JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


Kálí
az Istennő rettenetes, vérre szomjas megjelenése, „a fekete földanya”

Megtekintve: 4403
 
Szótan

Standard:kālī
Jelentés:fekete / idő
Ajánlott magyaros: Kálí
Bővített magyaros: Kālī
Kerülendő magyaros: Kali, Káli
Ajánlott angolos:Kali
Kerülendő angolos:Kalee

Profil

egy fej, négy vagy több kar, fekete bőr, gyakran csontvázszerűen aszott test, tágra nyílt vörös szem, agyaras száj, hatalmas, kilógó és vértől csepegő nyelv, levágott fejekből vagy koponyákból fűzött nyaklánc Szimbóluma: hurok, görbe tőr, levágott fej. Férje Siva, fiai Ganésa és Szkanda; hátasa nincs, esetleg oroszlán vagy tigris; gyakran holttesten ül, áll vagy táncol.


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

Neve értelmezhető a „fekete” jelentésű kála melléknév nőnemű alakjaként, de éppúgy a kála főnév nőnemének is tekinthető, mely időt, elmúlást, halált jelent.

 
Ajánlott forrás

Kálí

Az Istennő (Déví) számtalan alakja közül Kálí a sötét és fenyegető változatok egyfajta gyűjtőneve. A nagy istennő a termékeny földanyával (is) azonosítható, és a termékenység fogalma a világ legtöbb mítoszában mélyen összefonódik a vérrel és a halállal.
Tovább...

 
Szinonimák
A következő szócikkek ritkábban vagy bizonyos szövegkörnyezetekben használt alternatívái lehetnek ennek a szónak – Csámundá Sítalá .
 
Kereszthivatkozás

Ez a szófejtő egy másik, gyakoribb szó szinonimáját fejtegeti, vagy szoros kapcsolatban áll egy másik szóval. További részleteket és hivatkozásokat találsz itt: [Szófejtők] Déví

 
További anyagok


Képek

Áldozati előkészületek
Kálí

Cikkek

[ Olvasmányok]  Kálí templomában

(Kulcsszó: Kálí)
John Drew ezen versciklusában Japán helyett India ad hátteret valaminek, amit nevezhetnénk a női természet karikatúrájának is, de inkább ne nevezzük. Mindenesetre a versekben megjelenő Kálí istennő igazi karakter, aki azt hiszi, hogy ő a világon a legszebb, leghatalmasabb és legfontosabb. Csak az a baj, hogy igaza van.

[ Szófejtők]  Déví

(Kulcsszó: Kálí)
Siva felesége és tevékeny hatalma, a női teremtő erő

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.