JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

The Namesake (2006)
(A névrokon / Idegen név / Beceneve Gogol – Rendezte: Mira Nair, főszerepben: Irfan Khan, Tabu, Kal Penn, 122 perces, angol / bengáli nyelvű, magyar feliratos )

Szerző:  Minóka. Megjelent: 2008. Február 21. Megtekintve: 11234
Helyszín:
Örökmozgó
Budapest 1074
Erzsébet körút 39
További információ:
A Filmklubról
Belépő
600 forint; diák: 450; nyugdíjas: 300
Figyelem! A filmklub ezúttal NEM az Örökmozgóban lesz, hanem az India Pirro Étteremben - Budapest V. ker. Hercegprímás u. 18. A jobb oldali kerettel ne törődj. Belépő nincs. Többnyire nem szoktam lefordítani a filmek címét magyarra, leginkább azért nem, mert nem megy. Nem mintha nem tudnám, mit jelent magyarul, de a címadás nagyon kényes és felelőségteljes művelet, még akkor is, ha az ember lánya csak alkalmi keresztanyja és nem szülője a műnek. Erre a felismerésre hosszú de nem túl termékeny filmajánló-írói pályafutásom alatt tettem szert, és e film címe – a három magyar címváltozattal – kiváló alkalmat ad arra, hogy rámutassak a névadás már-már mágikus mivoltára, annál is inkább, mert többek között erről szól a film.

A cikk a hirdetés után folytatódik


Ennek a képfájl típusnak az átméretezése nem támogatott: 62

A „The Namesake” szó szerint azt jelenti: A névrokon. De ha a DVD-kölcsönző polcain keresné valaki, akkor az ’I’ betűnél tegye, mert magyarul „Idegen név” lett a címe, ha pedig olvasni szeretné, akkor a „Beceneve Gogol” című regényt keresse a könyvesboltban. Jhumpa Lahiri londoni születésű, indiai származású amerikai írónőnek ez a könyve 2003-ban jelent meg, nagy sikert aratott, több nyelvre lefordították, szerencsére magyarra is. Én most kezdtem el olvasni; eddig nem jutottam hozzá, mert a film megtekintése után egy darabig csak Gogol izgatott. (Na meg nem is tudtam, hogy megjelent magyarul…)

Hát igen, lehetnek ilyen mellékhatásai a filmnek, de nyugi, egyáltalán nem kellemetlenek, sőt!

Néhány szó a film cselekményéről: Amerikába költözik egy fiatal indiai házaspár a 70-es években. Ashoke Ganguli (Irfan Khan) tudós, kutató, a könyvek szerelmese, főleg az orosz írókat kedveli. Gogolhoz különös kapcsolat fűzi; Úgy gondol rá, mint élete megmentőjére. (Hogy miért, az majd kiderül a filmből.) Ashima (Tabu), a felesége kezdetben nehezen találja a helyét az idegen világban. Amikor megszületik első gyermekük, Ashima nagyanyja volna hivatott rá, hogy nevet adjon a kisfiúnak, de a levele nem érkezik meg időben, és mivel a gyermeket muszáj valahogy anyakönyvezni, átmenetileg a „Gogol” becenevet adják neki. Később, amikor iskolába kezd járni, már maga dönt úgy, hogy nem kell neki más név, Gogol marad. Gimnazista korára (innentől Kal Penn alakítja) azonban már tudja, hogy miért nevezték Gogolnak, valamit az iskolában is hall róla, ezért kezd terhére lenni ez a névrokonság és elhatározza, hogy amint megteheti, megszabadul tőle. Aztán még sok mindennek kell történnie, míg egyszer csak kíváncsi lesz egykori névrokonára.

Így kezdődik. Ennyit a névről. A többit nem mesélem el.

 Mira Nair, a film rendezője indiai származású filmrendezőnő, aki az indiai és a nyugati világot egyaránt ismeri. Sok mindent láttam ebben a filmben, amit már magam is tapasztaltam, de csak most, kívülről nézve kezdem érteni is. Nehéz lenne most elmagyarázni, hogy mire gondolok, mert egyelőre még magamnak sem tudtam megfogalmazni. Inkább mondok néhány „képaláírást”, csak úgy, minden magyarázat nélkül:

Amerikai vendég érkezik az indiai családhoz – Indiai vendég érkezik az amerikai családhoz – Indiai származású fiatal először jár Indiában – Meglátni a Taj Mahalt

Az első képaláíráshoz itt van a fenti kép, a többihez muszáj megnézni! a filmet. Remélem minél többen eljöttök!

Most kivételesen nem az Örökmozgóban, hanem az Indiai Pirro étterem különtermében találkozunk, február 29-én este 6-kor, (V. kerület, Hercegprímás u. 18., Arany János úti metrómegállóhoz, Bazilikához közel).

Mindenkit szeretettel várok, utána (vagy előtte) kipróbálhatjuk, hogyan főznek az étteremben.


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.