JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Források


Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Turistaszótár 1: Társalgási alapok

[ Nyelv | Utazás | Találkozások | Praktika ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Augusztus 22. Megtekintve: 28172

Minden ország lakói örülnek, ha a külföldi látogató legalább néhány szót megtanul a nyelvükön. Ebben próbál korlátozott segítséget nyújtani a turistaszótár, amelynek első szakaszában arról tanulhatsz, hogy hogyan szokás Indiában köszönni és dolgokat megköszönni, kedélyesen cseverészni, és a nem kívánt csevelyt elhárítani.

Tovább ( 642 szó — 2 hozzászólás )


Nyúlfark: Delhi

[ Történelem | Helyek | Bevezetés | Delhi ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 1703
Delhi nem India legnagyobb városa, de azért több lakosa van, mint egész Magyarországnak. Nem is ez a legkozmopolitább, mégis számtalan kultúra van itt jelen. A mai Delhi területén belül legalább hét főváros volt már a történelem során. Itt egymás mellett és egymásba vegyülve élnek a korok, világok. E visszataszító és vonzó, alantas és fennkölt várost Khushwant Singh író (magyarul sajnos meg nem jelent Delhi című regényében) egy hidzsrával állítja párhuzamba: hermafrodita prostival, akihez újra meg újra visszatér, miután a külfölddel hetyegett – és aki iránti érthetetlen szerelmére újra és újra rá kell döbbennie.
Tovább ( 31 szó — nincs hozzászólás )


Nyúlfark: szádhuk

[ Hinduizmus | Találkozások | Bevezetés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 10. Megtekintve: 2052
A hagyományos hindu társadalomelmélet az emberi életet négy szakaszra osztja, amelyek közül a negyedikben a férfinak otthontalan és vagyontalan kolduló remeteként kell élnie, csak üdvözülésével törődve. Bár ma is előfordul, ritka az az ember, aki valóban a három előző életszakasz végigélésével válik szannjászinná, vagyis lemondott remetévé – de egyesek a közbeeső szakaszon átugorva ezt az életmódot követik vallási buzgalomból, a konvencionális élet előli menekülésből – vagy éppen a turisták és hiszékeny hinduk ámítása által megélhetést remélve. Ezek a ma leggyakrabban szádhunak nevezett figurák (a szó eredetileg ennyit jelent: jó ember) színes foltként ötlenek szembe India majd minden vidékén. Hajuk és szakálluk általában loboncos vagy csimbókos, homlokukon pedig feltűnő festéssel jelzik vallási hovatartozásukat.
Tovább ( 31 szó — 2 hozzászólás )


Éttermi etikett Indiában

[ Konyha | Szolgáltatások | Praktika ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 8. Megtekintve: 10502
Indiában ma kevesebb a kötelező udvariaskodás, mint nálunk, és ez igaz az éttermekre is – különösen a kevésbé elegáns étkezdékre.
Tovább ( 160 szó — nincs hozzászólás )


A vegetarianizmus

[ Konyha | Hinduizmus | Egészség | Mazsolázás ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 6. Megtekintve: 3377
Meglehetősen gyakori tévhit az, hogy Indiában mindenki – de legalábbis minden hindu – vegetáriánus. Való igaz, hogy a húsételek teljes elkerülése Indiában rendkívül gyakori, és nem megbotránkozást kelt, mint nálunk, hanem – többnyire – tiszteletet. Távolról sem kötelező azonban mindenki számára.
Tovább ( 376 szó — nincs hozzászólás )


India vallási statisztikái

[ Vallás | Bevezetés ]
Szerző: Dániel Megjelent: 2006. Június 5. Megtekintve: 2862
A független India alkotmánya kimondja, hogy a kormány teljességgel világi hatalom, amely semmi módon nem szólhat bele a polgárok vallásába, és nem különböztetheti meg őket vallás szerint.
Tovább ( 107 szó — nincs hozzászólás )
<< Ünnepek  

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.