JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona
 

Dharam Veer (1977)
(Dharam és Vír (1977), rendezte: Manmohan Desai, főszerepben: Dharmendra, Jeetendra, Zeenat Aman, Neetu Singh, 165 perces, hindí nyelvű, magyar feliratos )

Szerző:  Minóka. Megjelent: 2009. Március 25. Megtekintve: 2471
Helyszín:
Örökmozgó
Budapest 1074
Erzsébet körút 39
További információ:
A Filmklubról
Belépő
600 forint; diák: 450; nyugdíjas: 300
Jó sokat vártunk erre a filmre. A decemberi filmklub programján szerepelt volna, részleteket is láthattunk belőle a bollywoodi filmekről szóló előadáson, de technikai problémák miatt az utolsó pillanatban le kellett cserélni, tartalék példány pedig nem létezett. Ebből azt hiszem sejthető, hogy nem egy friss, divatos, könnyen hozzáférhető filmről van szó. Na jó, de akkor meg hogy került a programunkba? A válasz egyszerű: Ilyent még nem láttunk a filmklub kilenc éve alatt. Pedig volt itt minden a némafilmtől a tragédián át a paródiáig, mégis merem állítani, hogy még az ősfilmklubosoknak is le fog esni az álluk e film nem egy jeleneténél.

A cikk a hirdetés után folytatódik


Ennek a képfájl típusnak az átméretezése nem támogatott: 76

Azért nem kell megijedni, hihetetlen történetből, káprázatos színekből, elképesztő dalbetétekből és egészen döbbenetes kosztümökből nem lesz hiány. És már az első húsz percben annyi minden fog történni, hogy abból több egészestés filmet lehetne készíteni. Van elcserélt (meg visszacserélt) gyermek, halottnak hitt, de később megkerült férj, megsértett kérő, nagylelkű király, gonosz rokon, végzetes jövendölés, nagy szerelem (pontosan három nagy szerelem), igaz barátság, testvériség, hajós üldözés, tigrises birkózás, kardozás meg bajvívás és persze sok táncjelenet.

Nem szaporítom tovább a szót, ezt a filmet nem lehet elmesélni... Látott már valaki középkori lovagi tornát indiai királyi udvarban, ahol a királylány hosszú csizmát, fekete harisnyát és miniszoknyát visel? Nem? Na ugye! Mert itt aztán van ilyen csuda! Meg még minden más is!

Tartok tőle, hogy a Dostana sikerét nem fogja felülmúlni, de azért bármily hihetetlen, van a két filmben valami közös. Az ám! A Dostana Abhi-ja, Bobby Deol (a győztes, aki végül elnyeri a lány szerelmét), ebben a filmben is megjelenik egy rövid mondat erejéig. Bár az előbbiben sokaknak nem tetszett, mert valljuk be, a másik két srác sokkal dögösebb volt, de itt mindenkinek elnyeri majd a tetszését, ebben biztos vagyok. A főhőst személyesíti meg kisgyermekkorában.

Nagyjából ennyi a hasonlóság a két film között... Aki ennél többre számít, csalódni fog. Harminckét év alatt Bollywoodban is sok minden változott, de hogy mi minden, arról csak annak a kedves látogatónak lesz fogalma, aki eljön megnézni Dharam és Vír csodálatos történetét.

Mindenkit szeretettel várok!


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.