JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Gangá
a Gangesz – folyam és istennő

Megtekintve: 5789
 
Szótan

Standard:gaṅgā
Jelentés:valószínűleg: gyorsan haladó
Ajánlott magyaros: Gangá
Bővített magyaros: Gaṅgā
Kerülendő magyaros: Ganga
Ajánlott angolos:Ganga

Profil

Hátasa makara.


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

A Gangesz folyam istennőjét leggyakrabban Siva, de néha Brahmá, néha pedig Visnu feleségének tartják. A mai India legtöbb nyelvén így hangzik magának a folyónak a neve is, magyar használatban azonban földrajzi kontextusban célszerűbb a nálunk görög közvetítéssel rég meghonosodott Gangesz alakot használni.

 
Szinonimák
A következő szócikkek ritkábban vagy bizonyos szövegkörnyezetekben használt alternatívái lehetnek ennek a szónak – Bhágírathí Gangesz Mandákiní .
 
Kereszthivatkozás

Ez a szófejtő egy másik, gyakoribb szó szinonimáját fejtegeti, vagy szoros kapcsolatban áll egy másik szóval. További részleteket és hivatkozásokat találsz itt: [Szófejtők] Gangesz

 
További anyagok


Cikkek

[ Szófejtők]  Gangesz

(Kulcsszó: Gangesz)
India legnagyobb és legszentebb folyója

[Letöltések]  Ánandavana

(Kulcsszó: Gangesz)

Ez egy kis fantáziakivetítés, nem Indiában felvett videó. Számítógéppel készítettem néhány évvel ezelőtt, amikor Benáresz történelméről olvasgattam.

Ott, ahol ma a hihetetlen közlekedési dugóktól szenvedő nagyváros nyüzsög, úgy ezer évvel ezelőtt valószínűleg kisebb-nagyobb folyóktól és csermelyektől szabdalt buja erdő zöldellt. Benne itt-ott állt egy-két templom, és a partokon meg a ligetekben erdei remeték élték elvonult életüket. A nagyváros – amely a maga korában igen komoly metropolisznak számított – a mai város északi csücskénél állt. Ezt az állapotot próbáltam visszaadni a filmecskével.

A film kísérőzenéje az elején a Sivamahimnasztótra, vagyis Siva nagyságának magasztalása; a második zene pedig a Sivatándavasztótra, Siva táncának dicsőítése, amit ma is minden este énekelnek itt a Gangesz partján.


[Letöltések]  Gangá áratí

(Kulcsszó: Gangesz)

Benáreszben – Siva szent városában – minden este ismétlődik ez a szertartás: a Gangesz, a szent folyam tisztelete.

Az az éneklés, ami ebben a videóban szól, pár részlet a Sivatándavasztótra nevű himnuszból, amely Siva vad táncát magasztalja nem túl tartalmas, de annál hangzatosabb, ékesebb szanszkritsággal.

Aki ellátogat mostanában Benáreszben este a Gangesz-partra, az azt is megfigyelheti, hogy egymás mellett több különböző Gangá-áratí folyik (amelyek hangosbeszélőkkel igyekeznek túlharsogni a többit) – ezeket különböző vallásos alapítványok szponzorálják, kicsit más szektariánus felhangokkal, a maguk híveinek adományaiból.Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.