JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Filmek


Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Rock On!! (2008)

Hindí nyelvű, magyar feliratos, rendezte: Abhishek Kapoor, főszerepben: Frahan Akhtar, Arjun Rampal; 145 perc
Szerző: Filmklubosok Megjelent: 2010. Október 11. Megtekintve: 1953
A Rock On!! 2008-ban fiatalos sztorijával, eszköztelen, természetes színjátékával, az indiai filmben szokatlanul igényes fényképezésével és újszerű rockzenéjével új utakat nyitott a bollywoodi filmben. A film nagy kritikai sikert aratott és azonnal kultuszfilmmé vált, a film hat főszereplője közül négy elnyerte a Filmfare-díjat (az „indiai Oscart), miként az operatőri munka, a sztori és a rendezés is számos elismerésben részesült.
Tovább ( 96 szó — nincs hozzászólás )


Sita Sings the Blues

[ Hinduizmus | Humor | Nem India ] 2008; írta és rendezte: Nina Paley; angol nyelvű - állítólag magyar szinkrontolmácsolással [remélem, fülhallgatóban, nem pedig hangszóróba, mert nincs az a pénz, amivel rávehetnek, hogy én azt hallgassam]
Szerző: Dániel Megjelent: 2008. November 25. Megtekintve: 3565
Nem gondoltam volna, hogy valaha eljön az a nap, amikor én (Dániel, nem Móni) írok filmajánlót a JÉIndiára... De eljött. Igaz, a film nem bollywoodi, még csak nem is indiai, sőt, még színészek sincsenek benne, mert rajzolt. Viszont zenés-táncos, azzal nincs hiba. Hogy mi ez a film? Ez kérem szépen a Szítájana, hivatalos címén Sita Sings the Blues.
Tovább ( 343 szó — nincs hozzászólás )


Jab We Met/Amikor találkoztunk… (2007)

[ Mozi ] Rendezte: Imtiaz Ali, főszerepben: Kareena Kapoor, Shahid Kapoor, hindi és pandzsábi nyelvű, magyar (!) feliratos, 120 perces
Szerző: Minóka Megjelent: 2008. Május 27. Megtekintve: 7882
Rengeteget hallhattunk már arról, mi minden történhet az emberrel, ha vonaton utazik Indiában. Mindennapos eset például, hogy az ember felszáll a vonatra egy didergő téli hajnalon, és másnap reggel, amikor megérkezik, már rekkenő nyárban száll le róla. Jó, jó, tudom, ettől még nem kell elájulni, ez a kiszámítható élmények közé sorolható. De olyan izgalmakat, meglepetéseket és kalandokat is tartogathat egy vonatút, amilyeneket elképzelni sem lehet. Nem is kell! Kezdetnek elég, ha megnézitek ezt a filmet.
Tovább ( 226 szó — nincs hozzászólás )


The Namesake (2006)

[ Mozi ] A névrokon / Idegen név / Beceneve Gogol – Rendezte: Mira Nair, főszerepben: Irfan Khan, Tabu, Kal Penn, 122 perces, angol / bengáli nyelvű, magyar feliratos
Szerző: Minóka Megjelent: 2008. Február 21. Megtekintve: 11254
Figyelem! A filmklub ezúttal NEM az Örökmozgóban lesz, hanem az India Pirro Étteremben - Budapest V. ker. Hercegprímás u. 18. A jobb oldali kerettel ne törődj. Belépő nincs. Többnyire nem szoktam lefordítani a filmek címét magyarra, leginkább azért nem, mert nem megy. Nem mintha nem tudnám, mit jelent magyarul, de a címadás nagyon kényes és felelőségteljes művelet, még akkor is, ha az ember lánya csak alkalmi keresztanyja és nem szülője a műnek. Erre a felismerésre hosszú de nem túl termékeny filmajánló-írói pályafutásom alatt tettem szert, és e film címe – a három magyar címváltozattal – kiváló alkalmat ad arra, hogy rámutassak a névadás már-már mágikus mivoltára, annál is inkább, mert többek között erről szól a film.
Tovább ( 403 szó — nincs hozzászólás )


Bluffmaster (2005)

[ Mozi ] Rendezte: Rohan Sippy, főszerepben: Abhishek Bachchan, Priyanka Chopra, Ritesh Deshmukh, Nana Patekar hindí nyelvű, angol feliratos, 137 perces
Szerző: Minóka Megjelent: 2007. November 22. Megtekintve: 2867
Előre figyelmeztetek mindenkit: ez a film KÉSZ ÁTVERÉS! Ha ez lett volna a címe, akkor talán előbb gyanakodtam volna, de így, bevallom, az utolsó percig gyanútlanul „megettem” mindent. Sőt! Dörzsöltnek hittem magam és fanyalogtam, hogy már megint minek kellett ebbe filmbe is ilyen vagy olyan, untig ismert bugyutaságot tenni, láttunk már ilyent eleget; na, hát ez az ilyen vagy olyan bugyutaság (majd meglátjátok, ha eljöttök a filmklubba!) pont arra volt jó, hogy még jobban elterelje a figyelmemet, és végül én legyek a „blöffmesterek” igazi áldozata, amihez hasonlókat szívből kívánok minden kedves állandó és leendő filmklub-látogatónak is! Hehe.
Tovább ( 413 szó — 2 hozzászólás )


Gangster/A gengszter (2006)

[ Mozi ] Rendezte: Anurag Basu, főszerepben: Emraan Hashmi, Shiney Ahuja, Kangana Ranaut, hindí nyelvű, angol feliratos, 120 perces
Szerző: Minóka Megjelent: 2007. Április 24. Megtekintve: 5684
A minap a kínai piacon beszédbe elegyedtem egy eladóval, akinek a bódéjából a legfrissebb indiai filmek zenéje szűrődött ki. Magyarul jóformán egy szót sem tudott, és magáról csak annyit árult el, hogy Oroszországból jött; a bollywoodi filmekben viszont elég tájékozott volt, így aztán rövid beszélgetésünk alatt (szerinte urduul, szerintem hindíül, hehe) megtárgyaltuk a legfrissebb termést. Legnagyobb meglepetésemre a „Gangster”-t nem látta. Hallott ugyan róla, de nem igazán volt rá kíváncsi, mert, úgymond, nincsenek benne nagy sztárok. Hát ez az, amiben a tévedett. Ez a film egy csapásra sztárrá tette a főszereplőket, és jogosan.
Tovább ( 538 szó — nincs hozzászólás )


Pushpak / Pesum Param

[ Társadalom | Tamil Nádu | Mozi ] Tamil címe: Pesum Padam, jelentése: Beszédes képek. Rendezte: Srinavasa Rao Singeetham, főszerepben: Kamal Hassan, Amala. 125 perc, némafilm.
Szerző: Minóka Megjelent: 2007. Február 13. Megtekintve: 2616
Tratatata! Tratatata!! Figyelem! Óriási szenzáció a hindí filmklubban! Kétszeresen ritka és különleges, mert egyrészt nem hindí nyelvű, másrészt egyáltalán nem beszélnek benne semmilyen nyelven. Az ám! Némafilm 1988-ból! Egy film, amelynek megtekintéséhez nincs szükség nyelvtudásra, tolmácsra, feliratokra vagy magyarázatokra. A klasszikus némafilmekben szokásos magyarázatok, illetve párbeszédek lényegét összefoglaló feliratok sincsenek. Ilyenekre itt semmi szükség, a képek (a zene segítségével) magukért beszélnek.
Tovább ( 279 szó — nincs hozzászólás )


Amar Akbar Anthony

[ Hinduizmus | Iszlám | Kereszténység | Humor | Mozi ] Rendezte: Manmohan Desai. Főszerepben: Vinod Khanna, Amitabh Bachchan, Rishi Kapoor. Hindí nyelvű, angol feliratos, 184 perces.
Szerző: Minóka Megjelent: 2006. November 15. Megtekintve: 11179

Az Amar Akbar Anthony igazi családi film a 70-es évekből. Hozzátok a nagymamákat, unokákat, nem baj, ha nem tudnak hindíül! Nyugi, azért lesz angol felirat, de igazából semmi szükség rá. Volt Agrában a Sansthanban a kezdő csoportban valaki, aki szeptemberben egyetlen szót sem értett hindíül, és ez az állapot a tanév végére sem változott lényegesen. De a moziban soha semmilyen magyarázatra vagy segítségre nem volt szüksége. Azt mondta: A mozi az más! Ott tudok hindíül. Hát ezt élheti át mindenki, aki eljön megnézni Amart, Akbart és Anthonyt.

Tovább ( 331 szó — nincs hozzászólás )


Rang de basanti

[ Delhi | Mozi ] Rendezte: Rakesh Omprakash Mehra. Hindí nyelvű, angol feliratos.
Szerző: Minóka Megjelent: 2006. Szeptember 19. Megtekintve: 5866
A Rang De Basanti a legjobb bollywoodi film, amit valaha láttam. Legszívesebben csak ennyit írnék róla, és ha van olyan ember, akinek ezzel kedvet csináltam a mozihoz, kérem, ne is olvasson tovább, mert bár még nem tudom, hogy mit fogok írni, abban biztos vagyok, hogy a film ennél jobbat érdemel.
Tovább ( 447 szó — nincs hozzászólás )


Pyaasa

[ Irodalom | Társadalom | Mozi ] 146 perc; hindí nyelvű, angol feliratos; fekete-fehér. Rendező és főszereplő: Guru Dutt.
Szerző: Minóka Megjelent: 2006. Augusztus 20. Megtekintve: 2215

A fiatalon meghalt színész-rendező az indiai filmművészet egyik legendás alakja. Bár már 42 éve halott, hírneve és népszerűsége a mai napig töretlen – meg is lepett, hogy a magyar filmlexikon (már az a két kiadás, amihez hozzájutottam) nem említi. Pedig nemcsak Indiában ismerik; annyira nem, hogy a Times magazin tavaly minden idők legjobb 100 filmje közé beválasztotta az ő egyik munkáját is. A Pyaasa címűt, amelyet 1957-ben forgatott.

Tovább ( 213 szó — nincs hozzászólás )


Main Hoon Na

[ Történelem | Társadalom | Észak-India | Nyugat-Bengál | Mozi ] 2004. 179 perc, angol feliratos. Rendező: Farah Khan. Főszerepben: Shah Rukh Khan.
Szerző: Minóka Megjelent: 2006. Augusztus 20. Megtekintve: 4747
A film címe: Main Hoon Na (ejtsd: Mai hún, na; magyarul: Én vagyok az! Vagy: Itt vagyok! De ebben az esetben a legmegfelelőbb fordítás talán ez: Nyugi, itt vagyok!) Rendező: Farah Khan. A híres és sikeres koreográfus első filmje. Főszerepben: Shah Rukh Khan, Bollywood legnépszerűbb filmszínésze. Kisebb szerepben a nálunk is ismert Kabir Bedi és az indiai művészfilmekből ismert Nasseeruddin Shah.
Tovább ( 189 szó — nincs hozzászólás )


36 Chowringhee Lane

[ Társadalom | Nyugat-Bengál | Mozi ] 122 perc, angol és bengáli szöveg, angol felirat. Rendező: Aparna Sen.
Szerző: Minóka Megjelent: 2006. Augusztus 20. Megtekintve: 1985

Magyarul: Chowringhee utca 36. Ebből is látszik, hogy a cím, az egy cím☺

Amikor először láttam Aparna Sen (bengáli filmrendezőnő) 1981-ben készült filmjét, arra gondoltam, hogy lehet, hogy ezt a filmet nem játszották annak idején a magyar mozikban? Vagy legalább a filmklubokban adhatták volna!

Tovább ( 314 szó — nincs hozzászólás )


Bunty aur Babli

[ Észak-India | Mozi ] 170 perc, hindí szöveg angol felirattal. Rendező: Shaad Ali.
Szerző: Minóka Megjelent: 2006. Augusztus 20. Megtekintve: 2520
A filmről azt mondhatnánk (hirtelen ötlettől vezérelve), hogy Bonnie és Clyde Indiában – de azért még senki ne gondolja, hogy tragikus végű igaz történetet láthat bűnözővé vált indiai szerelmesekről. De nem ám!
Ebben a filmben senki nem öl meg senkit, senki nem kerül börtönbe, senki nem fog sírni a film végén (a nézők közül), és semmi köze a valósághoz. Naná!
Tovább ( 255 szó — nincs hozzászólás )


Salaam Namaste

[ Mozi ] Rendező: Siddharth Anand; Főszereplők: Saif Ali Khan, Preity Zinta
Szerző: Minóka Megjelent: 2006. Augusztus 20. Megtekintve: 4048
2005 őszén mutatták be Siddharth Anand filmjét, a Salaam Namaste-t. A Salaam Namaste (ejtsd: Szalám Namaszté) tipikus bollywoodi romantikus komédia egy sor csöppet sem tipikus bollywoodi elemmel. Magam is csodálkoztam, amikor megnéztem a filmet: Nahát! Hogy mik vannak! Ki gondolta volna? Még ilyet!
Tovább ( 196 szó — 1 hozzászólás )
<< Tánc  

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.