JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Unicode dévanágarí makrók

Beküldte:  Dániel. Megjelent: 2006. Augusztus 4. Megtekintve: 7919

A cikk a hirdetés után folytatódik

Fájl letöltése: RFszubrutinok.doc title= Csak tagoknak!
RFszubrutinok.doc
Méret: 50 kB

A letölthető vagy online megnyitható Microsoft Word dokumentum két makrót tartalmaz. Ha nem tudod, mi az a makró, akkor nem biztos, hogy szükséged van rájuk. Az egyik unicode kódolású szabványátírásos szöveget konvertál unicode dévanágarí szöveggé, a másik pedig ennek a fordítottját végzi: unicode dévanágaríból szabványátírást állít elő. A makrók csak MS Word szövegszerkesztő alatt futnak; szerzőjük és jogtulajdonosuk Ruzsa Ferenc.

A makrók szanszkrithoz készültek. Ha hindí nyelvű dévanágarí szöveget szeretnél latin betűkből előállítani, fontos odafigyelned arra, hogy az írásképet vidd be latin betűkkel, ne pedig a kiejtést: be kell írnod az összes, hindíben ki nem ejtett rövid a hangot.

A letöltés nem telepíti magát, és nem azonnal működőképes; neked magadnak kell a Word alá telepítened őket. Ebben a dokumentum elején található angol nyelvű instrukciók segítenek.

Ne ijedj meg, semmi bonyolultról nincs szó. A letöltött dokumentum "ártalmatlan" szöveg formájában tartalmazza a makrók programkódját. Ezt a szöveget teljes egészében kijelölöd, és a vágólapra másolod (CTRL + A majd CTRL + C). Utána elindítod a Word makrószerkesztőjét. Word XP-ben ezt úgy teheted meg, hogy az Eszközök menü Makrók almenüjéből a Makrók parancsot választod (vagy megnyomod az ALT + F8-at), és a megjelenő párbeszédpanelen megnyomod a Szerkesztés gombot. Erre megjelenik egy új főablak, benne egy vagy több szerkesztőablakkal. Az elöl lévő szerkesztőablakban (vagy, ha tudod, mit csinálsz, a tetszésed szerintiben) a szöveg legvégére ugrasz, és oda beilleszted az előbb másolt szöveget (CTRL + V).

Ekkor már csak mentened kell (CTRL + S), majd bezárnod az egész makrószerkesztőt. Ezután az új makrókat már láthatod a fenti Makrók párbeszédpanel listájában, és innen lefuttathatod őket – de ha gyakrabban szándékozol használni, akkor célszerű az Eszközök menü Testreszabás parancsa segítségével gyorsbillentyűket létrehozni nekik, illetve menübe illeszteni őket.


Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Unicode dévanágarí makrók
( Bennó – 2010.01.04, 21:46 )

Nem akar az eredmény megjelenni. Szomorú Milyen betűtípus kell hezzá?

B.

Unicode dévanágarí makrók
( Dániel – 2010.01.04, 22:20 )

Bármely olyan betűtípus, amely unicode kódkiosztásban tartalmazza a dévanágarí karaktereket. A windows defaultból - azt hiszem - a Mangal nevű betűtípust használja. Én jobbára Arial Unicode MS-t használok. Mind a Mangal, mind az Arial Unicode része a standard windows (XP és feljebb) telepítésnek, feltéve, ha ázsiai nyelvek támogatását kérted.
[szerkesztve: először azt írtam, hogy a makrók a Sanskrit2003 nevű fontra állítják a szöveget, de ez a dévanágaríról latinbetűsre konverziónál történik. Persze latinbetűs megjelenítésnél is megfelel bármi olyan betűtípus, amely unicode kódtáblában tartalmazza az összes ind mellékjeles betűt.)

Unicode dévanágarí makrók
( Laca – 2010.02.24, 11:04 )

Nálam Word-be működik viszont Excel-be hibaüzenetet ad.
Erre a sorra hivatkozik: Selection.Text = d
Sajnos ilyen mélységeiben nem ismerem a működését.
Tudom hogy eredetileg Word-re íródott a makro, de kényelmesebb lenne Excel-be dolgoznom. Ha valaki tud kérem segítsen!
Előre is köszönöm!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.