JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Earth (1998)
(Rendezte: Deepa Mehta, főszerepben: Nandita Das, Amir Khan, Maia Sethna, Rahul Khana, zene: A. R. Rahman, 100 perces, hindí/angol nyelvű, angol feliratos)

Szerző:  Minóka. Megjelent: 2007. Október 16. Megtekintve: 5128
Helyszín:
Örökmozgó
Budapest 1074
Erzsébet körút 39
További információ:
A Filmklubról
Belépő
600 forint; diák: 450; nyugdíjas: 300

– Ó Szufi száhab! Kegyeskedj a telefonodon felhívni Allahot: mondaná meg, mi lesz velünk, ha az angolok kettéosztják Indiát! (...)

 – Allah azt mondja, hatalmas orkán támad, aztán úgy fogtok verekedni mind, mint az állatok!

A film egyik viccesnek induló jelenetéből ragadtam ki ezt a két mondatot. A teljes jelenetet nem írhatom le, mert kitöltené a rendelkezésemre álló teret, azonkívül nem is lenne illendő. Amúgy nem hiszem, hogy kulcsjelenet a filmben, de nem megy ki a fejemből. Talán ezért történt, hogy tegnap 200 forintot adtam a Keletinél egy levakarhatatlan jósnőnek – bár ő csak egy tízest kért –, csak hogy NE mondja meg a jövőmet... Még a végén eltalálja, ahogy ebben a filmben is eltalálta a – talán mondanom sem kell – nem valódi, hanem csak amolyan ál-szent ember.


A cikk a hirdetés után folytatódik


Ennek a képfájl típusnak az átméretezése nem támogatott: 55

Nem állíthatom, hogy Deepa Mehta filmjei népszerűek lennének Indiában. Valamiért sokaknak kellemetlenek, túl kényes témákat feszegetnek. A kanadai indiai filmrendezőnő Earth című filmjét Bapsi Sidhwa, amerikai indiai írónő kisregénye alapján készítette. Nem tudom, úgy van-e, de a könyv akár önéletrajzi ihletésű is lehet, hisz a film főhőse és narrátora, a történet és a történelem szemtanúja, a nyolcéves Lenny egy gazdag párszi család egyetlen gyermeke, akárcsak az írónő, aki maga is párszi, és 1947-ben, kislány korában India azon a ma már pakisztáni részén élt szüleivel, ahol a film játszódik. A zárójelentben még személyesen is megjelenik, hogy a történetet, mint a gyermekkorára visszaemlékező „öreg Lenny”, narrátorként lezárja.

A feszültséget az első perctől kezdve érezni lehet. Bármelyik pillanatban történhet valami, amikor legjobb lenne befogni a szemet és fület. Ne számítson hát senki bollywoodi végkifejletre, ez nem az a film. Majd legközelebb, ígérem!

Lenny, a nyolcéves párszi kislány, hindu szolgálójával, a szépséges Shantival (Nandita Das) tölti minden idejét. Shanti szépsége és kedvessége rabul ejt mindenkit, tekintet nélkül a vallási hovatartozásra. Rajongók valóságos tábora veszi őt körül, nagy tisztelettel és szeretettel, köztük a csendes és visszahúzódó Hassan, a masszőr (Rahul Khanna) és a mindig verselő, örökké bolondozó, hangos és vicces Dil Navaz (Amir Khan), akibe Lenny leplezetlenül szerelmes és csak „fagyis embernek” nevezi, mivel a fiú fagyival és édességgel halmozza el. (Ha hinni lehet az interneten olvasható híreknek, a film alapjául szolgáló regény, a „Cracking India” Angliában „Ice-Candy-Man” címmel jelent meg.)

Ideges várakozás, aggodalom, kétségbeesés és félelem látszik a felnőttek Lenny számára érthetetlen viselkedésén. Egyik nap hindu menekülők némán vonuló csapatának látványa döbbenti meg az embereket, másnap az ellenkező irányból jött muzulmán menekültek szintén hallgatag csoportja táborozik le a városban. Ordítozó muzulmán sereg tör-zúz az egyik utcában, a másikban hinduk lincselnek meg egy muzulmánt, amit viszont a muzulmánok hindu házak felperzselésével torolnak meg.

Mi lesz velünk, ha India kettéválik? Vajon Lahore Indiához vagy Pakisztánhoz fog tartozni?

Régi barátoknak hirtelen problémája támad egymás vallásával... A Shantit körülvevő hindu-párszi-muzulmán-szikh-keresztény béke is kezd megszűnni, amikor befut az a híres vonat India felől, teli lemészárolt muzulmánokkal, köztük Dil Navaz (Ice Candy Man) nővérével. És történik még valami, ami Dil Navaz fájdalmát végképp elviselhetetlenné teszi.

Aztán elérkezik 1947. augusztus 15-e…

Hogy mi lett hőseinkkel, Lennyvel, Shantival, Hassannal és Dil Navazzal? kiderül a filmből.

Amit a film nélkül is tudhatunk: „Több mint egymillió embert öltek meg India feldarabolásakor. Hétmillió muszlim és ötmillió hindu és szikh volt részese a világtörténelem legnagyobb és legvéresebb népességcseréjének.”

2007. október 19. 18.00 óra, Örökmozgó, Videóterem


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.