JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Források


Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Gyakoribb mudrák

[ Szobrászat | Hinduizmus | Elmélyedés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2008. Március 17. Megtekintve: 42202
A mudrák, vagyis szimbolikus kéztartások, a buddhista és hindu ikonográfiában egyaránt fontosak. A mudrā szanszkrit szó eredeti jelentése ‘pecsét’ – ebből ‘ismertetőjel’, és így az ábrázolt személy felismerését, kontextusba helyezését segítő kéztartás.
Tovább ( 517 szó — 1 hozzászólás )


Nyúlfark: buddhizmus

[ Történelem | Bevezetés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 2010
A történelmi Buddha – eredeti nevén Gautama Sziddhártha herceg – azt tanította, hogy bár a létezés összességében nem jó, és az érzéki örömök múlandóságuk folytán hiábavalóak, a tökéletességhez nem a hinduk között akkoriban népszerű önsanyargatáson keresztül vezet. Pusztán fel kell ismerni: amíg vágyakozunk, addig szenvedni is fogunk. Aki ezt mélyen átélte, az máris fölötte áll a világnak. Felismerése miatt kapta tanítványaitól a Buddha – vagyis "felébredett, megvilágosodott" címet, ez azonban nem személynév, csupán jelző.
Tovább ( 31 szó — nincs hozzászólás )


Nyúlfark: barlangtemplomok

[ Történelem | Építészet | Hinduizmus | Dzsainizmus | Bevezetés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 2098
India legkorábbi templomai minden bizonnyal fából készültek, és nem maradtak ránk. A fatemplomnál alig valamivel fiatalabb azonban a barlangtemplom eszméje: az ember mindig is érzett valamiféle szentséget, ha az eleven sziklába, a föld méhébe hatolt be, és a barlangok menedéket is kínáltak. A természetes nyílásokból bővített, vagy gyakran teljesen mesterségesen kivájt barlangtemplomok egész serege épült Indiában időszámításunk első évezrede során.
Tovább ( 31 szó — nincs hozzászólás )


Árják és szvasztikák

[ Kultúra | Nyelv | Történelem | Tudomány | Hinduizmus | Nem India | Mazsolázás ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Május 26. Megtekintve: 59492
Benne van a köztudatban, hogy az „árja” kifejezés és a szvasztika szimbólum indiai eredetű. De tulajdonképpen mennyiben, és miért? A tizenkilencedik század második felében kezdtek rájönni különböző tudósok – köztük több német -, hogy rokonság áll fenn az európai (ide most a finnugort ne értsük bele) és az indiai nyelvek illetve a perzsa nyelv között. Ekkor alkották meg az indoeurópai nyelvcsalád fogalmát. Valamikor ekkortájban kezdték a faji fensőbbségi elméleteket is kidolgozni. A fajelmélet megalapozói között volt több nagy tudós is, akit ideológiailag baromira elítélhetünk, és számos téves következtetésre jutottak, amikor bizonyítani akarták a maguk feljebbvalóságát, de ugyanakkor rengeteget tettek az összehasonlító nyelvészetért.
Tovább ( 447 szó — 5 hozzászólás )
<< Szikhizmus Dzsainizmus >>

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.