JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Bombay
Mahárástra fővárosa, mai nevén Mumbaí

Megtekintve: 1651
 
Szótan

Ajánlott magyaros: Bombay


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

Bombay városa 1995 óta hivatalosan a Mumbaí nevet viseli, így próbálván szabadulni gyarmati múltjának béklyóitól. Azonban a Bombay név a legkevésbé sem tűnt el a használatból, és úgy tűnik, hogy az állami propagandistákon és a maráthá honfiakon kívül mindenkinek megfelel.

A név valószínűleg a portugáloktól ered, akik először hoztak létre jelentős kereskedelmi központot a mai város területén Bombaim néven. E név eredete azonban kétes: lehet, hogy valóban Mumbaí (vagy valami hasonló) volt egy itteni halászfalucska neve, a helybéli Mumbádéví istennő után. Egy népszerű elmélet szerint portugál bom bahía vagy bom baim (mindkettő jelentése: „jó öböl”, vagyis jó kikötő) áll a név mögött, de ez az álláspont is hagy maga után kívánnivalókat.

 
További anyagok

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.