JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


ájurvéda
Az ókori India gyógyászati rendszere

Megtekintve: 1642
 
Szótan

Standard:āyurveda
Szóelemzés:āyus|veda
Jelentés:az életerő / a hosszú élet ismerete
Ajánlott magyaros: ájurvéda
Bővített magyaros:  ājurvēda
Kerülendő magyaros: ajurvéda
Ajánlott angolos:Ayurveda
Modern:Ayurved


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

Az ájurvéda szót leggyakrabban így fordítják: „az élet tudománya”. Bár a kifejezés nem hibás, nem árt tudni, hogy nem is egészen pontos. A szanszkrit āyus szó nem a szó egyszerű biológiai értelmében vett életet jelent, hanem egyfelől életerőt, vitalitást; másfelől pedig élettartamot, és így átvitten hosszú életet. A veda pedig egy látást jelentő szóból származik, és jelentése tudomás valamiről, valaminek a tudása – de nem a szó mai szűk értelmében vett „tudomány”. Így „az életerő ismerete” vagy „a hosszú élet tudása” pontosabb fordítás lehet, mint „az élet tudománya”.

Gyakran találkozni azzal a félrevezető gondolattal is, hogy az ájurvéda a négy véda egyike, vagy hogy velük valamilyen módon összecsoportosítható. Valóban régi szokás az Ájurvédát – mint írásművek gyűjteményét – „ötödik véda” néven emlegetni, de ugyanígy más témakörök, művészeti és tudományágak műveit is nevezik ötödik védának. Ezt azonban nem illik szó szerint érteni, inkább némileg humoros túlzásnak, mintha kedvenc könyvünkről azt mondanánk, hogy az „a Biblia harmadik testamentuma”.

 
További anyagok


Képek

Boszorkányüst
Siva Kumár Sásztrí

Cikkek

[ Források]  Orvosok és gyógyszerészek

(Kulcsszó: ájurvéda)
Ha beteg vagy, ne félj orvost keríteni és gyógyszert bevenni – csak azért, mert made in India, még nem lesz megbízhatatlan. Persze ha kórházra szorulnál, azt a legsürgősebb kezeléstől eltekintve jobb a hazaira bízni; ugyanakkor tudd, hogy a magánkórházak Indiában is kiváló felszereléssel és szakemberekkel rendelkeznek.

[ Források]  Vasztusasztra és egyéb szószörnyek

(Kulcsszó: ájurvéda)
A városnevekkel és néhány – magyar nyelven már inkább jövevényszónak, mint idegen szónak számító – kifejezéssel ellentétben az Indiából kölcsönzött szavak és szakkifejezések helyes kiejtése igen fontos dolog. Természetesen senkitől nem várom el, hogy megpróbálkozzon a magyarban nem létező hangok kiejtésével, azonban legalábbis a hosszú és a rövid magánhangzók megkülönböztetése nyelvünk egy csodálatos tulajdonsága, amelyet idegen szavak esetében sem szabad elfelejtenünk.

[Linkek]  Ayurvedika

(Kulcsszó: ájurvéda)
http://ayurvedika.hu/

[Hirdetések]  Ájurvéda előadássorozat

(Kulcsszó: ájurvéda)
2011-ben ingyenes előadássorozat indul minden hónap utolsó szombatján az új Indiai Kulturális Központban az ájurvédáról.

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.