JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


adzsváin
kapormagra emlékeztető, zöldfűszeres ízű magocska

Megtekintve: 2958
 
Szótan

Standard:ajvāin, ajvāyan
Ajánlott magyaros: adzsváin
Alternatív magyaros: adzsvájan
Bővített magyaros: adzsvāin
Kerülendő magyaros: adzsovan,adzsvan,adzsvain
Ajánlott angolos:ajwain
Kerülendő angolos:ajowan


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek

Az adzsváin a Trachyspermum ammi (régebbi nevén Carum copticum) nevű növény apró szemű, kissé a köményre emlékeztető termése – az egyszerűség kedvéért magja. Küllemében a köménynél jobban hasonlít a kapor vagy a zeller magjára – ezekkel azonban nem szoktunk a konyhában találkozni. Íze áthatóan zöldfűszer-jellegű: leginkább kakukkfűre vagy oregánóra emlékeztet.

Íze jól illik a káposztához vagy más, gyenge ízű zöldségekhez (pl. tökfélék), de olajban sült sós snackekben is megjelenhet. Helyettesítésére használhatunk kakukkfüvet vagy oregánót, esetleg némi magyar köménymag kíséretében.

Hindí neve természetesen adzsváin – írhatjuk úgy is, hogy adzsvájan. Magyar neve nemigen van neki, ezért szerepel a szócikkben is imigyen. Szükség esetén szokták kapormagnak becézni (bár nem az), illetve koholt névként megfelelhet neki a kopt kömény.

 
További anyagok


Képek

Adzsváin

Cikkek


Hozzászólások

A hozzászólások a szerzőjük véleményét tükrözik. Tartalmukért nem vállalunk felelősséget.

adzsváin
( Névtelen – 2012.10.12, 19:49 )

Szeretném tudni, hogy ezt a növényt szokták-e fogyasztani valahol Európában, vagy csak Indiában. Ha szokták, akkor hol és milyen ételekben.
Köszönöm a válaszokat.

adzsváin
( Dániel – 2012.10.12, 20:46 )

A magam részéről nem tudok róla, hogy ismernék Európában, és európai nyelveken nevéről sem hallottam - tehát valószínűtlen. De persze nem kizárt - szóval ha esetleg valaki tud adatot, akkor engem is érdekel Mosoly

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.