JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Források

Tallózás: [ Témák | Tudástár | Hely ]

Opciók:
Cikktérkép
Archívum

Ez alá az oldal alá csoportosítom az Indiával kapcsolatos különféle tájékoztató, ismertető anyagokat, amelyek talán egyszer a JÉ! India útikönyvbe is bekerülnek. Vedd úgy, hogy ez a beetetés - remélem, a horgomra akadsz, és ha valaha elkészül a könyv, megveszed majd. Az oldal fokozatosan fog bővülni hosszú időn át.

Az oldal - és majdan a könyv - elkészítésével egyfajta küldetést szeretnék teljesíteni, amely abban áll, hogy tárgyilagos, könnyen emészthető és hiteles információkkal szolgáljak Indiáról. Mindezt úgy akarom tenni, hogy nem mondok le a saját egyéni véleményemről és ízlésemről, és minden olvasómat arra bátorítom, hogy a tényalapon túlmenően legyen bátorsága és kedve saját véleményt formálni - amelynek nem kell egyeznie az enyémmel. Sajnos a magyarul hozzáférhető népszerű tájékoztató irodalomban fehér hollónak számít a hiteles és megbízható forrás; az olvasható művek többségét ilyen vagy olyan irányban elfogult és/vagy tájékozatlan szerzők írták, majd pedig a témához cseppet sem konyító fordítók magyarítása lektorálatlanul került sajtó alá. Az Indiával kapcsolatban személyes tapasztalattal és bőséges (bár gyakran nem elfogulatlan) ismeretanyaggal rendelkező magyar szerzők is gyakran úgy írnak, hogy bizonyos területeken ismereteik felszínesek és hiányosak, de ezt nem vallják be. Ennek "köszönhető" az, hogy Indiáról olvasva általában tények, szubjektív állítások, féligazságok és merő koholmányok megkülönböztethetetlen egyvelegét kapjuk.

Természetesen magam is gyarló halandó vagyok, és gyakran megesik velem, hogy tévedek, és ténynek vélve közlök egy hamis állítást vagy éppen bizonytalan tudásomat kellő ellenőrzés nélkül bizonyosságként osztom meg másokkal. Kötelességemnek érzem azonban feléd - olvasóm felé - azt, hogy az emberileg lehető legbiztosabb és legpontosabb információt nyújtsam neked. Ha tényekről beszélve szubjektív gondolatot, legendát - vagy éppen közkeletű tévhitet - említek meg, ezt mindig igyekszem egyértelműen jelezni. Kérlek továbbá, hogy amennyiben hibát, pontatlanságot fedezel fel - vagy gyanítasz - bármelyik írásomban, arról mindenképpen emlékezz meg egy, a cikkhez fűzött kommentárban.

Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés: Dátum Megnevezés Találatok


Online étlapfejtő

[ Nyelv | Konyha | Elmélyedés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Augusztus 8. Megtekintve: 31645

Az indiai ételek "nevezéktana" lényegében egyszerű, ugyanis a legtöbb étel neve a fő alapanyag megnevezéséből áll, dekorálva vagy a másik fő alapanyaggal, vagy az elkészítési mód nevével – esetleg mindkettővel. Nem túl sok tipikus alapanyag és készítési mód (vagyis főzési technika és fűszerezési stílus kombinációja) nevének megtanulásával az indiai étlapok nagy része érthetővé válik. Az indiai konyhára kevéssé jellemző az a magyar (európai) szokás, hogy viszonylag kis számú "hivatalosan elismert" ételféleséget ismerünk, amelyeknek szigorúan kötött (bár gyakran régiónként, családonként eltérő) receptúrájuk van. Vannak ugyan bevett stratégiák arra, hogy milyen alapanyag milyen jellegű fűszerezéssel a legélvezhetőbb, és létezik jónéhány nagyjából fix receptű "hivatalos" étel is, a leggyakoribb helyzet mégis az, hogy az étel nevéből elsősorban az derül ki, miből van – nem pedig az, hogy pontosan milyen ízű, milyen állagú lesz. Ez egyben azt jelenti, hogy az indiai kaja állandó zsákbamacska: a "tipikus indiai" íz számtalan variációjával találkozhatunk azonos nevű ételeket fogyasztva különféle éttermekben.

Tovább ( 2272 szó — nincs hozzászólás )


Súgó: Szófejtők

[ Honlap | Praktika ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Július 8. Megtekintve: 14233
Egy-egy szófejtő-cikk különböző szakaszokra oszlik, és egy-egy szakaszban a fejtegetett szó egy-egy vonatkozásával kapcsolatos információt találsz. Minden szófejtő elején van szótani szakasz, amely a szó különféle latinbetűs átírásairól ad tájékoztatást. Minden szófejtő végén megtalálod azt a szakaszt, amely indexként a honlap többi részéről gyűjti össze, hogy hol találsz a fejtegetett szóval kapcsolatos képet vagy cikket. Persze sok szófejtőnél egyelőre üres ez a szakasz, de ahogy a honlap tartalma bővül, egyre több mindent lehet majd így megindexelni. Azoknál a szavaknál, amelyeknek önálló jelentése érdektelen, csupán egy fontosabb, gyakoribb szó szinonimájaként szolgálnak (pl. istenek alternatív, de nem speciális funkciót meghatározó nevei), minden bizonnyal a jövőben is üres marad az index. Sok szófejtőben találhatsz még kereszthivatkozás- és forrás-szakaszt. Az előbbi a szorosan kapcsolódó egyéb szófejtőkre utal, az utóbbi pedig a szóval kapcsolatban leginkább ajánlott forrást mutatja meg. Ezeken kívül sajátos típusú szófejtőknél sajátos szakaszok jelenhetnek meg – ilyen egyelőre a (mitológiai) személyeket bemutató szófejtőkben a Profil.
Tovább ( 1163 szó — 7 hozzászólás )


Szanszkrit alanyeset, tőalak és modern nyelvi alakok

[ Nyelv | Elmélyedés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Július 8. Megtekintve: 5680
A szanszkrit erősen ragozó nyelv, amelyben a névszók nyolc különböző esetben állhatnak. Egy számunkra fontos érdekesség az esetekkel kapcsolatban az, hogy az alanyesetnek is van jele. Én a középiskolában azt tanultam, hogy a magyar nyelvben az alanyeset jele a semmi – szanszkritul azonban a legtöbb szóban a semminél több ez a jel. Magyarán: a szótő (és a szótári alak) nem egyezik meg a szó alanyesetével. Más eseteket nem úgy kapunk meg, mint magyarul (hogy az alanyesethez hozzábiggyesztjük a megfelelő ragot), hanem ha az alanyesetből indulunk, először el kell vennünk ennek az esetnek a jelét, és a megmaradó szótőhöz illesztenünk az esetragot. Többek között azért van erre szükség, mert a szanszkrit főnevek hím-, nő- és semlegesneműek lehetnek, és az alanyeset végződése (jobbára) a nyelvtani nemüket is elárulja. Ez azt eredményezi, hogy amikor nem-indiai – például magyar – nyelvű szövegben szanszkrit szavakat emlegetünk, választanunk kell, hogy az alanyesetüket, vagy pedig a szótövüket tüntessük fel.
Tovább ( 1599 szó — 1 hozzászólás )


Szanszkrit nevek értelmezése

[ Nyelv | Elmélyedés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Július 7. Megtekintve: 28932
A szanszkrit nevek szinte kivétel nélkül beszélő nevek, vagyis olyan szavak, amelyeknek értelme leírja a megnevezett személyt vagy fogalmat.
Tovább ( 814 szó — nincs hozzászólás )


Nyúlfark: Védikus vallás

[ Hinduizmus | Elmélyedés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 30. Megtekintve: 3595
A védikus vallás az Indiába az i.e. II. évezred folyamán bevándorló nomád árja törzsek vallása, amelyet a védáknak nevezett szent szövegek őriznek. E vallás számos istene megtalálható a hinduizmusban, ám jobbára átértékelt funkcióban.
Tovább ( 177 szó — nincs hozzászólás )


Szaraszvatí

[ Hinduizmus | Elmélyedés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 28. Megtekintve: 2315
Férjéhez, Brahmához hasonlóan Szaraszvatí istennő szerepe is sokat változott az idők során. Eredetileg üdvözítő-tisztító folyamistennő lehetett (erre utal neve is, melynek jelentése: tavas vagy ingoványos). Az érett hinduizmusban elsődlegesen a kimondott szó (Vács) istennője, így az ő felségterülete az ékesszólás, költészet, a szent himnuszok (Gájatrí) és a zene. Őt tartják általában a műveltség és a tudományok istennőjének is, ezért napjainkban az oktatási intézményekben gyakran megtalálhatjuk ábrázolásait.
Tovább ( 87 szó — nincs hozzászólás )


Párvatí

[ Hinduizmus | Elmélyedés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 28. Megtekintve: 2566
Párvatí az Istennő (Déví) szépséges és jóindulatú megjelenési formája, vagy ilyen formáinak leggyakoribb példája. Ebben az alakjában az Istennő a termő föld és a tápláló anya, szerető hitves és csábos nő. Amikor Siva feleségéről beszélünk, a leggyakrabban ezen a néven nevezzük, bár az Istennő többi aspektusa éppúgy tekinthető a Nagy Isten feleségének.
Tovább ( 133 szó — nincs hozzászólás )


Kálí

[ Hinduizmus | Elmélyedés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 28. Megtekintve: 3728
Az Istennő (Déví) számtalan alakja közül Kálí a sötét és fenyegető változatok egyfajta gyűjtőneve. A nagy istennő a termékeny földanyával (is) azonosítható, és a termékenység fogalma a világ legtöbb mítoszában mélyen összefonódik a vérrel és a halállal.
Tovább ( 431 szó — nincs hozzászólás )


Laksmí

[ Hinduizmus | Elmélyedés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 28. Megtekintve: 3148
Laksmí, mint azt neve (szanszkritul: előjel, jószerencse) is jelzi, a szerencséért, gazdagságért és szépségért felelős istennő. Másik gyakori neve is hasonló értelmű; a Srí szót igen nehéz lefordítani, de eredetileg leginkább a kifejezetten királyi méltóságot, pompát és erényt jelenti. Ennek az uralkodói dicsőségnek a megszemélyesítése az istennő.
Tovább ( 147 szó — nincs hozzászólás )


Durgá

[ Hinduizmus | Elmélyedés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 28. Megtekintve: 3459
Durgá az egyetemes Istennő (Déví) harcias megjelenési formája; az istenek saktijának, energiájának az a része, amely arra hivatott, hogy legyőzze a kihívásokat, elpusztítsa a démonokat. Eredetmítoszai többségében általában kifejezetten erre a célra alkotják őt az istenek, és ruházzák fel mind a saját fegyverükkel, hatalmuk egy részével vagy éppen egészével. Ő a pozitívan harcias istennő, akitől a rendes embernek nincsen félnivalója, viszont ha megnyeri magának az istennő kegyét, akkor nyugton számíthat védelmére.
Tovább ( 160 szó — nincs hozzászólás )


Déví

[ Hinduizmus | Elmélyedés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 28. Megtekintve: 2203
A Déví szó egyszerűen csak istennőt jelent. Bár a „hivatalos” hindu pantheonban számtalan istennő található, ők legalább olyan könnyen értelmezhetőek egyetlen istennő különböző arculataiként, mint amilyen könnyen a sok férfi isten mondható egyetlen Isten eltérő formáinak. A Déví név legelsősorban Siva feleségére vonatkozik, de – különösen a Mahádéví, Nagy Istennő formában – arra utal, hogy ő „az Istennő”, és nem csak egy a számtalan közül. Alakja Siváéhoz hasonlóan összetett: ő a mindenség tápláló és oltalmazó anyja, de ő a sötét Földanya is, aki vérre szomjazik, és csak a holtak vérével öntözve válik igazán termékennyé.
Tovább ( 260 szó — nincs hozzászólás )


Visnu

[ Hinduizmus | Elmélyedés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 27. Megtekintve: 5321
Az eredeti Véda-himnuszokban a Visnu név a napisten egyik jelzője, vagy a Nap egy bizonyos sajátságának a megtestesítése: a „lépni” jelentésű igegyökből származó név a felkeléstől delelésig, deleléstől lenyugvásig és lenyugvástól újra felkelésig vándorló Napra utal. Talán e pozitív, éltető és sarkalló erejében rejlik annak a folyamatnak a csírája, amivel az idők során főistenné nőtte ki magát, olyan figurává, aki hála és szerető odaadás tárgya, nem pedig meghunyászkodásra és lekenyerezésre kényszerítő büntető isten.
Tovább ( 625 szó — nincs hozzászólás )


Brahmá

[ Hinduizmus | Elmélyedés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 27. Megtekintve: 2866
Brahmá a modern hinduizmus istenháromságának elvileg egyenrangú tagja, a gyakorlatban azonban legfeljebb névlegesen imádják. Ő a teremtő isten, és őbenne testesül meg a világot működtető és létesítő elvont erő.
Tovább ( 513 szó — nincs hozzászólás )


Siva

[ Hinduizmus | Elmélyedés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 27. Megtekintve: 4846
Siva összetett, sokrétű, ellentéteket önmagában egyesítő istenség. Még a végletekig egyszerűsített modern hindu istenháromságban is kettős szerepe van: bár elvileg a „pusztító” címet viseli (a teremtő Brahmá, és a fenntartó Visnu mellett) , egyben ő az újrateremtő is, akinek pusztítása a gonosz eltörlése, az alkotást nélkülözhetetlenül megelőző takarítás. Ugyanakkor ő a férfierő és a nemzés istene is, és ráadásul a táncosok és zenészek patrónusa (Natarádzsa), művészetük megalapítója.
Tovább ( 572 szó — nincs hozzászólás )


A vasúti helyfoglaló űrlap kitöltése

[ Utazás | Közlekedés | Praktika ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 19. Megtekintve: 3425
Az Indiai Államvasutak sok kimutatás szerint a világ legnagyobb cége, több, mint egymillió főállású alkalmazottal. A több ezer kilométer hosszú vonatutakat, amelyeket végeérhetetlen embertömegek tesznek meg naponta, döbbenetesen jól koordinálják. Természetesen mindig előfordul késés, csúszás – ám a helyfoglalások működnek. Ha néhány óránál hosszabb vonatutat szeretnél tenni, és különösen, ha éjszaka is utazol, mindenképpen ajánlatos előre – lehetőleg hetekkel előre – lefoglalnod a helyedet.
Tovább ( 504 szó — nincs hozzászólás )


Az indiai belépési nyilatkozat kitöltése

[ Utazás | Közlekedés | Praktika ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 19. Megtekintve: 6061
Az Indiába érkező külföldieknek ki kell tölteniük egy adatlapot, és ennek egy részét meg kell őrizni távozásig, amikor elvileg kérni fogják. Gyakorlatban én nem emlékszem, hogy valaha kérték volna; mindenesetre amikor a repülőgéped leszáll, ki kell töltened ezt a lapot. Az űrlapot elvileg már a repülőgépen kiosztják leszállás előtt nem sokkal; gyakorlatban többször előfordul, hogy a repülőgép személyzetét nem látják el űrlapokkal előre; ekkor leszállás után kell kerítened egy űrlapot, mielőtt beállnál a belépésre várakozó sorba.
Tovább ( 737 szó — 1 hozzászólás )


Betegségek: Egyéb

[ Egészség | Praktika ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 17. Megtekintve: 7626
Ebben a cikkben sorakozik néhány említésre érdemes vegyes betegség a náthától a lepráig.
Tovább ( 694 szó — nincs hozzászólás )


Betegségek: Szúnyog terjesztette kórok

[ Egészség | Praktika ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 16. Megtekintve: 39624
Az Indiában kapható betegségekről szólva a malária említésének gyakorisága a hasmenésével vetekszik. Tőlem is sokan kérdezik, szedjenek-e maláriagyógyszert; az Indiában éveket töltő utazók között pedig az a mondás járja, hogy ha már végképp leült egy dumaparti, akkor veti fel valaki: „na és te mit csinálsz malária ellen?”
Tovább ( 1025 szó — 2 hozzászólás )


Betegségek: Gyomorgondok

[ Egészség | Praktika ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 15. Megtekintve: 46674
Még Indiába sem kell elmenni, idegen országokban – különösen meleg klíma alatt – a legtöbb ember átesik némi hasmenésen. Okozhatják ezt pusztán az idegen fűszerek és alapanyagok, de lehetnek mögötte kevésbé ártalmas, azonban szokatlan baktériumok is. Az angolok Delhi belly-nek (Delhi has, de ezt angolul rímelve ejted ki) becézik ezt a szinte elkerülhetetlen, de nem túl kellemetlen nyavalyát.
Tovább ( 873 szó — nincs hozzászólás )


Túlélőfelszerelés

[ Öltözködés | Utazás | Praktika ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 15. Megtekintve: 13290
A turista a csigához hasonlóan a hátán viszi a házát. Ha az úti kellékeket úgy fogod fel, mint az otthonod különféle részeiben szükséges tárgyakat, akkor jól áttekintheted, mire is lehet szükség.
Tovább ( 1039 szó — nincs hozzászólás )

Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés Dátum Megnevezés Találatok
Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.