JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Források

Tallózás: [ Témák | Tudástár | Hely ]

Opciók:
Cikktérkép
Archívum

Ez alá az oldal alá csoportosítom az Indiával kapcsolatos különféle tájékoztató, ismertető anyagokat, amelyek talán egyszer a JÉ! India útikönyvbe is bekerülnek. Vedd úgy, hogy ez a beetetés - remélem, a horgomra akadsz, és ha valaha elkészül a könyv, megveszed majd. Az oldal fokozatosan fog bővülni hosszú időn át.

Az oldal - és majdan a könyv - elkészítésével egyfajta küldetést szeretnék teljesíteni, amely abban áll, hogy tárgyilagos, könnyen emészthető és hiteles információkkal szolgáljak Indiáról. Mindezt úgy akarom tenni, hogy nem mondok le a saját egyéni véleményemről és ízlésemről, és minden olvasómat arra bátorítom, hogy a tényalapon túlmenően legyen bátorsága és kedve saját véleményt formálni - amelynek nem kell egyeznie az enyémmel. Sajnos a magyarul hozzáférhető népszerű tájékoztató irodalomban fehér hollónak számít a hiteles és megbízható forrás; az olvasható művek többségét ilyen vagy olyan irányban elfogult és/vagy tájékozatlan szerzők írták, majd pedig a témához cseppet sem konyító fordítók magyarítása lektorálatlanul került sajtó alá. Az Indiával kapcsolatban személyes tapasztalattal és bőséges (bár gyakran nem elfogulatlan) ismeretanyaggal rendelkező magyar szerzők is gyakran úgy írnak, hogy bizonyos területeken ismereteik felszínesek és hiányosak, de ezt nem vallják be. Ennek "köszönhető" az, hogy Indiáról olvasva általában tények, szubjektív állítások, féligazságok és merő koholmányok megkülönböztethetetlen egyvelegét kapjuk.

Természetesen magam is gyarló halandó vagyok, és gyakran megesik velem, hogy tévedek, és ténynek vélve közlök egy hamis állítást vagy éppen bizonytalan tudásomat kellő ellenőrzés nélkül bizonyosságként osztom meg másokkal. Kötelességemnek érzem azonban feléd - olvasóm felé - azt, hogy az emberileg lehető legbiztosabb és legpontosabb információt nyújtsam neked. Ha tényekről beszélve szubjektív gondolatot, legendát - vagy éppen közkeletű tévhitet - említek meg, ezt mindig igyekszem egyértelműen jelezni. Kérlek továbbá, hogy amennyiben hibát, pontatlanságot fedezel fel - vagy gyanítasz - bármelyik írásomban, arról mindenképpen emlékezz meg egy, a cikkhez fűzött kommentárban.

Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés: Dátum Megnevezés Találatok


Óda a kendőkhöz

[ Öltözködés | Utazás | Praktika ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 14. Megtekintve: 2550
A jó stoppos mindig tudja, hol a törülközője. Az alábbiakban lírai magasságokba szárnyalva méltatom az indiai utazó leguniverzálisabb ruhadarabját.
Tovább ( 262 szó — nincs hozzászólás )


Poggyász és csomagolás

[ Öltözködés | Utazás | Közlekedés | Praktika ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 14. Megtekintve: 3439
Az úti felszerelés pontos összetétele attól függ, hogy ki vagy, mit fogsz csinálni Indiában, mennyi időre mész, és mennyi pénzed van. A csomagolásnál az alapgondolatod az legyen, hogy a lehető legkisebb súlyú és térfogatú holmit szedd össze. Ma Indiában szinte mindent be tudsz szerezni, amire szükséged lehet egy utazáson, ezért nem életveszélyes, ha valami kimaradt. Ugyanakkor a beszerzés gyakorta időigényes, és néha drágább, mint itthon, tehát igyekezz mindent vinni, amire igazán szükség lesz.
Tovább ( 459 szó — nincs hozzászólás )


Poggyász és csomagolás

[ Öltözködés | Utazás | Közlekedés | Praktika ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 14. Megtekintve: 1352
Az úti felszerelés pontos összetétele attól függ, hogy ki vagy, mit fogsz csinálni Indiában, mennyi időre mész, és mennyi pénzed van. A csomagolásnál az alapgondolatod az legyen, hogy a lehető legkisebb súlyú és térfogatú holmit szedd össze. Ma Indiában szinte mindent be tudsz szerezni, amire szükséged lehet egy utazáson, ezért nem életveszélyes, ha valami kimaradt. Ugyanakkor a beszerzés gyakorta időigényes, és néha drágább, mint itthon, tehát igyekezz mindent vinni, amire igazán szükség lesz.
Tovább ( 459 szó — nincs hozzászólás )


Egészségre káros körülmények

[ Természet | Időjárás | Közlekedés | Egészség | Praktika ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 30152
Utazás közben egészségedet és jóllétedet nem csak a valóságos betegségek veszélyeztetik, hanem megannyi apró-cseprő egyéb tényező is.
Tovább ( 795 szó — nincs hozzászólás )


Orvosok és gyógyszerészek

[ Egészség | Szolgáltatások | Praktika ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 2205
Ha beteg vagy, ne félj orvost keríteni és gyógyszert bevenni – csak azért, mert made in India, még nem lesz megbízhatatlan. Persze ha kórházra szorulnál, azt a legsürgősebb kezeléstől eltekintve jobb a hazaira bízni; ugyanakkor tudd, hogy a magánkórházak Indiában is kiváló felszereléssel és szakemberekkel rendelkeznek.
Tovább ( 301 szó — nincs hozzászólás )


Egészségre káros állatok

[ Állatvilág | Egészség | Praktika ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 15154
Ebben a cikkben azt foglalom össze, hogy India mely állataitól érdemes tartanod, miért, és mit tehetsz a konfliktusok elkerüléséért.
Tovább ( 885 szó — nincs hozzászólás )


Nyúlfark: buddhizmus

[ Történelem | Buddhizmus | Bevezetés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 2006
A történelmi Buddha – eredeti nevén Gautama Sziddhártha herceg – azt tanította, hogy bár a létezés összességében nem jó, és az érzéki örömök múlandóságuk folytán hiábavalóak, a tökéletességhez nem a hinduk között akkoriban népszerű önsanyargatáson keresztül vezet. Pusztán fel kell ismerni: amíg vágyakozunk, addig szenvedni is fogunk. Aki ezt mélyen átélte, az máris fölötte áll a világnak. Felismerése miatt kapta tanítványaitól a Buddha – vagyis "felébredett, megvilágosodott" címet, ez azonban nem személynév, csupán jelző.
Tovább ( 31 szó — nincs hozzászólás )


Nyúlfark: kereszténység

[ Történelem | Kereszténység | Bevezetés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 1807
Hogy Jézus élt-e Indiában, arról szerintem nem érdemes vitatkozni. (Ha meglep ez a felvetés, akkor elárulom, hogy sokan komolyan ezt gondolják, sőt, még sírja is van ott neki.) Valószínűtlen, de világosan kizárni nem lehet. Sokkal valószínűbb viszont – bár egyáltalán nem bizonyos – az a vélekedés, hogy Tamás apostol (igen, a Hitetlen) később Indiába utazott téríteni. Az idők során kis számban többször jelentek meg keresztények ezen a földön, majd a gyarmatosítással együtt nagyüzemben beindult a térítés is. A megtértek nagy része olyan hindu volt, aki saját társadalmi rendjében a hitványnál is hitványabbnak számított, és a kereszténység egyenlőségi eszméjében látta a felemelkedés lehetőségét. Ugyanakkor idővel a keresztény indiaiak is sok helyütt szépen beintegrálódtak a kaszti tagozódásba. Mindenesetre, bár kis létszámban szinte bárhol lehet velük találkozni, történelemmel bíró keresztény közösségek elsősorban azokon a helyeken élnek, ahol különösen erős volt a gyarmatosítók jelenléte.
Tovább ( 31 szó — nincs hozzászólás )


Nyúlfark: dzsainizmus

[ Történelem | Dzsainizmus | Bevezetés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 4016

Gautama Sziddhárthával – akit mi Buddha néven ismerünk – egyidőben élt egy másik nagy tanító, Vardhamána Mahávíra. Azt mondta, nem ő a vallásalapító, csupán huszonnegyedik és utolsó a mesterek láncolatában. E mestereket – akik közül legalábbis a régebbiek minden valószínűség szerint kitaláltak, de némelyikük valószínűleg történelmi személy volt – a tírthankara, vagyis "gázlókészítő" névvel illette, arra utalva, hogy ők adnak lehetőséget az embernek átkelni az élet rohanó folyóján a biztonságos túlpartra. A középső utat hirdető Buddhával ellentétben ő szélsőséges aszkézisra tanította híveit, akik általában a Dzsina, "győzedelmes" névvel illették őt. Ebből a névből alakult ki a vallás ma leggyakrabban használt neve: dzsaina, vagyis Dzsinához tartozó.

Tovább ( 31 szó — nincs hozzászólás )


Nyúlfark: szikhizmus

[ Történelem | Szikhizmus | Bevezetés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 2247
A szikh vallás fokozatosan alakult a 15. század végétől a 18. század elejéig. Egymást követő Guruk – vagyis mesterek – gyűjtötték össze a nekik kedves tanokat (nem csak a magukéit, hanem nagy kortársaikéit is), kialakítva a szent könyvet, amelyet ma a szikhek Granth Száhibnak – Könyv Úrnak neveznek. Egyetlen, felfoghatatlan istenben hisznek, és az emberi tisztességet, könyörületet hirdetik azzal az alapelvvel, hogy a világi munkálkodás nem ellenére van az üdvözülésnek, hanem éppen hogy hozzásegít. A tizedik Guru – Góbind Szingh – kijelentette, hogy utána több Mester már nem lesz, hanem mindenki csak szikh, vagyis tanítvány.
Tovább ( 31 szó — 3 hozzászólás )


Nyúlfark: barlangtemplomok

[ Történelem | Építészet | Hinduizmus | Buddhizmus | Dzsainizmus | Bevezetés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 2091
India legkorábbi templomai minden bizonnyal fából készültek, és nem maradtak ránk. A fatemplomnál alig valamivel fiatalabb azonban a barlangtemplom eszméje: az ember mindig is érzett valamiféle szentséget, ha az eleven sziklába, a föld méhébe hatolt be, és a barlangok menedéket is kínáltak. A természetes nyílásokból bővített, vagy gyakran teljesen mesterségesen kivájt barlangtemplomok egész serege épült Indiában időszámításunk első évezrede során.
Tovább ( 31 szó — nincs hozzászólás )


Nyúlfark: dél-indiai templomok

[ Történelem | Építészet | Hinduizmus | Bevezetés | Dél-India ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 2077
Dél-Indiában, ahol a kultúrára jóval kisebb mértékben hatott az Iszlám, a templomépítészet fejlődése is sajátos irányt vett. Fokozatosan hatalmas templomkomplexumok alakultak ki, amelyeket koncentrikus falak sorozata védett; rajtuk pedig a kijelölt bejáratok fölött egyre impozánsabb kaputornyok, gópuramok magasodtak, amelyek mellett idővel eltörpült a szentély helyét jelző toronycsúcs, a sikhara.
Tovább ( 31 szó — nincs hozzászólás )


Nyúlfark: Tádzs Mahal

[ Történelem | Építészet | Iszlám | Helyek | Bevezetés | Ágrá ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 1913
Közhelyszerű, elcsépelt, már-már unalmas – mégis lenyűgözően szép. Tádzs Mahal (a modern hindí kiejtéshez a Mehel lenne közelebb, de a magyarul már bevett Mahal alak elfogadható) – a Korona Palotája. A Tádzsot nem csak úgy "megnézzük". Fokozatosan kell megpillantani, magunkba szívni. Közben gondolkodhatsz legendán és valóságon (hogy hol a határ a kettő között, rád bízom). Az örök szerelem földöntúli szépségű emléke. Sáhdzsahán király hódolata halott felesége, Mumtáz Mahal (a Palota Ékköve) előtt. Húszezer ember húsz évi verejtéke. Egy öregedő és immár nem túl gyakorlatias király államügyeket háttérbe szorító, kincstárat kiürítő hóbortja. Mondják, a főépítész szeretőjét megölették, hogy átérezhesse az uralkodó fájdalmát. Mondják, a faragó mesterek néhány ujját levágatták, hogy több hasonlót ne alkothassanak. Tudjuk, a Tádzs ott áll 1653 óta. Ágrá gyárainak savas gőzei marják, kétütemű motorok szenes-ólmos füstfelhői szennyezik fehér márványát. De még ott áll.
Tovább ( 31 szó — nincs hozzászólás )


Nyúlfark: Benáresz

[ Kultúra | Történelem | Hinduizmus | Helyek | Bevezetés | Benáresz ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 2196
Benáresz – mai hivatalos nevén Váránaszí (Varanasi), az orthodox hinduknak Kásí – ősöreg város. Amikor Mark Twain itt járt, ezt a megjegyzést tette: "Benáresz vénebb a történelemnél, vénebb a hagyománynál, vénebb még a legendánál is – és kétszer olyan vénnek látszik, mint mindhárom együttvéve."
Tovább ( 196 szó — 1 hozzászólás )


Nyúlfark: Bombay

[ Történelem | Helyek | Bevezetés | Bombay ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 1742
Bombay városát – vagy ahogy ma az indiai kormány hívja, Mumbaí városát – a gyarmatosítás hozta létre. Korábban csak pár halászfalu volt itt néhány partközeli szigeten. Ezeket 1534-ben elfoglalták a portugálok, de nem sokat foglalkoztak velük. A legnagyobb szigetet hozzácsapták Braganzai Katalin hozományához, amikor a hölgy 1661-ben feleségül ment az angol II. Károlyhoz. Hamarosan a többi sziget is angol tulajdonba vándorolt, majd 1668-tól a korona bérbe adta őket a Kelet-indiai Társaságnak – évi tíz angol fontért. Ekkor kezdődött a város egekbe törő karrierje, mivel a Társaság nyüzsgő kereskedelmi kikötővé építette ki. Ma Bombay városának mintegy 18 millió lakosa van – valamint számlálhatatlan "kísértete", akik nem szerepelnek a nyilvántartásokban. Itt található India számos iparágának legfőbb központja, köztük a híres Bollywood, a világ legtermelékenyebb álomgyára.
Tovább ( 31 szó — nincs hozzászólás )


Nyúlfark: Delhi

[ Történelem | Társadalom | Helyek | Bevezetés | Delhi ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 1703
Delhi nem India legnagyobb városa, de azért több lakosa van, mint egész Magyarországnak. Nem is ez a legkozmopolitább, mégis számtalan kultúra van itt jelen. A mai Delhi területén belül legalább hét főváros volt már a történelem során. Itt egymás mellett és egymásba vegyülve élnek a korok, világok. E visszataszító és vonzó, alantas és fennkölt várost Khushwant Singh író (magyarul sajnos meg nem jelent Delhi című regényében) egy hidzsrával állítja párhuzamba: hermafrodita prostival, akihez újra meg újra visszatér, miután a külfölddel hetyegett – és aki iránti érthetetlen szerelmére újra és újra rá kell döbbennie.
Tovább ( 31 szó — nincs hozzászólás )


Nyúlfark: Vidzsajanagar

[ Történelem | Hinduizmus | Helyek | Bevezetés | Hampi ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 1728
Hampi olyan hely, amiről akármennyit lehet beszélni, de igazából nem tudom, nem fölösleges-e.
Nem sok embert ismerek, aki járt ott és ne érintette volna nagyon mélyen a hely.
Ami a történelmet illeti: úgy négyszáz évvel ezelőttig ez a környék volt Vidzsajanagar, a Diadal Városa: az iszlám hódítással dacoló utolsó komolyabb hindu királyság székhelye, egymillió ember otthona.
A tizenhatodik század eleji európai utazók azt mondták, ha ez város, akkor Róma, Athén és London legfeljebb a falu névre érdemes. Végül a moguloknak behódolt több szomszédos királyság egyesült erővel legyőzte a Diadal Városát: a király csak elefántokat tudott felvonultatni az ágyúk ellen, és a modern stratégiáról nem volt sok fogalma. Állítólag a győztes hadsereg egy évet töltött azzal, hogy csákányok és puskapor segítségével lerombolja a várost. Nem nagyon sikerült. Gránittömbökből épült. Nagyokból.
Ma Hampi körülbelül ezer lakosú falu. És körülötte akárhány kilométer sugárban romok és romok.
Hozzá pedig egy döbbenetes, földöntúli táj.
Tovább ( 31 szó — nincs hozzászólás )


Nyúlfark: Hojszala templomok

[ Történelem | Művészet | Hinduizmus | Helyek | Bevezetés | Dél-Karnátaka ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 2771
A Hojszala dinasztia a XI-XIV. században uralkodott Dél-Indiában. A mai Karnátaka állam déli részén fekvő központjukból óriási területeket igazgattak, és a szokásos hindu templomoktól építészetileg teljesen eltérő, szobrászatilag pedig még a többiek barokkosságát is meghaladó emlékeket hagytak maguk után.
Tovább ( 31 szó — nincs hozzászólás )


Nyúlfark: Khadzsuráhó

[ Történelem | Művészet | Hinduizmus | Helyek | Bevezetés | Khadzsuráhó ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 2752
A Csándélla dinasztia ezeréves emlékei elsősorban erotikus díszítésük miatt váltak világhírűvé. Számos jobb-rosszabb magyarázat született már arra, hogy miért tobzódnak így a csábos formákban ezek a templomok. Bár a legtöbb valószínűleg tartalmaz valamennyi igazságot, a legáltalánosabb és legigazabb magyarázat ennyi lehet: az építészek-szobrászok az élet teljességét, örömét faragták meg templomaik falára.
Tovább ( 31 szó — nincs hozzászólás )


Nyúlfark: szádhuk

[ Hinduizmus | Társadalom | Találkozások | Bevezetés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 2052
A hagyományos hindu társadalomelmélet az emberi életet négy szakaszra osztja, amelyek közül a negyedikben a férfinak otthontalan és vagyontalan kolduló remeteként kell élnie, csak üdvözülésével törődve. Bár ma is előfordul, ritka az az ember, aki valóban a három előző életszakasz végigélésével válik szannjászinná, vagyis lemondott remetévé – de egyesek a közbeeső szakaszon átugorva ezt az életmódot követik vallási buzgalomból, a konvencionális élet előli menekülésből – vagy éppen a turisták és hiszékeny hinduk ámítása által megélhetést remélve. Ezek a ma leggyakrabban szádhunak nevezett figurák (a szó eredetileg ennyit jelent: jó ember) színes foltként ötlenek szembe India majd minden vidékén. Hajuk és szakálluk általában loboncos vagy csimbókos, homlokukon pedig feltűnő festéssel jelzik vallási hovatartozásukat.
Tovább ( 31 szó — 2 hozzászólás )

Lapozás:
|<
<
1
2
3
4
5
>
>|

Rendezés Dátum Megnevezés Találatok
Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.