JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


áratí
Felajánlás egy istenségnek

Megtekintve: 2380
 
Szótan

Standard:āratī
Szóelemzés:ā.ratī
Jelentés:megörvendeztetés
Ajánlott magyaros: áratí
Alternatív magyaros:  ártí
Bővített magyaros: āratī
Kerülendő magyaros: arati, aráti, árati
Ajánlott angolos:arati, aarati, arti, aarti


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

Az áratí a mai hinduizmus egyik legjellemzőbb szertartása, amely szinte minden púdzsá szerves része. Az áratí szimbolikus felajánlás egy isten kiengesztelésére, kedvének megnyerésére. A felajánlás legfontosabb és leglátványosabb eleme a láng, amely általában egy olajjal vagy ghível töltött kis mécses (dípa) formájában jelenik meg. A felajánlásban gyakran szerepel még füstölő (agarbattí, dhúp), virág és gabona (aksata).

Az áratí bemutatásakor a felajánlást tartalmazó tálcával (thálí) az óramutató járásával egyező irányban köröznek az istenség képmása (múrti) előtt. A szertartást gyakran kíséri vallásos ének (bhadzsan). Számos ének kifejezetten áratí célját szolgálja, és ezek jelentős része ugyanazt a dallamot is követi, csupán szövege változik a megcélzott istenségnek, a közösség nyelvének, a régiónak és az alkalomnak megfelelően. A szertartás zárásakor az istenség áldásában részesednek a jelenlevők: mindenki megérinti a körbehordozott tálcán égő mécses lángját, majd a saját homlokát.

Az áratí alak a szó szanszkritos kiejtését tükrözi (bár így ezt a szót szanszkrit nyelven nem volt szokás használni); a modern hindí kiejtést inkább az ártí hangsor írja le, és ez az átírás is teljességgel elfogadható.

 
További anyagok


Képek

A Gangesz imádata 2
A Gangesz imádata 1
A Gangesz imádata 3

Cikkek

[Letöltések]  Gangá áratí

(Kulcsszó: áratí)

Benáreszben – Siva szent városában – minden este ismétlődik ez a szertartás: a Gangesz, a szent folyam tisztelete.

Az az éneklés, ami ebben a videóban szól, pár részlet a Sivatándavasztótra nevű himnuszból, amely Siva vad táncát magasztalja nem túl tartalmas, de annál hangzatosabb, ékesebb szanszkritsággal.

Aki ellátogat mostanában Benáreszben este a Gangesz-partra, az azt is megfigyelheti, hogy egymás mellett több különböző Gangá-áratí folyik (amelyek hangosbeszélőkkel igyekeznek túlharsogni a többit) – ezeket különböző vallásos alapítványok szponzorálják, kicsit más szektariánus felhangokkal, a maguk híveinek adományaiból.Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.