JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Adzsa Ékapád
A védák egyik rejtélyes légköri istene

Megtekintve: 2006
 
Szótan

Standard:aja ekapād, aja ekapāda, ajaikapād
Szóelemzés:aja eka|pād
Jelentés:egylábú kecske (?)
Ajánlott magyaros: Adzsa Ékapád
Alternatív magyaros: Adzsa Ékapáda, Adzsaikapád
Bővített magyaros: adzsa ēkapād
Ajánlott angolos:aja ekapad, ajaikapad


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek
A véda egyik homályos istenalakja Adzsa Ékapád vagy – ritkábban – Adzsa Ékapáda, illetve összeolvadva Adzsaikapád. Nevének jelentése valószínűleg „egylábú kecske”, bár az adzsa szó jelentheti kecskén kívül azt is, hogy „nem született”, és azt is, hogy „terelő”. A legvalószínűbb, hogy villámistenről van szó (egy lába a villámcsapás, a „kecske” pedig fürge szökellésére utalhat), de próbálták már azonosítani többek között a Nappal és a Holddal is. A védákban ritka említései többségében Ahi Budhnja istenséggel együtt szerepel. A hinduizmus idejére alakja az ismeretlenségbe veszett; nevét Siva egyik nevének tartják, illetve a Rudrák egyikével azonosítják.
 
További anyagok


Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.