JÉ! India
Kapcsolat
Adakozás
Segíts, hogy a honlap fennmaradjon!
Ajánló
Bollywood - A földreszállt félistenek otthona


bírí
Olcsó indiai szivarka

Megtekintve: 1842
 
Szótan

Standard:bīṛī
Jelentés:tekercs, sodort levél
Ajánlott magyaros: bírí
Alternatív magyaros: bídí
Bővített magyaros:  bīṛī
Kerülendő magyaros: bidi, biri, bedi, bédi
Ajánlott angolos:bidi, beedi


A cikk a hirdetés után folytatódik

Részletek
A bírí egy felsodort falevél, amelyet dohánytörmelékkel töltenek meg, és cérnával összekötöznek. Mivel angolul általában az van a csomagolásra írva, hogy beedi, a magyar emberek hajlamosak „bídi”, „bidi”, vagy akár „bedi” névvel illetni, pedig a magyar r sokkal közelebb áll a nevében levő hanghoz, mint a magyar d. Valójában egy pergetve ejtett retroflex avagy cerebrális d-ről van szó – ha érdekel, hogy ez mit jelent, itt olvashatsz róla: A bővített magyaros átírás. Egyébként a szó őse a szanszkrit vīṭikā, amely eredetileg a bétel, pontosabban a bételevélbe göngyölt bételfalat neve.
 
További anyagok


Képek

Szivargyár
Néhány slukk az istenek lábánál

Cikkek

[ Források]  Bírí: az indiai szivarka

(Kulcsszó: bírí)
A bírí egy felsodort falevél, amelyet dohánytörmelékkel töltenek meg, és cérnával összekötöznek. Az elmúlt években egyre több Indián kívüli országba is exportálják, ahol egyes dohányosok úgy vélik, hogy a cigarettánál kevésbé ártalmas a termék.

Hozzászólások

Légy az első hozzászóló!

Opciók:
Cikktérkép
Archívum
Xaraya motorral
Get Firefox!
WYW kereső
   

Ellenkező értelmű megjegyzés hiányában minden képi, írott és eszmei tartalom szerzői jogának tulajdonosa Balogh Dániel. Ezen tartalmak csak a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően használhatóak fel (bővebben itt). Üzleti célú felhasználásukhoz külön, írásos engedély szükséges.

A lap optimális külalakja Firefox böngésző alatt, minimum 1024x768-as felbontású, 32 bit színmélységű monitoron jelenik meg. Kérlek, ha a honlap működésében, viselkedésében hibát, meglepő dolgot találsz, értesíts róla.