JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Bollywood
A bombayi filmipar beceneve

Megtekintve: 22892
 
Szótan

Ajánlott magyaros: Bollywood


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A „Bollywood” szót gyakran használják az egész indiai filmiparra és annak termékeire, bár szó szerint véve csak a Bombay (ma Mumbaí) városában működő álomgyárakra kéne vonatkoznia. A bollywoodi stúdiók nagyüzemben gyártják az indiai maszálá-filmeket, elsősorban hindí nyelven.

Más filmes centrumok hasonlóan képzett becenevekkel bírnak: így Kollywood a tamil filmipar neve (a stúdióknak otthont adó Kodambakkam, Madrász azaz Csennai egyik városnegyede után), Tollywood a telugu filmek gyűjtőneve, Mollywood pedig a malajálam filmipart jelenti.

 
További anyagok


Képek

Cikkek

[ Hírek]  Újdonság: Filmismertetők

(Kulcsszó: Bollywood)
Szeptember végén újra indul majd a hindí filmklub. Hogy addig is legyen min élvezkedniük a masala-rajongóknak, létrehoztam egy új film-rovatot, és feltettem bele Móni régebbi filmismertetőit.

[Linkek]  Bollywood - A földreszállt félistenek otthona

(Kulcsszó: Bollywood)
http://www.bollywoodextra.hu/

[Tudod-e...]  hány mozijegyet adnak el Indiában évente?

(Kulcsszó: Bollywood)
Részletek...

[Filmek]  Asóka

(Kulcsszó: bollywood)
Elnézését kérek mindenkitől, aki az „Aaja Nachle” című filmet várta, lesz majd az is – ami késik, nem múlik –, megéri várni rá. Azért változott a program az utolsó pillanatban, mert szeptember 18-án a nyitóelőadás témája Asóka lesz Wojtilla Gyula előadásában. Biztos vagyok benne, hogy sokaknak felkelti majd az érdeklődését a híres uralkodó iránt, akiről most még talán csak annyit sejtünk, hogy „nagy király volt Indiában és szerette a rendeleteit oszlopokon tárolni”. (bocs) Miután Wojtilla Gyulának köszönhetően ennél sokkal többet fogunk megtudni az igazi Asókáról, itt lesz a kiváló alkalom, hogy ismereteinket még tovább bővítsük: nézzük meg, hogyan ihlette meg a nagy uralkodó a bollywoodi filmeseket!

[Filmek]  The Namesake (2006)

(Kulcsszó: Bollywood)
Figyelem! A filmklub ezúttal NEM az Örökmozgóban lesz, hanem az India Pirro Étteremben - Budapest V. ker. Hercegprímás u. 18. A jobb oldali kerettel ne törődj. Belépő nincs. Többnyire nem szoktam lefordítani a filmek címét magyarra, leginkább azért nem, mert nem megy. Nem mintha nem tudnám, mit jelent magyarul, de a címadás nagyon kényes és felelőségteljes művelet, még akkor is, ha az ember lánya csak alkalmi keresztanyja és nem szülője a műnek. Erre a felismerésre hosszú de nem túl termékeny filmajánló-írói pályafutásom alatt tettem szert, és e film címe – a három magyar címváltozattal – kiváló alkalmat ad arra, hogy rámutassak a névadás már-már mágikus mivoltára, annál is inkább, mert többek között erről szól a film.

[Filmek]  Baadshah (1999)

(Kulcsszó: Bollywood)

Ez a film meg úgy került hozzám, hogy valahol, valamikor vettem egy DVD-t, aztán otthon kiderült, hogy nem az a film van a dobozban, amire vágytam, hanem egy másik. Amire nem is vágytam. Sőt nem is tudtam, hogy a világon van. Bizony-bizony megesnek ilyen különös, megmagyarázhatatlan, már-már misztikus véletlenek, ha az ember indiai filmet vásárol! Na, azért nem dobtam ki, hátha jó lesz még valamire! :) Hát ennek a csodás véletlennek köszönhető, hogy a szeptemberi filmklubban a Baadshah-t láthatjátok.


[Filmek]  Amar Akbar Anthony

(Kulcsszó: Bollywood)

Az Amar Akbar Anthony igazi családi film a 70-es évekből. Hozzátok a nagymamákat, unokákat, nem baj, ha nem tudnak hindíül! Nyugi, azért lesz angol felirat, de igazából semmi szükség rá. Volt Agrában a Sansthanban a kezdő csoportban valaki, aki szeptemberben egyetlen szót sem értett hindíül, és ez az állapot a tanév végére sem változott lényegesen. De a moziban soha semmilyen magyarázatra vagy segítségre nem volt szüksége. Azt mondta: A mozi az más! Ott tudok hindíül. Hát ezt élheti át mindenki, aki eljön megnézni Amart, Akbart és Anthonyt.


[Filmek]  Rang de basanti

(Kulcsszó: Bollywood)
A Rang De Basanti a legjobb bollywoodi film, amit valaha láttam. Legszívesebben csak ennyit írnék róla, és ha van olyan ember, akinek ezzel kedvet csináltam a mozihoz, kérem, ne is olvasson tovább, mert bár még nem tudom, hogy mit fogok írni, abban biztos vagyok, hogy a film ennél jobbat érdemel.

[Filmek]  Main Hoon Na

(Kulcsszó: Bollywood)
A film címe: Main Hoon Na (ejtsd: Mai hún, na; magyarul: Én vagyok az! Vagy: Itt vagyok! De ebben az esetben a legmegfelelőbb fordítás talán ez: Nyugi, itt vagyok!) Rendező: Farah Khan. A híres és sikeres koreográfus első filmje. Főszerepben: Shah Rukh Khan, Bollywood legnépszerűbb filmszínésze. Kisebb szerepben a nálunk is ismert Kabir Bedi és az indiai művészfilmekből ismert Nasseeruddin Shah.

[Filmek]  Bunty aur Babli

(Kulcsszó: Bollywood)
A filmről azt mondhatnánk (hirtelen ötlettől vezérelve), hogy Bonnie és Clyde Indiában – de azért még senki ne gondolja, hogy tragikus végű igaz történetet láthat bűnözővé vált indiai szerelmesekről. De nem ám!
Ebben a filmben senki nem öl meg senkit, senki nem kerül börtönbe, senki nem fog sírni a film végén (a nézők közül), és semmi köze a valósághoz. Naná!

[Filmek]  Salaam Namaste

(Kulcsszó: Bollywood)
2005 őszén mutatták be Siddharth Anand filmjét, a Salaam Namaste-t. A Salaam Namaste (ejtsd: Szalám Namaszté) tipikus bollywoodi romantikus komédia egy sor csöppet sem tipikus bollywoodi elemmel. Magam is csodálkoztam, amikor megnéztem a filmet: Nahát! Hogy mik vannak! Ki gondolta volna? Még ilyet!

[Hirdetések]  Bollywood Filmklub

(Kulcsszó: Bollywood)
Tizenkét alkalmas indiai filmklub indul Shahrukh Khan életműve nyomán. Egy sorozat, mely közelebb repít Indiához és az ezerszínű ország táncos-zenés életvidámságához, furcsaságához. Tulajdonképpen ez a filmklub nem más, mint egy repülőjegy nélküli utazás ígérete. A filmeket meghívott előadók vezetik fel, ezzel a moziidőt (mely indiai filmek esetén közel három órát jelent) majdhogynem egész délutános programmá bővítve.

[Hirdetések]  Hindí filmklub

(Kulcsszó: Bollywood)
A hosszú évek óta a magyarországi indiai nagykövetség és az ELTE Indoeurópai Nyelvtudományi Tanszékének támogatásával működő hindí nyelvű filmklub célja képet adni India sokszínű és gazdag hindí nyelvű filmgyártásáról.

[Linkek]  Magyar Intézet Delhiben

(Kulcsszó: Bollywood)
http://www.magyarintezet.hu/delhi

Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

Bollywood
( Névtelen – 2010.04.26, 12:44 )

Helloka.. Hogyan lehet az oldalról filmet letőlteni?

Bollywood
( Dániel – 2010.04.26, 12:56 )

Erről az oldalról sehogyan.

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.