JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


édesbabér
édeskés, némileg fahéjra hasonlító ízű fűszer

Megtekintve: 2378
 
Szótan

Ajánlott magyaros: édesbabér
Alternatív magyaros: kasszialevél


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

Az édesbabér Magyarországon gyakorlatilag ismeretlen fűszer, amelyet itthon beszerezni sem könnyű. Igazából magyar neve sincsen; az édesbabért talán rajtam kívül senki nem használja.

A növény nem a babér rokona, hanem a fahéj családjába tartozó fafajta. Valószínűleg több – legalább két – fafajta levelét is használják hasonló fűszernek. Az egyikük a Cinnamomum cassia amelynek kérgét a fahéjhoz hasonlóan használják, és gyakran fahéj néven árusítják is. (A kassziakéreg a valódi fahéjnál (a Cinnamomum zeylanicum) vastagabb, durvább, keményebb, és kevésbé édes ízű. Több más rokon fa kérgét szintén használják fahéjként.)  Ennek fajneve alapján mondják időnként kasszialevélnek az édesbabért. A másikuk pedig a szanszkrit irodalomban is gyakorta megjelenő sötétkérgű tamála-fa, Cinnamomum tamala.

Az édesbabér szárított levelei nagyok (10-20 centiméter hosszúak), barnás színűek, kissé fényesek, és feltűnő hosszanti erezetük van. Keleti fűszerboltokban időnként fellelhető. Helyettesítésére megfelelhet a babérlevél, egy csipetnyi fahéjjal megbolondítva.

Hindí neve tédzspattá – angol forrásokban általában ennek angolos átírásában lehet vele találkozni: tejpatta, illetve tej leaf. Magyar szövegben még nem találkoztam vele, de néha előfordulhat történelmi neve is: malabathrum vagy malabathron.

 
További anyagok


Képek

Édesbabér

Cikkek


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.