléshez használt levél nem hallucinogén. Némi pszichoaktív hatása persze van a dohánynak – éppúgy, mint a cigarettában levőnek, és a falevélben is lehet hasonló hatóanyag, de kábítószer nincs benne.

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.