JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Filmek


Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Lapozás:
|<
<
1
2
>
>|

Rendezés: Dátum Megnevezés Találatok


Dharam Veer (1977)

(Dharam és Vír (1977), rendezte: Manmohan Desai, főszerepben: Dharmendra, Jeetendra, Zeenat Aman, Neetu Singh, 165 perces, hindí nyelvű, magyar feliratos)
Szerző: Filmklubosok Megjelent: 2011. Január 16. Megtekintve: 2218
A januári filmklub ritka lehetőséggel kecsegteti a hindi film legújabb rajongóit, és azokat a régi rajongókat, akik 2009-ben voltak olyan könnyelműek, hogy kihagyták a márciusi filmklubot: Újra műsoron a „Dharam Veer”.
Tovább ( 93 szó — nincs hozzászólás )


Fél évszázad Bollywood bűvöletében (1957-2010)

hindí nyelvű, magyar feliratos
Szerző: Filmklubosok Megjelent: 2010. November 28. Megtekintve: 2513
December 18-án ismét egy újabb zenés időutazásra invitál mindenkit az Indiai Filmklub - a jobbra látható összefoglaló mezővel ellentétben ezúttal ingyen. Karácsonyi meglepetésként egy 150 perces dalbetét-válogatással kedveskedünk szélesvásznon, magyar felirattal a bollywoodi filmek szerelmeseinek. Aki látta közel egy éve az első válogatásunkat, az nagy valószínűséggel a másodikat sem fogja kihagyni.
Tovább ( 231 szó — nincs hozzászólás )


Dhoom (2004)

Rendezte: Sanjay Gadhvi, főszerepben: Abhishek Bachchan, Uday Chopra, John Abraham, hindí nyelvű, magyar feliratos, 129 perc
Szerző: Filmklubosok Megjelent: 2010. November 1. Megtekintve: 3304
Egy hónap híján két éve láthattuk a filmklubban a Dhoom 2 című filmet. Most már éppen ideje volt, hogy műsorra kerüljön az első Dhoom is, és végre megtudjuk, hogy is volt az a kezdet kezdetén. November 13-án mindenre fény derül.
Tovább ( 122 szó — 2 hozzászólás )


Bollywoodi időutazás

Zenés válogatás Bollywood elmúlt ötven évéből, hindi nyelvű, magyar feliratos
Szerző: Minóka Megjelent: 2010. Január 25. Megtekintve: 2206
Rossz hírem van azoknak, akik úgy tervezik, ez alkalommal nem jönnek el a filmklubba. Egészen mostanáig megtörténhetett, hogy a nyájas olvasók között a filmajánló sorait olvasva valaki gúnyosan felnevetett, hogy haha, én már rég láttam; más valaki kicsit elszomorodott, hogy nem tud eljönni, de rögtön meg is vigasztalódhatott, hisz majd megnézi DVD-n, kikölcsönzi, meghozatja, letölti, stb. Hát ez az, ami most nem történhet meg. Ezt a filmet nem lehet kikölcsönözni, letölteni, meghozatni, és aki azt állítja, hogy már látta, hát annak enyhén szólva is kétségbevonható a szavahihetősége. Mert ami most következik, az még tényleg nem volt soha és csak itt és most látható egyedül a világon! Az ám! Ha hiszitek, ha nem, még én sem láttam.

Figyelem! A helyszín nem a régi! Ne törődj a jobbra fent levő mezővel, hanem lásd az ajánló végén a mostani információkat!

Tovább ( 285 szó — nincs hozzászólás )


Rab Ne Bana Di Jodi (2008)

Isten által teremtett pár (2008), rendezte: Aditya Chopra, főszerepben: Shahrukh Khan, Anushka Sharma, 170 perces, hindi nyelvű, magyar feliratos
Szerző: Minóka Megjelent: 2009. Május 23. Megtekintve: 3736
A legutóbbi filmben (Don) jóformán nem is volt szerelem. Hát szabad ezt? Nem. Megígértem, hogy most be fogjuk pótolni, méghozzá duplán! Nem vicceltem ám. Itt a főhős duplán szerelmes, és nem azért, mert akkora a szíve, hogy benne ketten is kényelmesen elférnek - láttunk már ilyent, ha nem is hindi filmben, de az életben biztosan, - itt most nem erről van szó. És ha valaki nem tudná elképzelni, hogy hogyan lehet kétszeresen szerelmesnek lenni egy személybe, most már ne is törje a fejét, elég, ha eljön a moziba és mindent érteni fog, sőt lesz egy jó estéje is.
Tovább ( 243 szó — nincs hozzászólás )


Dharam Veer (1977)

Dharam és Vír (1977), rendezte: Manmohan Desai, főszerepben: Dharmendra, Jeetendra, Zeenat Aman, Neetu Singh, 165 perces, hindí nyelvű, magyar feliratos
Szerző: Minóka Megjelent: 2009. Március 25. Megtekintve: 2456
Jó sokat vártunk erre a filmre. A decemberi filmklub programján szerepelt volna, részleteket is láthattunk belőle a bollywoodi filmekről szóló előadáson, de technikai problémák miatt az utolsó pillanatban le kellett cserélni, tartalék példány pedig nem létezett. Ebből azt hiszem sejthető, hogy nem egy friss, divatos, könnyen hozzáférhető filmről van szó. Na jó, de akkor meg hogy került a programunkba? A válasz egyszerű: Ilyent még nem láttunk a filmklub kilenc éve alatt. Pedig volt itt minden a némafilmtől a tragédián át a paródiáig, mégis merem állítani, hogy még az ősfilmklubosoknak is le fog esni az álluk e film nem egy jeleneténél.
Tovább ( 235 szó — nincs hozzászólás )


Aaja Nachle / Gyere táncolni! (2007)

Rendezte: Anil Mehta, Főszerepben: Madhuri Dixit, Konkona Sen Sharma, Kunal Kapoor, 145 perces, hindi nyelvű, magyar feliratos
Szerző: Minóka Megjelent: 2008. Október 28. Megtekintve: 3383
– Madhuri Dixit visszatér! – Mint előttem már sokan mások, én is ezzel a mondattal akartam kezdeni ezt a filmajánlót, ám alighogy leírtam, máris mentegetőznöm kell, hiszen mostanáig egyetlen sort sem írtam Madhuri Dixitről, most meg lelkendezem, hogy visszatér. Hát honnan tér vissza? Miért ment el oda, ahonnan visszatér? Egyáltalán: ki az a Madhuri Dixit?
Tovább ( 348 szó — 1 hozzászólás )


Asóka

[ Történelem ] (2001) Rendezte: Santosh Sivan, főszerepben: Shahrukh Khan, Kareena Kapoor, Dany Denzongpa, Rahul Dev, hindi nyelvű, angol feliratos, 176 perces
Szerző: Minóka Megjelent: 2008. Szeptember 9. Megtekintve: 3088
Elnézését kérek mindenkitől, aki az „Aaja Nachle” című filmet várta, lesz majd az is – ami késik, nem múlik –, megéri várni rá. Azért változott a program az utolsó pillanatban, mert szeptember 18-án a nyitóelőadás témája Asóka lesz Wojtilla Gyula előadásában. Biztos vagyok benne, hogy sokaknak felkelti majd az érdeklődését a híres uralkodó iránt, akiről most még talán csak annyit sejtünk, hogy „nagy király volt Indiában és szerette a rendeleteit oszlopokon tárolni”. (bocs) Miután Wojtilla Gyulának köszönhetően ennél sokkal többet fogunk megtudni az igazi Asókáról, itt lesz a kiváló alkalom, hogy ismereteinket még tovább bővítsük: nézzük meg, hogyan ihlette meg a nagy uralkodó a bollywoodi filmeseket!
Tovább ( 116 szó — 1 hozzászólás )


Jab We Met/Amikor találkoztunk… (2007)

[ Film ] Rendezte: Imtiaz Ali, főszerepben: Kareena Kapoor, Shahid Kapoor, hindi és pandzsábi nyelvű, magyar (!) feliratos, 120 perces
Szerző: Minóka Megjelent: 2008. Május 27. Megtekintve: 7848
Rengeteget hallhattunk már arról, mi minden történhet az emberrel, ha vonaton utazik Indiában. Mindennapos eset például, hogy az ember felszáll a vonatra egy didergő téli hajnalon, és másnap reggel, amikor megérkezik, már rekkenő nyárban száll le róla. Jó, jó, tudom, ettől még nem kell elájulni, ez a kiszámítható élmények közé sorolható. De olyan izgalmakat, meglepetéseket és kalandokat is tartogathat egy vonatút, amilyeneket elképzelni sem lehet. Nem is kell! Kezdetnek elég, ha megnézitek ezt a filmet.
Tovább ( 226 szó — nincs hozzászólás )


Dil Se / Szívből

1998. Rendezte: Mani Ratnam, zene: A. R. Rahman, főszerepben: Shah Rukh Khan, Manisha Koirala, Preity Zinta, 163 perces, hindí nyelvű, angol feliratos
Szerző: Minóka Megjelent: 2008. Április 21. Megtekintve: 3637
Úgy vettem észre, ez a film igencsak megosztja a közvéleményt. Ismerek valakit, akinek ez a kedvenc filmje, mások pedig kifejezetten nem szeretik és azt is hallottam, hogy Japánban egy vetítésen akkor nevettek a moziban, amikor a terv szerint sírni kellett volna! Még ilyet! Kíváncsi vagyok, mit szól hozzá a magyar közönség. Sírunk vagy nevetünk majd?
Tovább ( 216 szó — 1 hozzászólás )


Dil Se / Szívből

1998. Rendezte: Mani Ratnam, zene: A. R. Rahman, főszerepben: Shah Rukh Khan, Manisha Koirala, Preity Zinta, 163 perces, hindí nyelvű, angol feliratos
Szerző: Minóka Megjelent: 2008. Április 21. Megtekintve: 1173
Úgy vettem észre, ez a film igencsak megosztja a közvéleményt. Ismerek valakit, akinek ez a kedvenc filmje, mások pedig kifejezetten nem szeretik és azt is hallottam, hogy Japánban egy vetítésen akkor nevettek a moziban, amikor a terv szerint sírni kellett volna! Még ilyet! Kíváncsi vagyok, mit szól hozzá a magyar közönség. Sírunk vagy nevetünk majd?
Tovább ( 216 szó — 1 hozzászólás )


Pyaar ke side effects (2006) / A szerelem mellékhatásai

Rendezte: Saket Chaudary, főszerepben: Rahul Bose, Mallika Sherawat, hindi/angol nyelvű, 125 perces, angol feliratos
Szerző: Minóka Megjelent: 2008. Március 13. Megtekintve: 14254

A helyszín ebben a hónapban sem az Örökmozgó, hanem az India Pirro étterem különterme (Hercegprímás u. 18.). A belépő 300 forint, amiért egy fűszeres indiai tea is jár.

Igazi áldás ez a film az emberiségnek. Nem is tudom, mi lenne velünk nélküle. Mert bár azt mondják, a boldog szerelem gyógyír minden bajra, ma már mindenki tudja, hogy minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai, „amelyek tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, vagy forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez.” Itt volt az ideje, hogy végre valaki felhívja szegény szerelmesek figyelmét a szerelem lehetséges kellemetlen mellékhatásaira is. Mert vannak ám! És nemcsak a szerelemnek, de az eljegyzésnek, sőt, mint az a filmből majd kiderül, még a szakításnak is.
Tovább ( 256 szó — nincs hozzászólás )


The Namesake (2006)

[ Film ] A névrokon / Idegen név / Beceneve Gogol – Rendezte: Mira Nair, főszerepben: Irfan Khan, Tabu, Kal Penn, 122 perces, angol / bengáli nyelvű, magyar feliratos
Szerző: Minóka Megjelent: 2008. Február 21. Megtekintve: 11215
Figyelem! A filmklub ezúttal NEM az Örökmozgóban lesz, hanem az India Pirro Étteremben - Budapest V. ker. Hercegprímás u. 18. A jobb oldali kerettel ne törődj. Belépő nincs. Többnyire nem szoktam lefordítani a filmek címét magyarra, leginkább azért nem, mert nem megy. Nem mintha nem tudnám, mit jelent magyarul, de a címadás nagyon kényes és felelőségteljes művelet, még akkor is, ha az ember lánya csak alkalmi keresztanyja és nem szülője a műnek. Erre a felismerésre hosszú de nem túl termékeny filmajánló-írói pályafutásom alatt tettem szert, és e film címe – a három magyar címváltozattal – kiváló alkalmat ad arra, hogy rámutassak a névadás már-már mágikus mivoltára, annál is inkább, mert többek között erről szól a film.
Tovább ( 403 szó — nincs hozzászólás )


Bluffmaster (2005)

[ Film ] Rendezte: Rohan Sippy, főszerepben: Abhishek Bachchan, Priyanka Chopra, Ritesh Deshmukh, Nana Patekar hindí nyelvű, angol feliratos, 137 perces
Szerző: Minóka Megjelent: 2007. November 22. Megtekintve: 2835
Előre figyelmeztetek mindenkit: ez a film KÉSZ ÁTVERÉS! Ha ez lett volna a címe, akkor talán előbb gyanakodtam volna, de így, bevallom, az utolsó percig gyanútlanul „megettem” mindent. Sőt! Dörzsöltnek hittem magam és fanyalogtam, hogy már megint minek kellett ebbe filmbe is ilyen vagy olyan, untig ismert bugyutaságot tenni, láttunk már ilyent eleget; na, hát ez az ilyen vagy olyan bugyutaság (majd meglátjátok, ha eljöttök a filmklubba!) pont arra volt jó, hogy még jobban elterelje a figyelmemet, és végül én legyek a „blöffmesterek” igazi áldozata, amihez hasonlókat szívből kívánok minden kedves állandó és leendő filmklub-látogatónak is! Hehe.
Tovább ( 413 szó — 2 hozzászólás )


Earth (1998)

Rendezte: Deepa Mehta, főszerepben: Nandita Das, Amir Khan, Maia Sethna, Rahul Khana, zene: A. R. Rahman, 100 perces, hindí/angol nyelvű, angol feliratos
Szerző: Minóka Megjelent: 2007. Október 16. Megtekintve: 5113

– Ó Szufi száhab! Kegyeskedj a telefonodon felhívni Allahot: mondaná meg, mi lesz velünk, ha az angolok kettéosztják Indiát! (...)

 – Allah azt mondja, hatalmas orkán támad, aztán úgy fogtok verekedni mind, mint az állatok!

A film egyik viccesnek induló jelenetéből ragadtam ki ezt a két mondatot. A teljes jelenetet nem írhatom le, mert kitöltené a rendelkezésemre álló teret, azonkívül nem is lenne illendő. Amúgy nem hiszem, hogy kulcsjelenet a filmben, de nem megy ki a fejemből. Talán ezért történt, hogy tegnap 200 forintot adtam a Keletinél egy levakarhatatlan jósnőnek – bár ő csak egy tízest kért –, csak hogy NE mondja meg a jövőmet... Még a végén eltalálja, ahogy ebben a filmben is eltalálta a – talán mondanom sem kell – nem valódi, hanem csak amolyan ál-szent ember.

Tovább ( 409 szó — nincs hozzászólás )


Baadshah (1999)

rendezte: Abbas Alibhai Burmawalla és Mastan Alibhai Burmawalla, főszerepben: Shahrukh Khan, Twinkle Khanna, Amrish Puri, Johnny Lever
Szerző: Minóka Megjelent: 2007. Szeptember 13. Megtekintve: 2585

Ez a film meg úgy került hozzám, hogy valahol, valamikor vettem egy DVD-t, aztán otthon kiderült, hogy nem az a film van a dobozban, amire vágytam, hanem egy másik. Amire nem is vágytam. Sőt nem is tudtam, hogy a világon van. Bizony-bizony megesnek ilyen különös, megmagyarázhatatlan, már-már misztikus véletlenek, ha az ember indiai filmet vásárol! Na, azért nem dobtam ki, hátha jó lesz még valamire! :) Hát ennek a csodás véletlennek köszönhető, hogy a szeptemberi filmklubban a Baadshah-t láthatjátok.

Tovább ( 236 szó — nincs hozzászólás )


Gangster/A gengszter (2006)

[ Film ] Rendezte: Anurag Basu, főszerepben: Emraan Hashmi, Shiney Ahuja, Kangana Ranaut, hindí nyelvű, angol feliratos, 120 perces
Szerző: Minóka Megjelent: 2007. Április 24. Megtekintve: 5640
A minap a kínai piacon beszédbe elegyedtem egy eladóval, akinek a bódéjából a legfrissebb indiai filmek zenéje szűrődött ki. Magyarul jóformán egy szót sem tudott, és magáról csak annyit árult el, hogy Oroszországból jött; a bollywoodi filmekben viszont elég tájékozott volt, így aztán rövid beszélgetésünk alatt (szerinte urduul, szerintem hindíül, hehe) megtárgyaltuk a legfrissebb termést. Legnagyobb meglepetésemre a „Gangster”-t nem látta. Hallott ugyan róla, de nem igazán volt rá kíváncsi, mert, úgymond, nincsenek benne nagy sztárok. Hát ez az, amiben a tévedett. Ez a film egy csapásra sztárrá tette a főszereplőket, és jogosan.
Tovább ( 538 szó — nincs hozzászólás )


A felkelés/The Rising: Ballad of Mangal Pandey

[ Történelem | Hinduizmus | Iszlám | Észak-India ] Rendezte: Ketan Mehta (2005.) Főszerepben: Aamir Khan, Toby Stephenson, Rani Mukherjee, Amisha Patel. Magyar feliratos, 150 perc.
Szerző: Minóka Megjelent: 2007. Március 16. Megtekintve: 24916

Már megint egy szenzáció! Először láthatunk magyar feliratos bollywoodi filmet a hindí filmklubban. Nem is akármilyet! Ketan Mehta történelmi témájú filmjét nagy várakozás előzte meg Indiában; de erről majd az „extrák”-ban számolok be, személyesen, élőben a film előtt.

Most arról írok néhány sort, miért bátorkodom ajánlani nemcsak a hindí film elkötelezett rajongóinak, de mindenki másnak is, aki szeretne többet tudni Indiáról.

Tovább ( 445 szó — 6 hozzászólás )


Pushpak / Pesum Param

[ Film | Társadalom | Tamil Nádu ] Tamil címe: Pesum Padam, jelentése: Beszédes képek. Rendezte: Srinavasa Rao Singeetham, főszerepben: Kamal Hassan, Amala. 125 perc, némafilm.
Szerző: Minóka Megjelent: 2007. Február 13. Megtekintve: 2608
Tratatata! Tratatata!! Figyelem! Óriási szenzáció a hindí filmklubban! Kétszeresen ritka és különleges, mert egyrészt nem hindí nyelvű, másrészt egyáltalán nem beszélnek benne semmilyen nyelven. Az ám! Némafilm 1988-ból! Egy film, amelynek megtekintéséhez nincs szükség nyelvtudásra, tolmácsra, feliratokra vagy magyarázatokra. A klasszikus némafilmekben szokásos magyarázatok, illetve párbeszédek lényegét összefoglaló feliratok sincsenek. Ilyenekre itt semmi szükség, a képek (a zene segítségével) magukért beszélnek.
Tovább ( 279 szó — nincs hozzászólás )


Amar Akbar Anthony

[ Film | Hinduizmus | Iszlám | Kereszténység | Humor ] Rendezte: Manmohan Desai. Főszerepben: Vinod Khanna, Amitabh Bachchan, Rishi Kapoor. Hindí nyelvű, angol feliratos, 184 perces.
Szerző: Minóka Megjelent: 2006. November 15. Megtekintve: 11164

Az Amar Akbar Anthony igazi családi film a 70-es évekből. Hozzátok a nagymamákat, unokákat, nem baj, ha nem tudnak hindíül! Nyugi, azért lesz angol felirat, de igazából semmi szükség rá. Volt Agrában a Sansthanban a kezdő csoportban valaki, aki szeptemberben egyetlen szót sem értett hindíül, és ez az állapot a tanév végére sem változott lényegesen. De a moziban soha semmilyen magyarázatra vagy segítségre nem volt szüksége. Azt mondta: A mozi az más! Ott tudok hindíül. Hát ezt élheti át mindenki, aki eljön megnézni Amart, Akbart és Anthonyt.

Tovább ( 331 szó — nincs hozzászólás )

Lapozás:
|<
<
1
2
>
>|

Rendezés Dátum Megnevezés Találatok
Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.