JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Gangster/A gengszter (2006)
(Rendezte: Anurag Basu, főszerepben: Emraan Hashmi, Shiney Ahuja, Kangana Ranaut, hindí nyelvű, angol feliratos, 120 perces)

Szerző:  Minóka. Megjelent: 2007. Április 24. Megtekintve: 5664
Helyszín:
Örökmozgó
Budapest 1074
Erzsébet körút 39
További információ:
A Filmklubról
Belépő
600 forint; diák: 450; nyugdíjas: 300
A minap a kínai piacon beszédbe elegyedtem egy eladóval, akinek a bódéjából a legfrissebb indiai filmek zenéje szűrődött ki. Magyarul jóformán egy szót sem tudott, és magáról csak annyit árult el, hogy Oroszországból jött; a bollywoodi filmekben viszont elég tájékozott volt, így aztán rövid beszélgetésünk alatt (szerinte urduul, szerintem hindíül, hehe) megtárgyaltuk a legfrissebb termést. Legnagyobb meglepetésemre a „Gangster”-t nem látta. Hallott ugyan róla, de nem igazán volt rá kíváncsi, mert, úgymond, nincsenek benne nagy sztárok. Hát ez az, amiben a tévedett. Ez a film egy csapásra sztárrá tette a főszereplőket, és jogosan.

A cikk a hirdetés után folytatódik


Ennek a képfájl típusnak az átméretezése nem támogatott: 50

A film az elejétől a végéig tele van meglepetésekkel. Hamisítatlan bollywoodi darab, de a legújabb vonulathoz tartozik, vagyis nélkülöz néhány innen, Európából nézve „elképesztő” elemet, úgymint a filmhez-köze-nincs zenés-táncos alpesi jelenetet tiroli gatyában és/vagy idétlen miniszoknyában, átlag hétszeri átöltözéssel (amivel nekem ugyan általában semmi bajom, de néha azért ...). Nem, itt a zenés betétek sokkal ravaszabbak, és meglehetősen hatásosak, a történet pedig izgalmas, fordulatos és az utolsó pillanatig kiszámíthatatlan. Legalábbis nekem.

Azt is mondják a filmről, hogy Monica Bedi és Abu Salem történetén alapul, de a rendező ezt határozottan tagadja. Én nem tudok állást foglalni, mert az említettekről mindössze annyi értesülésem van, hogy pillanatnyilag börtönben vannak, és nagyjából hetente lehet olvasni róluk valamit a hírekben. Szóval fogalmam sincs, végül is mennyi közük van a filmhez. Mindegy is. Csak azért említem, hogy még jobban felcsigázzam az érdeklődést! Mert bevallom, ez a célom...

Vegyük mindjárt a címszereplőt! Daya, (Shiney Ahuja) a „gengszter” szótlan, mosolytalan, szomorú szemű fiú, és kegyetlen gyilkos. Dutyiban a helye, tiszta sor; ezen nincs is mit vitatkozni. Na de! A legelvetemültebb bűnözőknek is van valakijük, akit szeretnek, vagy valakijük, aki őket szereti. Bizony, mindenen túl és mindennek ellenére. Csuda dolog ez! Ártatlan embereket mészárolnak le érzelmek és gondolkodás nélkül, de reszketve imádkoznak egy lázas kisgyermek betegágya mellett. Ha az egész világ gyűlöli is őket, mindig van egy asszony – anya vagy feleség –, aki az életét adná értük. És ha mindezt filmen látjuk, azon kapja magát az ártatlan néző, hogy a gengszternek drukkol! Őrület! Vajon így van ebben a filmben is?

 Nem árulom el...

A történet így kezdődik: Simran (Kangana Ranaut), a gyönyörű, fiatal indiai lány távol hazájától, Szöulban él, és napjait tudatos önpusztítással tölti. Szinte állandóan részeg, ennek következtében gyakran kerül életveszélyes helyzetekbe. Akash (Emraan Hashmi), aki szépreményű gitáros-énekes egy indiai bárban, egy ilyen alkalommal felfigyel az elhagyatott lányra. Megismerkednek, s a fiú mindent elkövet, hogy leszoktassa a lányt az ivásról és új értelmet adjon boldogtalan életének. Nincs könnyű dolga, mert Simran szörnyű titkot rejteget – amit én most le fogok leplezni. (Nem kell megijedni, marad még a filmben rejtély és izgalom bőven, ez csak a kezdet!) Simran titka tehát az, hogy magányos bártáncosnő korában egy alkalommal megmentette Daya, a rettegett gengszter életét. Az a nap fordulópontnak bizonyul a fiú életében: meghasonlik régi önmagával, és a rajongásig beleszeret a lányba, aki egy másik, számára eleddig elérhetetlen élet lehetőségét villantotta fel előtte; tűzön-vízen át ragaszkodik hozzá, oltalmazza, sőt szembeszáll érte még magával a banda főnekével is. Évekig csupán látszatházasságban élnek, mert Daya, aki nem tudott még kiszakadni a bűnözők világából, úgy tekint Simranra, mint a megtestesült tisztaságra. Még egy fogadott gyermeket is nevelnek. Egy napon azonban borzasztó dolog történik: váratlanul menekülniük kell, és menekülésük közben üldözőik lelövik a gyermeket. Ők egérutat nyernek, de egy időre kénytelenek különválni; Simran Szöulban köt ki, teljesen összeomlik és az alkoholhoz menekül. Amikor mi megismerjük, Daya-val már hosszú ideje csak telefonon tartja a kapcsolatot, és ahogy már mondtam, egy napon találkozik Akash-sal… Nos, a fiú kitartó szerelme végül viszonzásra talál, ám szerelmük beteljesedésének hajnalán váratlanul megérkezik a gengszter!

Hát így kezdődik...

Van egy rossz hírem. Ehhez a filmhez kivételesen kell némi nyelvtudás. Egy kevés hindí vagy egy kevés angol.

Különben kénytelen leszek a film után elmagyarázni, hogy miről is szólt! 

Egyébként vállalom!


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.