JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Garuda
Visnu madárember hordozója

Megtekintve: 3773
 
Szótan

Standard:garuḍa
Szóelemzés:garuḍa
Jelentés:talán: elnyelő; népszerűen: szárnyas
Ajánlott magyaros: Garuda
Bővített magyaros: Garuḍa
Kerülendő magyaros: Gáruda
Ajánlott angolos:Garuda
Modern:Garud, Garun, Garuna

Profil

Anyja Vinatá, gazdája Visnu.


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek
Sas vagy sas-ember keverék formában ábrázolják. Eredetileg önálló mitológiai figura, a kígyók nagy ellensége. Gyakran viseli a "madarak királya" titulust.
 
Szinonimák
A következő szócikkek ritkábban vagy bizonyos szövegkörnyezetekben használt alternatívái lehetnek ennek a szónak – Garutmat Szuparna Tárksja Vainatéja .
 
További anyagok


Cikkek

[ Olvasmányok]  A kígyóáldozat - 6: A halhatatlanság itala

(Kulcsszó: Garuda)
Egy sokágú, sokbogú mese a Mahábhárata nyitányából. Ebben a hatodik részben végre lezárul az első altörténet.

[ Olvasmányok]  A kígyóáldozat - 4: A nagy zabálás folytatódik

(Kulcsszó: Garuda)
Egy sokágú, sokbogú mese a Mahábhárata nyitányából. Ebben a negyedik részben Garuda - további viszontagságok árán - végre jóllakik.

[ Olvasmányok]  A kígyóáldozat - 3: A nagy zabálás

(Kulcsszó: Garuda)
Egy sokágú, sokbogú mese a Mahábhárata nyitányából. A jelen harmadik részben Garudának táplálkoznia kell, hogy energiát tároljon emberfeletti küldetése teljesítéséhez.

[ Olvasmányok]  A kígyóáldozat - 2: Garuda születése

(Kulcsszó: Garuda)
Egy sokágú, sokbogú mese a Mahábhárata nyitányából. Ez itt a második epizód, amelyben megszületik Garuda, és nagyszabású feladatot kap a kígyóktól.

[ Olvasmányok]  Gálava lógyűjtő expedíciója

(Kulcsszó: Garuda)
Mostanában a Mahábhárata ötödik könyvét korrektúrázom. Ilyesmi munka közben mindig akad - a normál epikus narratíva meg a dögunalmas részletek mellett - egy-két izgalmas és meglepő történet. Néha fel is jegyzem magamnak őket, hogy valamikor fel lehetne használni. Most itt van egy, amit mindjárt felhasználok, mert hangulatos és tipikusan indiai mese. Arról szól, hogy hogyan próbált beszerezni egy Gálava nevű fickó nyolcszáz fekete fülű lovat a guruja számára.

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.